вторник , 24 април 2018
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » Калман Скалак – Мистър Вселена 1977
Реални тренировки за реални резултати
Калман Скалак – Мистър Вселена 1977

Калман Скалак – Мистър Вселена 1977

kalman1Калман Скалак е роден през далечната 1953 година в Унгария. По време на Унгарската революция през 60-те семейството му имигрира в САЩ. Въпреки трудното детство Скалак успява да се изгради като един от най-добрите билдери на 70-те.

През 1976 година печели Мистър Америка, а през 77-ма,  побеждава не кой да е а самия Майк Менцер и става Мистър Вселена!

Освен отличното си тяло 93 кг чисти мускули на сцената при ръст 177 см, Скалак е известен и със силните си мускули. Той е един от редовните посетители на Голдс Джим, където успява да впечатли дори легенди като Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо. Бенч-преса с 182 кг за серия, го поставят сред големите клечки в легендарната зала!

След победата си над Менцер, Скалак е новото актуално име в бодибилдинга и Уайдъровите списания са пълни с него. Започва да работи за Уайдър, но финансови неуредици за авторските права го карат да напусне с гръм и трясък. Стига се дори до дело между двете страни. От тук и бодибилдинг кариерата на Скалак тръгва надолу. Колкото и да е добър класиранията му вече никога не са такива каквито очакват той и неговите фенове.

Мистър Вселена 1977

Мистър Вселена 1977

Калман  Скалак решава да създаде профсъюз, който да защитава правата на културистите. За съжаление не успява да привлече достатъчно съмишленици в борбата си срещу монопола на федерацията и профсъюза така и не вижда бял свят!

Въпреки това през 1978 година Скалак се явява на Мистър Олимпия. По това време Олимпията се провежда в две категории – лека и тежка. На теория Калман е фаворит в тежката където най-големият му конкурент Менцер пропуска състезанието. Арнолд вече се е отказал, а останалите са далеч зад него.

Леката категория се печели от Франк Зейн, който печели и абсолютната титла за втори път. Скалак е ….5-ти в тежка категория, публиката направо побеснява!!!

В знак на протест Кламан прави прословутия си позинг все едно е разпънат на кръст и завинаги се отказва от бодибилдинга на 25 години!

Мистър Олимпия 1978

Мистър Олимпия 1978

 

 

Само за сериозно трениращи !!!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на стотици хора в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече няколко години е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава и тук ще намерите необходимите знания за тази цел!

Един коментар

  1. Една доста тежка история, чел съм за него някъде доста странни неща са се случвали и от преди години в профи бодибилдинга като едно от тях е и явяването на Арнолд Шварценегер на Мр.Олимпия 1980 год. и по скоро победата му над Майк Менцер лично аз не съм съгласен!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*