гоблет клек

Как да дадем предимство на изоставаща мускулна група

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 06 апр. 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Всеки един има изоставаща мускулна група или няколко групи, дори и най-добрите. Всеки иска ако може малко по-големи ръце, да "повдигне гърдите", са подсече прасците и т.н.

Човешкото око е ненаситно и винаги иска още и още. Добре, да речем че нещо ни изостава как да подходим. Първо, това дали някой мускул изостава или не е доста субективен фактор и трябва да не се доверяваме само на метъра. За да бъде обективно всичко включете снимки, снимайте се и анализирайте внимателно, но без предположения, емоции и прочие - само факти!

Как обикновено се дава предимство? Обикновено се тренира в първия ден след почивен такъв мускула, който искаме да върви по-добре и тук преключва всичко. Това, че сте сложили гърди и бицепс в понеделник, нищо не означава - дори не им дава предимство пред останалите, ако ги тренираме със същия обем и честота.

Прочетете пак последното изречение - там е заровено кучето 🙂 Няма значение кой мускул тренирате първи в програмата или не, има значение цялата структура и обем.

Ако искате да дадете предимство на даден мускул има само два начина това да стане.

- Да го тренирате по-често от останалите

- Да го тренирате по-здраво от останалите

Независимо, кой от двата варианта ще изберете или пък и двата едновременно, те няма да проработят ако не намалите тренировъчния обем за всички останали мускули. Няма как да акцентирате за гърди в понеделник, като правите 4-5 упражнения, а след това правите толкова за гръб, рамо, крака и ръце. Къде е предимството? В понеделника?! Абсурд 🙂

Не може да тренирате на макс изоставащия мускул, както останалите със същия обем и интензивност просто няма да проработи и това го показва практиката при натурално трениращите.

Извод: Ако ще специализирате даден мускул то му обърнете специално внимание и оставете на заден план останалите мускули - за тях просто правете поддържаща тренировка за периода на специализация.

СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА ГРЪБ от Стюарт МакРобърт

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да си поговорим за следтренировъчно хранене, кога, как и защо. След тренировка, правилното хранене играе ключова роля за възстановяването... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще разгледаме един от основните принципи на Джо Уайдър - Пикова контракция. Джо Уайдър е един от най-влиятелните фигури в... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Физическата активност е ключов елемент в поддържането на здравословен начин на живот и контролиране на теглото. Една от най-важните характеристики на... Прочети повече

1 коментара

  1. Здравейте, как би изглеждала една специализирана тренировка за гърди, ако се тренира два пъти седмично?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *