тренирай

Качване на Тегло от Старата Школа

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 13 дек. 17 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Понятието "Старата школа" е доста употребявано напоследък. За някои, които тренират от скоро "старата школа" е от преди 10-15 години, за други от 90-те дори 80-те години. Повечето смятат времето на Арнолд но истината е съвсем друга.

Автентичната Стара Школа е от 40-те и ранните 50-те години на 20-ти век или така наречената предстероидна ера. Тогава нещата са били истински базирани на тежки щанги, месо, яйца, мляко и здрав сън!

Днес ще видим една типична програма от това време, използвана за покачване на тегло. Тя е на Хари Паскал. Тези от вас, които са чели "Системата Боско" знаят, че Хари Паскал е силов атлет и тренировъчен партньор на Джон Гримек, деятел и уважаван човек с бодибилдинг средите по това време.

Понеделник - Сряда - Петък

 1. Клек - 1х15-20
 2. Пуловър - 1х15-20
 3. Бенч-преси - 1х8-12
 4. Клек - 1х15-20
 5. Пуловър - 1х15-20
 6. Сгъване с щанга - 1х8-12
 7. Клек - 1х15-20
 8. Пуловър - 1х15-20

Програмата е супер опростена, но доста тежка и не е за начинаещи, въпреки малкото упражнения. В основата и, е "дихателния" клек в комбинация с пуловър. Това съчетание е било основното във всяка една програма за покачване на тегло през 40-те и 50-те години на миналия век. И, колкото и невероятно да изглежда дава резултат!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Винаги сме твърдяли, че ефективната тренировка е малсимално простата тренировка. Такава съставена от малко на брой базови упражнения в, които да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Чудите се как да тренирате ефективно, а нямате много време? Е, имам предложение за вас. По-долу ще видите една три дневна... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Обичате ли да тренирате бицепсите си? Излишен въпрос нали 🙂 Няма човек, който да не обича, е може и да се... Прочети повече

3 коментара

 1. Здравейте.

  Програмата е интригуваща. Питам се обаче в този случай как може да се приложи схемата с прогресивното натоварване?
  Подозирам, че с този обем и честота на тренировките натурален атлет с обичайна генетика ще изкара шест седмици ако е по – здрав може и осем и след това няма да може да сложи и един грам желязо върху щангата.

  Изобщо, като се замисля, в тази програма разпределението на работната тежест в отделните упражненията е доста интересна тема…

  Поздрави.

  1. Здрасти Живко, тези програми за тегло се правят между 6 и 8 седмици. Тогава старите билдери дават газ на железата и здраво ядене 🙂 , след което се повтарят 1 или 2 пъти равномерно през годината.
   Много ясно, че няма как да се издържи дълго време с постоянно покачване на тежестта.

 2. Програмата е от статията е страхотна!
  Ето и един друг вариант: Понеделник – Сряда – Петък

  1.Клек – 1х15-20
  2.Бенч-преси – 1х8-12
  3.Набиране с тежест – 1х8-10
  4.Военни преси с щанга – 1х6–8
  5.Бицепс с щанга – 1х8–10
  6.Разстваряне за рямо – 1х10–12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс