сряда , 27 май 2020
Начало » Бодибилдинг пионери » Как се роди сгъването с EZ-щанга
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Как се роди сгъването с EZ-щанга

Как се роди сгъването с EZ-щанга

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Питали ли сте се някога от къде се появи кривия лост, с който масово сгъваме за бицепси в залите. Кой го измисли?

Както повечето неща в бодибилдинга и тук историята започва много, много години назад. В края на 40-те години на миналия век, един човек се е зачудил защо по дяволите трябва да сгъва с прав лост? Правия лост му доставял изключителен дискомфорт в китките, което пък го принуждавало да тренира с по-малка тежест, а от там и резултатите не били каквито се очаквало.

Този човек се е казвал Луис Джоржд Димек! За щастие, Димек не се е отказал от упражнението и започнал да търси решение. А, за наше щастие Луис Димек, се оказва и инженер по професия. Търсейки решение за удобна позиция на китките си той стига до направата на така наречения днес „крив“ лост или както е известен по света EZ-bar.

Димек изработва не виждано къс лост за това време от никел с дължина – 48 инча (121.92 см) и диаметър 1,06 инча ( 2,69 см) с „чудновати извивки“ и тежащ само 12 паунда (5,45 кг). Това е било революционно за времето си нововъведение и Димек побързва да го патентова. Така на 11 юни 1948 година се ражда официално EZ-bar-а!

Оригиналните скици на Л.ДЖ.Димек

През 1949 година Димек започва да произвежда своето изобретение, което придобива особена популярност след като излиза статия за него в списание IRONMАN. Първоначално лоста носи неговото име и той лично изработва всеки един. В последствие когато популярността и търсенето нарастват изключително много той продава патента на Боб Хофман и неговата компания  York Barbell Company. Така от 1964 година „кривия лост“ влиза в сериийно производство и стига до нас 🙂

Димек на 70 години

През 2011 година Луис Джордж Димек умира на 98 години!

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*