петък , 23 август 2019
Начало » Добавки » Как да приемаме КРЕАТИН
Как да приемаме КРЕАТИН

Как да приемаме КРЕАТИН

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! След протеина на прах, креатина е най-популярната добавка от двайсетина години насам. Нямам как да е иначе, тъй като това е суплемент доказно работещ. Днес на пазара има много форми на креатин, но аз ще се спра на креатин монохидрат, който е най-разпространен.

Креатина навлиза масово в нашия спорт в началото на 90-те години на миналия век. Въпреки това той е известен на учените още през 1862 година, когато е открит от Мишел Шеврьол като съставна част от мускулните клетки.

Основният източник на енергия при мускулно съкращение е АДЕНОЗИНТРИФОСФАТ или като е по известен по-книгите АТФ. От своя страна АТФ се разгражда до АДЕНОЗИНДОФОСФАТ или АДФ.

АДЕНОЗИНТРИФОСФАТЪТ се съдържа в малки количества в мускулните клетки и при продължителна мускулна работа той се изчерпва. Точно тук се намесва креатина под формата на добавка.

Има няколко начина на прием. Най-разпространения е със зареждаща фаза или 5 последователни дни се взимат 20 гр креатин разделен на 4 приема, след което поддържаща доза от 5 гр. Това обаче е остарял метод и не е научно обоснован. Друг метод и доста по-евтин е приемането само на 5 гр дневно, като след 4 седмици или 28 дни, нивата на креатин в мускулите са аналогични на тези както при зареждащата фаза.

Има и трети начин, който е предпочитания от мен:

Прием на една доза креатин всяка сутрин със закуската, която има богато съдържание на въглехидрати всеки ден и една доза след тренировка в комбинация с протеин и прости въглехидрати. Така ако тренирате три пъти седмично, ще имате общо 10 приема на креатин 7 сутрини и 3 след тренировъчни. Всичко това за шест до най-много осем седмици. За да се извлече максимума от приема на креатин, тренировката трябва да е тежка и храната на ниво.

Не приемайте креатин постоянно, неговия прием има смисъл само в най-натоварените периоди, когато тренираме подчертано силово и тежко. След период от шест до осем седмици е добре да се направи пауза от поне 4 седмици, съответно и от силовия тренировъчен цикъл разбира се. Все пак не може да тренираме тежко постоянно нали 🙂

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*