събота , 24 август 2019
Начало » Добавки » Суроватъчен протеин
Суроватъчен протеин

Суроватъчен протеин

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес си поговорим за суроватъчния протеин. Суроватъчния протеин се дели на три вида в зависимост от неговата обработка. Суроватъчен концентрат, суроватъчен изолат и суроватъчен хидролизат.

Най-разпространения протеин на пазара, независимо от марките и фирмите, които го предлагат е суроватъчния концентрат. Това е така, поради най-доброто съотношение качество/цена. В 90% от случаите, когато става дума за суроватъчне протеин, то ние и хората около нас имат в предвид суроватъчния концентрат, така ще бъде и в тази статия.

От къде идва суроватъчния протеин?

Суроватъчния протеин е съставна част от млякото, като неговия дял е в рамките на 20%, а останалите 80% се падат на казеина. Суроватъчния протеин се произвежда от млечната суроватка, която е отпаден продукт при производството на сирене. Млечната суроватка се отделя при денатурация на млечните белтъчини, при което казеина остава. Чрез различни процеси на филтрация от суроватката се отстранява по-голямата част от лактозата и наличните мазнини, както и други налични примеси, докато не останат само протеина и вода. Накрая се отсранява водата, чрез сушене и вече имаме суроватъчен протеин. Към получената пудра се добавят допълнително овкусители, витамини и други елементи в зависимост от производителя.

Кога да ползваме суроватъчен протеин?

Суроватъчния протеин е „бърз“ протеин, като такъв той бързо се усвоява и доставя  качествени аминокиселини, които да захранят мускулните клетки. Освен това суроватъчния протеин е богат на аминокиселини с разклонена верига BCAA и глутамин. Всичко това определя и двата най-добри момента за неговия прием – сутрин след ставане и след тренировка. Тогава тялото ни има спешна нужда от белтъчини, за да предотврати катаболните процеси възникнали от тежката тренировка или липсата на храна през ноща.

Както знаете от известно време наш партньор е Olimp Sport Nutrition, който предлага един от най-качествените протеини. Техния Whey Complex (концентрат + изолат) е сред топ суроватъчните протеини в Европа.

Ето и какво установих за Whey Complex :

 • – Разтворимост – много добра (във вода и мляко)
 • – Вкус – отличен
 • – Много добър аминокиселинен профил
 • – Качество – отлично
 • – Засищане – много добро, особено ако шейка е с мляко
 • – Поносимост – много добро, не причинява газове и подуване
 • – Цена – добра за протеин от този клас

 

 

 

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

3 коментара

 1. Цветан

  Протеина е супер за парите си! Аз разнообразявам, защото вкуса е доста еднообразен.

 2. Наистина доста добри показатели за всичко преди седмица един от приятелите ми във facebook се изказа кофти за този протеин не се познаваме лично знам само , че се занимава със нещо като снабдяване на хранителни добавки и химия аз дадох коментар по темата и понеже познавам Александър и особенно като чета , че лично го пробвал мисля , че на 100% можем да се доверим на My Protein !!!

 3. Цветан

  Много деликатна реклама. Поздравления! Все пак, като човек пил около 12кг от въпросния протеин, не мога да не се съглася с написаното. Единствения минус е, че писва.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*