Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Как се роди сгъването с EZ-щанга

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 25 авг. 18 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Питали ли сте се някога от къде се появи кривия лост, с който масово сгъваме за бицепси в залите. Кой го измисли?

Както повечето неща в бодибилдинга и тук историята започва много, много години назад. В края на 40-те години на миналия век, един човек се е зачудил защо по дяволите трябва да сгъва с прав лост? Правия лост му доставял изключителен дискомфорт в китките, което пък го принуждавало да тренира с по-малка тежест, а от там и резултатите не били каквито се очаквало.

Този човек се е казвал Луис Джоржд Димек! За щастие, Димек не се е отказал от упражнението и започнал да търси решение. А, за наше щастие Луис Димек, се оказва и инженер по професия. Търсейки решение за удобна позиция на китките си той стига до направата на така наречения днес "крив" лост или както е известен по света EZ-bar.

Димек изработва не виждано къс лост за това време от никел с дължина - 48 инча (121.92 см) и диаметър 1,06 инча ( 2,69 см) с "чудновати извивки" и тежащ само 12 паунда (5,45 кг). Това е било революционно за времето си нововъведение и Димек побързва да го патентова. Така на 11 юни 1948 година се ражда официално EZ-bar-а!

Оригиналните скици на Л.ДЖ.Димек

През 1949 година Димек започва да произвежда своето изобретение, което придобива особена популярност след като излиза статия за него в списание IRONMАN. Първоначално лоста носи неговото име и той лично изработва всеки един. В последствие когато популярността и търсенето нарастват изключително много той продава патента на Боб Хофман и неговата компания  York Barbell Company. Така от 1964 година "кривия лост" влиза в сериийно производство и стига до нас 🙂

Димек на 70 години

През 2011 година Луис Джордж Димек умира на 98 години!

Сподели с приятели

Подобни статии

Марк Бери (1896–1958) е шампион на САЩ по вдигане на тежести и един от „пионерите” в тежката атлетика. Той е треньор на олимпийският им отбор... Прочети повече
Алан Стефан: - Прибавянето на размери може да бъде лесно, но изисква по-здрава тренировка, отколкото традиционната бодибилдинг програма. В този курс аз ще очертая три... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както не веднъж е ставало дума, ние сме фенове на "старите" билдери и физиките които те демонстрират. Тела като на Джон... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Айвън Дънбар