петък , 28 февруари 2020
Начало » Звезди на 80-те и 90-те » Ли Лабрада – Мистър Вселена 1985
Ли Лабрада – Мистър Вселена 1985

Ли Лабрада – Мистър Вселена 1985

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще запознаем с един от най-естетичните културисти за всички времена, а именно Ли Лабрада!

Ли Лабрада е роден на 8 март 1960 година в град Хавана, Куба. Въпреки ранните емигрантски години, Лабрада успява да направи уникално успешна бодибилдинг кариера. В началото на своята кариера той е повлиян от Майк Манцер и следва буквално всичко което прочете.

Не след дълго на базата на вече натрупания опит той решава да намери свой собствен път. Ли Лабрада е достатъчно интелигентен да открие,че само той може да знае и да разбере как тялото му реагира. По метода на „пробата и грешката“ Лабрада изработва свой собствен стил на трениране. Първоначално тренира в следния двудвевен сплит:

 • Ден I:Гърди, Рамо, Трицепс, Корем
 • Ден II:Гръб, Бицепс, Крака

Освен това леко увеличава сериите за упражнение в сравнение с препоръчваното от Менцер. Също прави тренировката си във цикли от три фази – фаза с ниска интензивност, фаза с висока интензивност и силова фаза – като всяка една от тях трае 4-6 седмици. Този разумен подход му се отблагодарява и след 2 години вече е време за три дневен сплит. Отново класика!

 • Ден I: Гърди;Рамо;Трицепс
 • Ден II: Гръб;Бицепс;Корем
 • Ден III: ПОЧИВКА
 • Ден IV: Бедра;Задни бедра;Прасци
 • Ден V: Гърди;Рамо;Трицепс
 • Ден VI: ПОЧИВКА
 • Ден VII: Гръб;Бицепс;Корем
 • Ден VIII: Бедра;Задни бедра;Прасци
 • Ден IХ: ПОЧИВКА

Лабрада тренира вече два дни и един почива и продължава стриктно да следва своя цикличен подход. Както се вижда този сплит е развитие и продължение на първия. Това би трябвало да ви подскаже, че пред нас стой един доста умен и последователен мъж.

Днес всеки скача от тренировка на тренировка и от сплит на сплит без никаква логика и последователност, така въртенето в кръг и тъпченето на едно място е поголовно. Разберете всяко нещо се прави стъпка по стъпка –  НЯМА ДРУГ НАЧИН!

Ли Лабрада доказва, че най-важния „мускул“ е в главата и успява да изгради тяло на топ ниво. Въпреки сравнително дребния си ръст Ли побеждава далеч по-големи и обемни съперници. Всъщност е бил цели 7 пъти финалист и в първата четворка на Мистър Олимпия!

Въпреки това Лабрада винаги е бил здраво стъпил на земята. В едно негово интервю прочетох,че е казал на жена си, че ако не спечели Мистър Олимпия докато стане на 35 години, ще се откаже и ще се захване с нещо друго. Най-близо до тази цел е през 1989 година когато се класира втори след Ли Хейни

През 1990 година пред Лабрада се отдава златен шанс. Тогава IFBB решават да въведат допинг контрол и той вижда своя шанс. Той е сравнително малък на килограми и липсата на стероиди не е така очебийна при него както при по-големите момчета. На тази Олимпия много от натуралните бодибилдери имат шанса да се класират по-добре от обикновено.

Състезателите се пазят и доста преди състезанието се изчистват от забранените субстанции, а други дори не рискуват и се готвят абсолютно натурално. Това е добре за спорта, но е пагубно за бизнеса и за това Мистър Олимпия през 1990 остава първата и последната такава с допинг тест!

През тази година Ли Лабрада се класира отново 2-ри, а за мнозина той трябва да е победител, първи и за седми пореден път Мистър Олимпия става съименника му Ли Хейни. Дали от политика, дали заради това,че Хейни изравнява рекорда на Арнолд Шварценегер, не се знае, но е факт,  че Хейни се явява във форма далеч от най-добрата. Ограниченията с допинг теста са си казали думата.

За съжаление Ли Лабрада никога не успява да спечели Мистър Олимпия и на 35 както е заявил приключва. Не след дълго основава своя собствена компания за хранителни добавки Labrada Nutrition. Днес тази компания е една сред лидерите на пазара. През цялата си кариера Ли Лабрада печели цели 22 титли от професионални турнири, а през 2004 година влиза в залата на славата на IFBB!

Ли Лабрада

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*