тренирай

Повиши силата с метода 3-5-8

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 17 фев. 17 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Изграждането на мускули никак не е лесна задача. Но от друга страна логиката е съвсем проста.

В древността най-силните войни са били и най-мускулести. Може би знаете легендата за Милон от Кротон и телето, което е носил. Не случайно първия и основен принцип на бодибилдинга е "прогресивното натоварване".

Тази проста истина, че да стане един мускул по-голям, то той трябва да стане по-силен е всичко, което трябва да знаем. Как да стане това?

Най-разумния начин е да редуваме тренировъчни цикли със силова насоченост и чисто билдерски тренировки. Два 4 до 6 седмични силови цикли в годината през няколко месеца, ще имат много добър ефект върху "нормалната" ни тренировка. Това ще ни позволи "стандартните" работни тежести да минат на по-горното ниво. Как мислите ще се отрази новото натоварване на мускулите?

Метода 3-5-8

Понеделник:

 1. Мъртва тяга - 5х3
 2. Повдигане от лег - 3х5
 3. Клек - 2х8

Сряда:

 1. Повдигане от лег - 5х3
 2. Клек - 3х5
 3. Мъртва тяга - 2х8

Петък:

 1. Клек - 5х3
 2. Мъртва тяга - 3х5
 3. Повдигане от лег -2х8

БЕЛЕЖКИ:

 • Програмата е изградена върху трите най-важни и основни упражнения за развитие на здраво и силно тяло.
 • Показани са само работните серии.
 • Първото упражнение се прави с 85% от тежеста, с която може да направим 1 повторение. Загряваме добре, правим няколко серии с които да достигнем до работната тежест и правим 5х3
 • Второто упражнение се прави с тежест на 80% от тази, с която може да направим 1 повторение. Схемата е отново същата, няколко серии до достигане на работната тежест и от там правим три петици.
 • Третото упражнение е с тежест от 75% от максималната за едно повторени.
 • Почивката между сериите е толкова колкото е необходимо да напраите предписаните серии с предписаните повторения. При първите може да е по-малка, а към края по-голяма. Всеки сам трябва да прецени за себе си.
 • Всяка следваща седмица вдигаме тежесттите с по 2,5 кг. По този в зависимост от продължителноста на цикъла 4 или 6 седмици целта трябва да е +10 или +15 кг на трите основни упражнения.
 • Сериите не се правят до отказ, оставете си 1 повторение в аванс.
 • След 4 или 6 седмици, починете една седмица и се върнете към нормалната си програма и използвайте подобаващо придобитата сила 🙂
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Винаги сме твърдяли, че ефективната тренировка е малсимално простата тренировка. Такава съставена от малко на брой базови упражнения в, които да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Чудите се как да тренирате ефективно, а нямате много време? Е, имам предложение за вас. По-долу ще видите една три дневна... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече

1 коментара

 1. Привет,
  Мога ли да помоля за примерна "нормална програма" ? Такава която, предполагам се използва, когато не вдигамеТЕЖКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още