понеделник , 22 април 2019
Начало » Само за Хардгейнери » Хардгейнър ли си?Опитай тази програма! – от Стенли Лампърт (1984г)
Хардгейнър ли си?Опитай тази програма! – от Стенли Лампърт  (1984г)

Хардгейнър ли си?Опитай тази програма! – от Стенли Лампърт (1984г)

Стенли Лампърт e бил университетски шампион по лека атлетика. Победител на много престижни състезания през  40-те. Продължава  да се състезава  в международни състезания и в началото на 50-те.

Поставя Световен рекорд в тласкане на гюле през 1954 г . След това се класира втори последователно в пет състезания, когато рекорда е подобрен. Стан Лампърт е един от първите американски гюлетласкачи, оценяващи ползата от  тренировката с тежести. С цел повишаване на резултатите в състезанията.

Hай-добрите му  постижения:

Раменна преса – 124 кг
Силово изхвърляне до гърди – 124 кг
Клек – 260 кг
Мъртва тяга – 226 кг

Стенли Лампърт:
„Бог трябва да обича Хардгейнърите. Създал е много!“

Повечето от програмите, които четеш в списанията  са безполезни. Във всеки бранш – спортен или бизнес, когато шампиона описва програмата си или методите. Той в повечето случай вероятно описва идеалната версия която му харесва. А не актуалната си тренировка.

Никъде преувеличенията не са толкова много –  освен при бодибилдинга, сексуално мъжество или риболова. Ако започнем с  шампионските преувеличения. Прибавим към тях, това че повечето от нас не са шампиони –  ще достигнем до същината на хардгейнърския проблем.

Аз установих, че  99% от трениращите атлети претренират. За  39 години тренировки – чрез наблюдение се убедих  в това.  Това е най-голямата глупост, която така наречените Хардгейнъри могат да направят, следвайки  препоръчани от шампионите програми (които вероятно не тренират така).

Ако между многото читатели на сп.”Железен мъж” , мога да рискувам с няколко доброволци, за да извърша експеримент  от 6 до 10 седмици. Смелите изпитателите  ще поставят  внимателно рекорди и ако пишат в края на периода –  тогава  заедно ще представим  резултатите, като услуга и акт на благотворителност  към огромното мнозинство на културистите.

Моята система е изградена на два принципа:

1) Прави малко, колкото е необходимо да прибавяте тегло, а не колкото можете да правите

2) Последното повторение да е най-тежко

Звучи радикално? Противоречи на Юдео-христианската етика за тежка работа? Съжалявам!Имай воля в залата  и следвай тази програма  от  упражнения, която ще се окаже тежка.

Аз открих тази система преди пет години, след като станах на 50 г. Подчертавам, че не мога да се нарека Хардгейнър. Никога не съм бил, но и никога не съм претренирал. Мойте ранни тренировки бяха съпътствани от  прибавянето на размер и сила.  Аз изхвърлих много дрехи, като при ръст 193 см нараснах от 81 до 121 кг за 6 години! През този период редувах двете тренировки:

Тренировка АПирамида 5-4-3-2-1  в  4  упражнения:

1.Раменни преси
2.Силово изхвърляне до гърди
3.Вдигане от лег
4.Клек

Аз обикновено правех   и  1 серия по 5-8 сгъвания, 1 серия по 15 повдигания за прасец и 1 серия коремни преси.

Тренировка Б -1 серия х 10 повторения:
1.Сгъване за бицепси
2.Раменни преси
3.Гребане от наклон
4.Вдигане от лег
5.Мъртва тяга
6.Клек
7.Повдигане за прасци
8.Коремни преси

Тренирах три пъти в седмицата, обикновено извън състезателния сезон.

превод: Явор Попов
източник: ditillo2.blogspot.сом

Реални тренировки за Реални резултати

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Един коментар

  1. Я.Попов

    Според Брукс Кубик-системата 5-4-3-2-1 може да се използва,като преход от системата 5х5 към работа с единични повторения, например 3-5х1!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*