витамин с

Да ползваме ли фитили или да не ползваме

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 21 май 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Едни от най-разпространените аксесоари, които са в помощ при тренировките ни с тежести са колан и фитили. Те могат да са ни от голяма полза, но и може да ни навредят, ако не се използват правилно.

Нека днес се спрем на фитилите. Най-често те се използват, когато правим тежки дърпащи движения, като мъртва тяга, гребане с щанга, набиране и други с цел засилване на хвата.  Защо засилваме хвата? Това се прави тъй като понякога хвата "изпуска" преди да сме завършили серията и от там губим финалната част от натоварването.

Разъждавайки по тази логика трениращите понякога се презастраховат прекалено много и използват фитилите постоянно. Дори веднъж видях един човек ги ползваше на лежанката когато правеше повдигане от лег. Може и да е имал основателна причнина за това, не знам - важното е той да знае!

Какво имам в предвид? Използвайки фитилите за всяко дърпащо упражнение, за всяка серия, ние не си правим никаква услуга, а на предмищниците направо им вредим. Как ли? Ето как - остават слаби и недоразвити, изостават в сила, а това ще ви обрече цял живот да си ги носите.

Какво предлагам? Ако ще ползвате фитили, то нека това да бъде в най-тежките движения, в последната серия и/или в края на тренировката за гръб. Тогава ще имате натрупана умора и тази малка помощ с усилването нахвата може да ви от полза за доброто натоварване на гърба. От друга страна трябва да сме и много внимателни, тъй като ако подсилим хвата и мускулите вече са уморени, ние напрактика увеличаваме натоварането към тях, а това е лапчиката, която трябва да светне когато атакуваме уморен мускул.

В интерес на истината за мен най-оправдано е слагането на фитили, тогава когато искам да проверя колко мога да дръпна, било то тяга или гребане с щанга. През останалото време нека всички мускули участват с всички сили толкова колкото могат. Така и само така базовите упражнения ще развият всеки един участващ мускул по веригата!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Водени от желанието си за физическо развитие и подобрение, ние започваме да тренираме във фитнеса. Целта ни е да постиганем на... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки, който прекрачи прага на фитнес залата се стреми към едно от тези две неща, да покачи мускулна маса или да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането, фитнесът и здравословният начин на живот като цяло са неотделими части от съвременната култура. Отделянето на време за тренировки и... Прочети повече

3 коментара

 1. Ползвам единствено при мъртва тяга, точно защото захвата се изморява преди гърба. Искам да споделя че фитилите биха могли и да са опасни! Казвам го от личен опит, защото когато се занимавах активно ( като състезател в отбора на ЦСКА по вдигане на тежести ) на тренировка при изтласкване треньора ми каза да сложа фитили защото изпусках щангата при обръщането. И понеже бях сигурен в тласкането, след като обърнах щангата я подцених и я тласнах по леко. Заради това я изпуснах и тя падна зад мен. Всичко щеше да е нещо което се случва всеки ден при щангистите, само ако не бях с фитили!!! Не успях да пусна щангата... Счупиха се и двете ръце, лявата в лакътя, дясната в предмишницата! Това на практика сложи край на кариерата ми като щангист въпреки че след това достигнах до републикански шампион но всичко беше с много болки! Това преживяване обаче може би ми даде стимул да продължа с тежестите за удоволствие и така вече 40 години! Разказах моята история защото може да послужи и като стимул за някои момчета, които са на път да се откажат поради някоя контузия! Не се отказвайте момчета!
  Не се отказвайте всичко хубаво се постига трудно !

  1. Здрасти Димитър!
   Ти си от хората, които могат да бъдат пример за по-младите.
   Радвам се,че сподели твоята история тук.
   Поздрави!

   1. Благодаря Александър!
    И само един човек да е стимулиран от моята история е достатъчно!
    И само един човек да си извади поука е достатъчно!
    Радвам се че имах възможността да споделя ТУК!
    Това всъщност е и единственото място където съм го споделил.
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *