събота , 24 август 2019
Начало » Тренировъчни принципи » Да ползваме ли фитили или да не ползваме
Да ползваме ли фитили или да не ползваме

Да ползваме ли фитили или да не ползваме

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Едни от най-разпространените аксесоари, които са в помощ при тренировките ни с тежести са колан и фитили. Те могат да са ни от голяма полза, но и може да ни навредят, ако не се използват правилно.

Нека днес се спрем на фитилите. Най-често те се използват, когато правим тежки дърпащи движения, като мъртва тяга, гребане с щанга, набиране и други с цел засилване на хвата.  Защо засилваме хвата? Това се прави тъй като понякога хвата „изпуска“ преди да сме завършили серията и от там губим финалната част от натоварването.

Разъждавайки по тази логика трениращите понякога се презастраховат прекалено много и използват фитилите постоянно. Дори веднъж видях един човек ги ползваше на лежанката когато правеше повдигане от лег. Може и да е имал основателна причнина за това, не знам – важното е той да знае!

Какво имам в предвид? Използвайки фитилите за всяко дърпащо упражнение, за всяка серия, ние не си правим никаква услуга, а на предмищниците направо им вредим. Как ли? Ето как – остават слаби и недоразвити, изостават в сила, а това ще ви обрече цял живот да си ги носите.

Какво предлагам? Ако ще ползвате фитили, то нека това да бъде в най-тежките движения, в последната серия и/или в края на тренировката за гръб. Тогава ще имате натрупана умора и тази малка помощ с усилването нахвата може да ви от полза за доброто натоварване на гърба. От друга страна трябва да сме и много внимателни, тъй като ако подсилим хвата и мускулите вече са уморени, ние напрактика увеличаваме натоварането към тях, а това е лапчиката, която трябва да светне когато атакуваме уморен мускул.

В интерес на истината за мен най-оправдано е слагането на фитили, тогава когато искам да проверя колко мога да дръпна, било то тяга или гребане с щанга. През останалото време нека всички мускули участват с всички сили толкова колкото могат. Така и само така базовите упражнения ще развият всеки един участващ мускул по веригата!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

3 коментара

 1. Димитър

  Ползвам единствено при мъртва тяга, точно защото захвата се изморява преди гърба. Искам да споделя че фитилите биха могли и да са опасни! Казвам го от личен опит, защото когато се занимавах активно ( като състезател в отбора на ЦСКА по вдигане на тежести ) на тренировка при изтласкване треньора ми каза да сложа фитили защото изпусках щангата при обръщането. И понеже бях сигурен в тласкането, след като обърнах щангата я подцених и я тласнах по леко. Заради това я изпуснах и тя падна зад мен. Всичко щеше да е нещо което се случва всеки ден при щангистите, само ако не бях с фитили!!! Не успях да пусна щангата… Счупиха се и двете ръце, лявата в лакътя, дясната в предмишницата! Това на практика сложи край на кариерата ми като щангист въпреки че след това достигнах до републикански шампион но всичко беше с много болки! Това преживяване обаче може би ми даде стимул да продължа с тежестите за удоволствие и така вече 40 години! Разказах моята история защото може да послужи и като стимул за някои момчета, които са на път да се откажат поради някоя контузия! Не се отказвайте момчета!
  Не се отказвайте всичко хубаво се постига трудно !

  • Александър Георгиев

   Здрасти Димитър!
   Ти си от хората, които могат да бъдат пример за по-младите.
   Радвам се,че сподели твоята история тук.
   Поздрави!

   • Димитър

    Благодаря Александър!
    И само един човек да е стимулиран от моята история е достатъчно!
    И само един човек да си извади поука е достатъчно!
    Радвам се че имах възможността да споделя ТУК!
    Това всъщност е и единственото място където съм го споделил.
    Поздрави!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*