петък , 19 април 2019
Начало » Бодибилдинг пионери » Томи Коно – ЖЕЛЕЗНИЯТ!
Томи Коно – ЖЕЛЕЗНИЯТ!

Томи Коно – ЖЕЛЕЗНИЯТ!

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви запозная с една истинска легенда във вдигането на тежести и бодибилдинга. Томи Коно е оставил името си в историята, като непобеден цели 10 години при това в двата спорта.

Тамио „Томи“ Коно е роден на 27 юни 1930 година в Сакраменто, Калифорния и е най-малкото от четирите деца в семейството на японски емигранти. Като малък Томи страда от астма и не е било особено увлечено по спорта дете. Когато е на 12 се случва и първият му допир с щангата. Вдигането на тежести му допада и се заражда любовта към силовите спортове.

Вече петнадесет годишен Коно тренира систематично три пъти седмично по един час. Идеята е била да стане по-силен и мускулест. Когато е на 18, посещава местно състезание по вдигане на тежести, но решава да се запише и като участник. Така без никакъв състезателен опит Томи Коно печели второ място.

Година по-късно вече е шампион в полу средната категория и чупи 4 щатски рекорда. Потенциала му е забелязан и с него започва да се занимава Боб Хофман – треньор на олимпийския отбор по вдигане на тежести на САЩ. На световното по вдигане на тежести през 1950 г Томи се класира втори, въпреки че резултатите му на тренировки са доста по-добри от тези на победителя, но и за това си има обяснение. Само ден преди състезанието след дълго боледуване умира майката на Коно.

Реално и това е последната му загуба за следващите 10 години, при това той е шампион в цели 3 категории – 67,5 кг, 75 кг, и 82,5 кг ! Същевременно става два пъти Олимпийски шампион, 8 пъти световен шампион и 3 пъти шампион на Панамериканските игри. Поставя 26 световни  и 7 олимпийски рекорда!

Освен щангите, Томи Коно поглежда и към бодибилдинга. Той има плътни и здрави мускули, които с удоволствие демонстрира. В най-силният периода на тежкоатлет, Коно печели световното първенство по културизъм за аматьори Mr. Universe 1955 г, която победа повтаря през 1957 година на световното в Техеран.

През 1961 годнина на 31 години Томи Коно се „пенсионира“ от състезателния спорт и отваря зала в Хавай, където се отдава на треньорска дейност. През 1965 година става национален треньор по вдигане на тежести на Мексико, няколко години по-късно вече е треньор и на германските национали, от 1972 до 1976 г е треньор на САЩ.

Томи Коно се превръща в легендарна фигура за американските щанги и става член на Олимпийската зала на славата!

Томи Коно

 

Реални тренировки за Реални резултати

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

...