вторник , 22 юни 2021
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » Майк Менцер – Мистър Heavy Duty
Майк Менцер – Мистър Heavy Duty

Майк Менцер – Мистър Heavy Duty

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представа кратка ретроспекция на бодибилдинг кариерата на Майк Менцер.

Менцер е създателя на системата Heavy Duty и ще остане като един от най-великите културисти в историята на бодибилдинга! Той е толкова различен, че създава собствена бодибилдинг теория в противовес на общо приетите порядки и разбирания.

Изгражда своята Heavy Duty система стъпвайки върху основите поставени от Артур Джоунс. Развива до такава степен методиката, че към днешна дата има милиони фенове и последователи.

Майк Менцер е роден на 15 ноември 1951 година. Започва да се интересува от бодибилдинг когато е на 12 години. Мотива е повече от стандартен, в ръцете му попада списание от чиято корица го гледа Бил Пърл. На тази възраст са и първите му тренировки, по това време тежи само 43 килограма.

Майк изчита всичко, което му попада пред очите, дори се осмелява да пише и на кумира си от списанието, който от своя страна му помага със съвети. Тренировките му са стандартни и общия брой е не повече от три седмично. Очевидно Майк притежава добра генетика и за три години с общи тренировки три пъти седмично покачва теглото си на 75 килограма, а е само на 15 години!

Но това не е всичко, той има невероятното постижение от 165 килограма в повдигане от лег. Невероятно нали, а е само на 15! Бил Пърл е впечатлен и вижда в младия Менцер бъдеща звезда. Всъщност той е впечатлен и от Рей Менцер, по-малкия брат на Майк.

Двете момчета са невероятно силни, дори малко известен факт е, че Рей е с  по-добри силови показатели. Години по-късно Бил Пърл споменава в свое интервю за невероятната сила на братя Менцер.

Първото състезание на Майк е през 1969 година, което не приключва така както той иска. Това го кара да експериментира с тренировки и методи докато през 1971 година на Мистър Америка за младежи не се запознава с Кейси Виатор. На това състезание Майк е 10-ти, а Кейси 1-ви!

Въпреки това между двете момчета се завързва приятелство. Кейси дава на Майк координатите на своя треньор и ментор, а той се оказва не кой да е, а самият Артур Джоунс, бащата на високо интензивните тренировки!

Това се оказва повратна точка в развитието и възприятието на Менцер за изграждане на мускули.Така се заражда и основата на бъдещата Heavy Duty методика. Майк се превръща в супер звезда и през 1978 година печели световния шампионат с абсолютен брой точки, нещо което никой друг не е успял да постигне.

Майк Менцер има близо 10 годишна бодибилдинг кариера, която е повече от успешна. Единствената титла която му се изплъзва е Мистър Олимпия.

Ето и всичките състезания в които Менцер участва:

1971 -Мистър Америка /младежи/-10-то място

1972 -Мистър Америка /младежи/-2-ро място

1975 -Мистър Америка -3-то място

1975 -Мистър САЩ -2-ро място

1976 -Мистър Америка – Абсолютен шампион

1976 -Мистър Вселена – 2-ро място

1977 -Мистър Северна Америка -Абсолютен шампион

1977 -Мистър Вселена -2-ро място

1978 -Мистър САЩ – 1-во място

1978 – Мистър Вселена – Абсолютен шампион

1979 -Канада Про Купа- 2-ро място

1979 -Флорида Про  Купа-1-во място

1979 -Нощта на шампионите -3-то място

1979 -Мистър Олимпия – 1-во място /тежка категория/ и 2-ро в общото класиране

1979 -Питсбърг Про Купа-2-ро място

1979 -Южна Про Купа – 1-во място

1980 -Мистър Олимпия -5-то място

Мистър Олимпия през 1980 година се оказва и последното състезание за Майк Менцер. След това злополучно за него състезание, той отдава времето си в развитие на своята методика. Написва книгите „Хеви Дюти“ и нейното развитие „Хеви Дюти ІІ“, които се превръщат в хит и дават световна известност на тренировъчния метод.

За съжаление Майк Менцер напуска този свят на 10 юни 2001 година, вследствие на здравословни проблеми, част от които има по наследство. Няколко дни по късно почива и неговия брат и верен последовател Рей Менцер.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*