понеделник , 20 май 2019
Начало » Мотивация » Тренировка за мозъка
Тренировка за мозъка

Тренировка за мозъка

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Замисляли ли сте се за връзката между физическото и умственото ви състояние? Нека разбием мита, че хората, които поддържат добра форма, се интересуват само от тялото и външния си вид. Всъщност физическите тренировки оказват голямо влияние и върху нашия мозък и неговата продуктивност.

Как става това?

В основни линии всеки вид физическо упражнение ускорява нашия сърдечен ритъм, което води до подаването на по-голямо количество кислород към мозъка. Тренировките стимулират създаването на нови връзки между мозъчните клетки, както и увеличаване броя на клетките в частта на мозъка, наречена хипокампус, която отговаря за обработването на информация и паметта.

Хората, занимаващи се основно с мисловни дейности, изискващи много концентрация, потвърждават проучванията в тази сфера и са живото доказателство за това, че физическото състояние е неразривно свързано с умственото.

Шахът например не звучи като най-атлетичния спорт, но сериозните играчи се грижат усърдно както за психиката, така и за физиката си. Норвежкият гросмайстор Магнус Карлсен например не изпуска физическа тренировка преди партия шах. „Ако си в добра физическа форма и можеш да запазиш концентрация, можеш да спечелиш от грешките на опонента си“.

Друг пример е играта на покер, която също изисква концентрация, часове на масата и остър ум. Световният номер едно Даниел Негреану поддържа стриктно формата си, храни се здравословно и е сигурен, че това му помага да бъде по-добър в играта на покер.

Какво трябва да направим?

Ако искаме да стимулираме мозъка си, докато поддържаме добра форма, трябва да наблегнем на кардио упражненията. Всичко, което е добро за сърцето, е добро и за мозъка. Този вид тренировки поддържат добрата му функция, а заедно с това играят ролята на първа помощ за увредените мозъчни клетки.

Съветите на специалистите са да започнем деня си с тренировка, която ще разбуди тялото и ума ни. Сутрешните упражнения ни зареждат с енергия, правят ни по-активни и ни подготвят за умствения стрес, който ни очаква през натоварения ден. Заедно с това спомагат задържането и по-успешното усвояване на нова информация и способността за реакция в по-сложни и напрегнати ситуации.

Ходите ли често?

Колкото и елементарно и естествено да звучи това, в забързаното си ежедневие често не си даваме сметка колко малко време прекарваме в ходене. Доказано е, че движението, особено разходките или бягането на пътеката във фитнеса, се отразяват благоприятно върху нашето въображение и креативност. Те ни пазят от развиването на деменция и забавят процесите на стареене на мозъка. Ако искаме да го поддържаме във форма просто трябва да избягваме застояването.

Препоръчително е да наблягаме на физически дейности, които оказват влияние на когнитивните функции, тоест включват и физическо натоварване, и мисловна дейност. Пример за това са упражнения, при които трябва да пазим координация или ритъм, като йога. Практикуването на йога изисква намирането на баланс между движенията на тялото и дишането, като напряга множество мускулни групи едновременно, а целта е овладяването на поза на тялото, която да го отпусне от стреса.

Независимо от това какви упражнения предпочитате и как поддържате формата си, не забравяйте, че всичко, което правите, се отразява и на вашия мозък. Нашият организъм е сложна и единна система и трябва да се грижим за него в неговата цялост.

 

Бодибилдинг Анатомия!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след