сряда , 27 май 2020
Начало » Тренировки » Тренировка за цялото тяло – един заслужен ренесанс 3 част
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Тренировка за цялото тяло – един заслужен ренесанс 3 част

Тренировка за цялото тяло – един заслужен ренесанс 3 част

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренировка на цялото тяло в един ден, е най-стария метод в бодибилдинга. Фигури като тези на Джон Гримек, Стив Рийвс, Кланси Рос, Джон Фарботник, Джек Делинджър, Алан Стефан и много други са били изградени по този начин.

Днес това се смята за „старо“, „отживяло“ и дори по-лошото, смята се, че е тренировка за начинаещи. ГОЛЯМА ГРЕШКА! Това е един от най-ползотворните тренировъчни похвати. Нещо повече, това е бил единствения начин да се правят мускули в пред стероидната ера! Някой да знае защо?!

Нека да не подценяваме този тип тренировки и да им отдадем дължимото. Няма смисъл да отричаме нещо, което не разбираме, не и преди да сме вникнали в нещата. Наистина не разбирам хора, които отсичат „не става“, без дори да са прочели за какво става въпрос, а какво остава да са опитали! Наскоро един наш „капацитет“ ( младо момче ) тотално отрече един от най-продуктивните методи, а именно клек с 20 повторения, без да прочете и 2 реда, защото не четял книги!? Просто си знае и т’ва е  🙂

Но да се върнем към днешната тема. Какво трябва да знаем за за този тип тренировки? Тренирането на цялото тяло в една тренировка става с малка група базови упражнения. ЗАПОМНЕТЕ малка група! Или по-точно казано 6 до 8 упражнения!

Как тогава да натоварим добре мускулите с толкова малко? Все пак в залата виждам хората правят по 3 упражнения за бицепс?! Цялата тънкост тук е да се подберат упражненията, които товаря цели мускулни зони. Които карат мускулите да работят заедно. Това е най-естествения и безопасен подход съобразен с човешкото тяло.

Е, не е модерно и почти никой днес не тренира така, но защо трябва да сме като всички. Искате да сте модерни или търсите резултати?! Още повече, че болшинството трениращи по залите не могат да се похвалят с някакъв особен успех. Защо ли? Просто прекалено много усложняват нещата 🙂

Нека сега да видим и днешното предложение:

Понеделник – Сряда – Петък

 1. Клек – 3х10-12
 2. Повдигане от лег – 3х6-8
 3. Гребане с щанга – 3х6-8
 4. Военни преси – 2х8-10
 5. Сгъване с щанга – 1х8-10
 6. Бутане от лег с тес. хват – 1х8-10
 7. Магарешко повдигане за прасци – 2х12-20

Бележки:

 • Посочени са само работните серии. Всяка серия се прави стриктно и под контрол
 • Всяка четвърта седмица тежестта се намалява с 25% за всички упражнения
 • След „леката“ седмица качваме тежестите с 0,5 кг или 1 кг, максимум 2 кг в зависимост от упражнението
Стив Рийвс и Рег Парк през 50-те

Стив Рийвс и Рег Парк през 50-те

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

25 коментара

 1. Кристиян

  Може ли да включа набиране или дърпане на горен скрипец в тази програма или е по добре да го редувам с гребането?

 2. Мога ли да редувам повдигането с тесен хват и френско разгъване за трицепс?

 3. Ивайло

  Проблем ли е, че не мога да се “напомпам“ много добре при тази тренировка. Усещам го, но ми трябват поне 2, 3 серии за бицепс например, за да вкарам кръв.

  • Александър Георгиев

   Напомпването е хубаво чуство, но по-важното е мускула да стане по-силен. Може да прибавиш по една серия и да видиш дали така ще е по-добре за теб.

 4. Йордан

  На 17 съм и тренирам вече от около 6, 7 месеца. Добре, че почнах да осъзнавам грешките ми и да чета в този сайт. Като се сетя как тренирах първите 3,4 месеца… сплит тип Гърди/Бицепс и Гръб/Трицепс с по 4 серии за абсолютно всяка мускулна група. Лежанка почнах с 25-30 някъде и сигурно заради начина на трениране след 4 месеца можех едва 40 за 8 повторения. Тренирам по тази програма цяло тяло от седмица и половина и вече вдигнах килограмите с 5. Не съм доволен от резултатите през изминалите месеци и се надявам след 2, 3 месеца, тренирайки по класическата програма да видя най-накрая осезаеми разлики.

  • Александър Георгиев

   Обърни внимание на храненето, добрият сън и ще видиш 🙂 Но не бързай! Повишавай тежестите едва тогава, когато може да правиш с 2-3 повторения повече от преди!

 5. Костадин

  Мога ли да заменя сгъването с лост с чуково сгъване? Или да ги правя и двете?

  • Александър Георгиев

   Може да ги замениш или да ги редуваш, но не ги прави и двете.

 6. Гледам, че на мускулни групи като гърба, краката и гърдите им трябват по 72 часа да се възстановят напълно. В тази програма възстановяването е от 48. Това проблем ли е? Тренирам от 6 месеца и искам да започна цяло тяло.

  • Александър Георгиев

   Не разчитай на часовете 🙂 Няма точен час. Всичко зависи от тежестите, тренировката, големината на мускулите и възстановяването на конкретния човек. В конкретната програма имаме само по едно упражнение с 1 до 3 работни серии и е ОК, за през ден. В случай че работиш с големи тежести може да се наложи тренировката да е през 2 дни или 1 ден тренировка – 2 дни почивка

 7. Даниел

  Тренировката става ли за момче на 17?
  Тренирам от 5 месеца и съм качил около 7,8 килограма и като гледам съм типичен хардгейнър. Досега тренирах по програмата Бутащи/Дърпащи/Крака.

  • Александър Георгиев

   Здравей Даниел, поздравления за резултатите, 7-8 кг за 5 месеца не са малко! Относно тренировката, никога не сменяй нещо което работи. Тренирай с програмата, която ти дава резулултат не зависимо от времето, което минава. Напредъка не се измерва във време а във мускули 🙂

   Иначе програмата е добра за хардгейнъри, като може да се наложи вместо 1 да се почива по 2 дни след тренировка, когато тежестите станат по-големи!

   Поздрави!

   • Даниел

    Все пак ще пробвам цялото тяло, защото мисля че така ще покача повече сила в базовите упражнения отколкото с предишния сплит и така да вдигна малко по бързо килограми Тъкмо сега имам лост и лежанка вкъщи и карантината не пречи:)

 8. Става ли за мускулна маса или обема е твърде малък
  Тренирам от почти две години

  • Александър Георгиев

   Вдигни с 15-20% калориите, протеина на 2гр за килограм тегло и ще стане 🙂

 9. божидар

  добро утро как мога да включа мъртва тяга в тази тренировка ?

  • Александър Георгиев

   Един добър вариант е да се редуват с клека през тренировка.

 10. Здравей Сашо, мога ли при този вид тренировка да заменям примерно понякога като базови с раменна преса, кофи и т. Н. Питам защото примерно на мен лично ми харесва да правя базови упражбения, но всекк път едни и същи ме отегчвават понякога. Благодаря 🙂

  • Александър Георгиев

   Разбира се, стига да са равносилни. Но все пак не трябва да е на око, а като част от някаква програма и последователност. Така ще може да проследяваш прогреса си.

 11. Здравейте на всички, по повод статията какво е вашето мнение за навлезлите и нашумели тренировки с висока честота, шест дни седмично на разделен обем цяло тяло. И теорията, която се лансира за анаболен прозорец от 48 часа за мускулна група и целта в случая е постоянно да има стимул за белтъчен синтез.

  • Александър Георгиев

   Това е доста стара методика, просто днес е облечена в нови и модерни думи 🙂 Иначе всяка теория се доказва в практиката при това лично! Само така, човек може да знае със сигурност какво работи за него и какво не. Точно това е хубавото на нашия спорт 🙂 Няма една единствена истина!

   • И аз мисля в същата посока и винаги давам пример как още Стийв Рийвс е тренирал по подобни методики, а също така в книгата на Арнолд „Тайната на моя успех“ са дадени подобен вид методики. Както и за калориите , с които толкова много се спекулира още там и в книгата на Крис Асето е дадено , които са издадени преди 25 и повече години. Благодаря за отговора :))

 12. Много добре тренировка от личен опит го казвам!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*