четвъртък , 19 септември 2019
Начало » Тренировъчни принципи » Постоянно напрежение за качествени Мускули
Постоянно напрежение за качествени Мускули

Постоянно напрежение за качествени Мускули

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с един от най-важните принципи в изграждането на качествени мускули. Реално това е втория по-важност принцип в продуктивните тренировки.

Защо втория, а не първия или десетия?! Първия и основен принцип на продуктивната бодибилдинг тренировка е „прогресивното натоварване“! В статията за него обясних защо е важно първата и единствена цел в тренировката е да ставаме по-силни.

До тук добре, месец след месец ставаме по-силни и по-силни, но другия важен момент е както точно вдигаме щангите. Местим ли ги, лашкаме ли ги, клатим ли ги…или 🙂

Принципа за постоянно напрежение е второто нещо, което трябва веднага да научим. Много е важна техниката на изпълнение на упражненията. Забелязвали ли сте как някой надъхан „нинджа“ сгъва с щанга за бицепс?!

Сгъване с навеждане напред, следва изтласкване и избутване с кръста, повдигане на пръсти и силно навеждане назад, последвано от рязко отпускане и разгъване на ръцете до изходно ниво. Тежестта е 50кг, а юнака е около 70 кг.

Е, приятели това определено не е признак на сила, не е дори и следване на първия принцип. Това е по-скоро трагикомична случка с риск за сериозна контузия и нулев резултат от към продуктивност!

Ок, нека обясня принципа на постоянното напрежение! Всяко едно повторение трябва да се прави супер стриктно. Всяко едно повторение трябва да влиза точно в мускула, който тренираме. Всяка една серия трябва да е съставена от супер стриктни повторения. Скоростта на повторенията трябва да е бавна и контролирана!

Майк Менцер например препоръчва скорост на повторенията 4-2-4. Това ще рече 4 секунди позитивна фаза, 2 секунди пикова контракция и 4 секунди отрицателна фаза. Друг мой учител Стюарт МакРобърт препоръчва скорост 3-1-3.

Няма значение каква скорост ще изберете! Важно е вие да контролирате тежестта, а не тя вас! Например при повдигане от лег, откачаме щангата от стойката и отпускаме бавно към гръдния кош. Спускаме бавно до 1-2 пръста от гърдите, след което обръщаме движението и със същата скорост поемаме на горе. Без резки движения, без удряне в гръдния кош – всичко под контрол! След като стигнем връхната точка стягаме за секунда гърдите и поемаме пак надолу.

Пак повтарям бавни контролирани повторение за цялата серия.На това се казва да поддържаме постоянно напрежение в тренирания мускул. Без да му позволяваме да почива в горна или долна част да движението. Повярвайте трудно ще направите повече от две работни серии с една и съща тежест изпълнени по този начин – много трудно!

За това аз обикновено леко намалявам тежестта във втората серия. Разбира се понякога се нарушава ритъма и може да се вкара малко чийтинг или чужда помощ, но само и единствено в последната серия. В последните 1 или 2 повторения – но не е задължително!

Намалете тежестта, научете се да контролирате движението. Започнете постепенно повишаване на тежестите без да нарушавате стриктното изпълнение. Така вие ще разберете какво означава  Високо Интензивното Трениране!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Един коментар

  1. Ето това се учи с опит.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*