тренирай

Синовете на Метала – едно интервю с Янко Борисов – 3 част

2 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 16 ное. 18 от Александър Георгиев

ВИЖ ...Първа Част     и   Втора Част

Александър Георгиев: Кои са любимите ти тренировъчни методи

Янко Борисов: Като цяло обичам да тренирам на чувство, както се казва. Дълго време тренирах по този начин. Търсех и залагах на това да усещам мускула, който целя да натоваря, неговото съкращение при дадено движение. За това и дълго време избягвах и не правех дадени упражнения. Защото просто не усещах целевия мускул при движението, а повече поддържащите такива.

Например избутване от лег (хоризонталната лежанка) с лост и с дъмбели вариантите. Избутване от лег с тесен хват за трицепс, както и разгъването за трицепс от лег, „френското“ . Правех упражнения, доста от тях изолиращи и на машини, за да усещам съкращението на таргетирания мускул. Така и в началото, когато се запалих и почнах, тренирах с повече повторения. Съответно малки до умерени тежести позволяващи това. С цел напомпване! Защото както знаем това е чувството, което може би най-удовлетворява начинаещия, уникално е.

С напредване и развиването на физиката ми съответно почнах и да правя дадени упражнения, които избягвах. Почнах да усещам по-добре движенията и натоварването, което търся в тях. От скоро обаче харесвам и тренирам по нова методика, нов стил.

Използвам за пример високо интензивната методика на Артър Джоунс, Heavy Duty на Майк Ментцер и неговия последовател Дориан. Главно защото реших, че ще ми спести време. Ще ме накара да се натегна да вдигам по-тежко. Ще спре различните размотавания по време на тренировка и защото почнах да вярвам повече в твърденията, че добрата и ефективна тренировка трябва да е около 45 до 60 минути!

Така по пример на тази методика си адаптирах моята, защото като Менцер и особено Дориан няма други 🙂  Всяко първо упражнение, което правя в дадена тренировка винаги е 5-6 серии, няколко загряващи и 2 работни – първата е с тежест позволяваща ми 6 чисти, правилно изпълнени повторения, а втората и последна е с максималната за мен тежест за 4 максимално чисти и правилно изпълнени повторения, като след това продължавам и до отказ без да следя дали е правилно изпълнението!

След първото упражнение, останалите са с по 3 серии – 1 загряваща за даденото движение и 2 работни на същия принцип. Почивките между сериите и упражненията не ги засичам, на усет го карам, но са кратки, гледам да не губя време.

Следвайки този принцип, започнах да харесвам и изпитвам удовлетворение от това високо интензивно натоварване. Особено в последните серии, където се раздаваш максимално и се опитваш да вдигнеш, колкото можеш, както се казва. Успешното напомпване след една такава финална, максимална или до отказ серия и последвалото удовлетворение след една такава тежка тренировка, след като си дал всичко от себе си, не може да се сравнява с друго.

Така тренирам от известно време насам, главно за да оптимизирам времето си, тренировъчното такова. А, самото чувство след тренировката, както споменах по-горе, е най-удовлетворяващо за мен!

Александър Георгиев: Как успяваш да поддържаш добър хранителен режим, след всичките ангажименти които имаш

Янко Борисов: Желание и подготовка! Следвам принципа Proper Preparation Prevents Poor Performance или да го преведа - правилната подготовка предотвратява слабото представяне.

Текущият ми хранителен план, без да целя нищо конкретно, включва: едно хранене (закуската) с яйца, три хранения с месо и два протеинови шейка, които са с мляко и овесени ядки. Яйцата гледам да са на закуска и единия шейк, течно хранене да е преди лягане, добавям по лъжица фъстъчено масло към закуската и шейковете. Приготвям си предварително почти всичко, от скоро дори и закуската, предварително.

Главно си приготвям предварително месото - източниците на протеин. Защото въглехидратите и зеленчуците са сравнително лесни и бързи за приготвяне. Същото се отнася и за полезните мазнини, като фъстъченото масло и зехтина.

Отделям си време, веднъж в седмицата за това. Изпичам цялото месо за седмицата (за 7 дена) и го замразявам на порции. След това всяка вечер си приготвям храненията за следващия ден с лекота и без да губя време в готвене и прочие. Както споменах, въглехидратите и зеленчуците стават сравнително бързо. Колко му е да си приготвиш ориз, картофи, овесени ядки (които могат и сурови да се консумират), картофено или оризово пюре, броколи , спанак, зелен боб/фасул или други зеленчуци. Като тук човек, може да вдигне още нивото и да почне, и въглехидратите да си приготвя предварително и да замразява. Може да си прави цели хранения и да замразява.

Разбира се, разнообразявам си редовно менюто, от вида източник на протеин до реда на храненията.  Тук също карам главно на чувство, избирам храна, която ми харесва. Любимото ми месо е телешкото месо. За това се стремя да залагам главно на него, като източник на протеин. Протеиновите шейкове служат добре и за притъпяване глада за сладко.Така реално нещата не са сложни, а всичко опира до мотивация, желание и дисциплина!

Александър Георгиев: Дай пример за един типичен твой ден

Янко Борисов: Денят ми започва в 6:00, тогава ставам и към 6:20 закусвам. В 7:00 часа отварям залата (имам удобството да живея наблизо) . Следват рутинните задачки по поддръжката и санитацията, и към 8:30-9:00 тренирам. Тренировката ми отнема около 1 час с всичко. След това следва второто ми храненe към 10:30, което е и след тренировъчно. След него следват още 4 хранения. Горе-долу се падат на 3 часа, на усет го карам, но при положение, че организма ми е свикнал вече, почти никога не оставам без хранене за повече от 3 или 3 и половина часа, просто си огладнявам.

След тренировката си следвам задачите, покрай залата и другите ми дейности. В понеделник прекарвам почти цял ден в залата, гледам да отметна, колкото се може повече важни задачи. През останалите дни от седмицата, в момента мога да си позволя да отделя повече време за грижи към семейството ми, тъй като имам син на 9 месеца и си има нужда.

Александър Георгиев: Как се виждаш след 5 години

Янко Борисов: Все така активно занимаващ се с фитнес и далеч по-добре развит в бизнес частта на индустрията. Но най-вече успял да реализирам една от големите ми цели-мечти, а именно по-голяма зала (или зали). На съвсем друго ниво от сегашното ни, с по-добро функционалност, разнообразие и иновативност. Нещо като Мека на Спорта, цялостно за спорта, защото дори и в момента, не можеш да се концентрираш само върху тежката част, бодибилдинга!

Александър Георгиев: За финал пожелай нещо на нашите приятели, които следят Тренирай.БГ

Янко Борисов: Преди всичко искам да им пожелая никога да не се отказват от целите си и мечтите си. Да не се спират и да ги гонят с постоянство. Мотивация и много труд, защото нищо не идва даром, както и нищо в този спорт не става за 1 ден, 1 седмица или 1 месец. Ако има едно главно нещо, на което този спорт учи с времето, то това е, че резултатите зависят единствено от самия теб и идват с много труд и дисциплина!

С това искам и да ги посъветвам да продължават да се образоват, да се интересуват и да черпят информация. Както и да правят всичко с едно на ум, за да могат да го правят за по-дълго време.

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес продължаваме разговора с Янко Борисов в който ще ни разкаже за тренировките си с Дориан Йейтс. Първата част на интервюто... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В началото на месец септември бодибилдинг легендата и 6 пъти Мистър Олимпия - Дориан Йейтс, посети България. Наред с планираните си... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един много интригуващ човек, а именно фитнес инструктора и модел - Николай Чолаков! Ал.Георгиев: Здравей Ники и благодаря,... Прочети повече

2 коментара

  1. Здравей,

    Благодаря ти за коментара. Да, 3D GYM е сравнително близко до Централната ЖП Гара. В същност се пада в другия край на квартала 🙂 (Банишора), там до Централния Затвор. Много сме близко там.
    Точния адрес, който даваме на хора позлващи карти, GPS приложения и т.н., е Бул. Ген.Н.Г. Столетов Но.14 - така излзиа най-добре и кара хората точно тук, защото това, като номер, е другия край на Булевард "Столетов" и малцина от хората се ориентират правилно.

    Заповядай ! Добре си дошъл ! Определено ще има какво ново/интересно да видиш, като оборудване.

    * Ако имаш нужа от още инфо или други въпросим, можеш да ни намериш на страниците ни във Фейсбук - https://www.facebook.com/dddgym ; https://www.facebook.com/TRYON.Fitness.Bulgaria/

  2. Страхотно интервю, скоро имам път до София и ще посетя залата 3D GYM, но имам въпроса далеч ли е от централна жп гара?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.