петък , 28 февруари 2020
Начало » Тренировъчни принципи » Ръцете та ръцете…
Ръцете та ръцете…

Ръцете та ръцете…

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! От известно време има прекален интерес към големите ръце 🙂 Е, той не е спирал, но като се затопли и късите ръкави излезнат по улиците, то лудницата става пълна. Определено съм наясно с тази вълна, тъй като поредна година по това време имейла ми е пълен с въпроси по тази тема.

Разбирам всеки един напълно в желанието за развитие на по-големи ръце, но не разбирам как все още има хора, които вярват във „вълшебната програма“ или „вълшебния сплит“! Говорим си за покачване на маса, а когато разговора се задълбочи става въпрос, че масата най-добре да е на ръцете 🙂 Почваме с дискусии върху 4-5 дневни сплитове и кой, как е най-добрър. После минаваме на упражненията, ама онзи правел 5 упражнения за гърди, друг по 4 за бицепс и били много яки 🙂

ОК, момчета! Хубаво, обаче някой замисли ли се защо е всичко това! Защо са тези 4-5 упражнения, как се е стигнало до там? Как сплита е „набъбнал“ до 4 или 5 дневен. Едно трябва да е ясно, хората с големите мускули, които виждаме в нета или списанията и които показват тези програми са стигнали постепенно до тях в продължение на години.

Ако Дориан Йейтс в пика на кариерата си е бил на 4 дневен сплит и е правил по 4-5 упражнения, то е не винаги е било така. В началото е тренирал цялото си тяло, след което минава на двудневен сплит и познайте – остава няколко години на него докато става шампион на Англия! Шампион на Англия с двудневен сплит изпълняван три пъти седмично, като редува тренировка 1 и тренировка 2! Добре, че не го е тренирал някой БГ специалист да му каже, че това е за начинаещи 🙂

Само, че Дориан е умен мъж и следи реакциите на тялото си и прави промените единствено спрямо тях. След като става по-голям и силен и въстановяването се затруднява, той минава на три дневен сплит, а след няколко години вече като професионалист на четири дневен, когато тежи 117 кг!

Казвам това, защото много хора виждат крайния резултат и крайната програма и си мислят , че това е формулата, а това е толкова далеч от истината , че няма на къде. Никой не иска да помисли малко и да потърси информация как и защо се е стигнало до там. Пишат се програми на око – за гърди толкова упражнения, за гръб толкова , за ръце толкова и т.н.

Защо?

Ами защото така трябвало!

А, защо така трябва?

Тук настава мълчание или почват едни дълги обяснения при които целта е убеждаване в правотата на дадената теза, но нищо за конкретните причини довели до точно този сплит и точно тези упражнения. Наистина, не разбирам когато някой иска съвет защо го иска  след това очаква отговор който да потвърди това което си мисли и не поема нищо различно. На такъв човек никой не може да помогне!

И, така – големи ръце вървят с голямо тяло! Всички  с ръце над 50 см са с поне 100 кг лично тегло. За това, когато копирате сплита и програмата на някой „здравко“, то първо си сравнете килограмите, да не говорим за размерите. Така, че приятели карайте го от долу нагоре, а не обратното и имайте в предвид, че за всеки 5 см на ръцете ще ви трябват поне 8-10 кг обща мускулна маса по цялото тяло!

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

8 коментара

 1. Много поучителна статия обаче малко хора биха възприели същността и лично аз пак слязох на долу и тренирам цялото тяло по 2 пъти на седмица в момента съм на вънка работя не е тежка работата ми имам и доста почивни дни ,но така съм предценил и се чувствам ОК.

  • Стронг

   Страшни щуротии прочетох в този сайт..Някои статии са уникални, но някои са страшно банални и по-скоро отегчителни.
   Това е силов спорт, а не балет.Всяка 3-та статия ти разеснява как претренираш и как не качваш килограми, ако тренираш повече от 3 пъти седмично.Четем за Дориан, че тренирал 3 пъти седмично….но се пропуска сериозно това, че той е на химия от началото на своята подготовка за голяма сцена.Четем за Майк Менцер, който казва че трябва да се тренира веднъж на 14 дни(ще правя гърди в понеделник и няма да мога да си направя гърба във вторник, защото ще претренирам… айде бе???.
   Формулата за правене на мускули нито се крие в тренировъчните дневници, нито в списанията – тя е в главата ви.Ако се настроиш за промяна, ти ще се промениш.Винаги може да се надхвърли генетичния потенциал, това са пълни глупости и оправдания и слабите, които са мързеливи.

   С уважение: СТРОНГ

   • Александър Георгиев

    Здрасти СТРОНГ и добре дошъл. Очевидно си човек с богат опит, така че ще се радвам ако споделиш част от него с нас в „Тренирай с мен“.

   • Цветан

    Аз доста се радвам на публикациите, но и според мен доста се набляга на тренировъчни принципи с твърде много почивка и малко упражнения.

    Предвид, че едва след като започнах да чета нещата тук преминах пред бутащи, дърпащи и крака, и сегашната долна/горна не знам как бихме прогресирали с толко редки тренировки.

    Освен това също мисля, че няма нищо лошо човек да вярва, че може повече и не е обикновен посетител в залата, който не гони резултати. 🙂

    • Александър Георгиев

     Има само един начин да се разбере и това е метода на „проба-грешка“

     • Аз също подкрепям Цветан, а също и Стронг. Найстина „проба – греша“

 2. Страхотна статия!

 3. Димитър Димитров

  Ами комплекси какво да кажа 🙂
  Хората тренират не за себе си и вътрешното си усещане а за другите хора и начина по-който искат те да ги виждат. 🙂 Сашо проблема е по-дълбок от колкото изглежда нацията ни е много смачкана хората са много объркани.Гледаш едни големи батки и „ръкИ“ с огромни шкембета и викаш това е! Сещам се за 1991-ва….
  Без да тренираш духа не може да си в хармония с тялото!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*