гоблет клек

Най-добрия протеин за мускулна маса

Няма коментари
Сподели с приятели
Публикувано на 27 фев. 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Коя е най-популярната хранителна добавка? Ако предположите протеин на прах, значи сме на едно мнение.

Протеина на прах е редовен спътник на трениращите от 60 години насам. Разбира се може и без него, но удобството за набавяне на качествени белтъчини, които предлага го прави незаменим деситилетия наред.

Днес имаме талкова голямо изобилие, че човек направо полудява. Чуди се какво да вземе, кое е по-добре, суроватъчен ли, ами то има концентрат и изолат? Казеин ли? Може би яйчен или пък нашумелия напоследък телешки, а може и соев, че е по-евтин.

Лъскави кутии, от всяка се обещава какво ли не, има добавени креатин, BCAA, глутамин, ензими и какво ли още не. Но...кое върши работа, когато искаме да качим тегло?

Нека да изясним нещо от всичко казано до тук трябва да знаем, че протеините се делят на две групи според скороста им на усвояване - т.е. "бързи" и "бавни".

Бързите са най-подходящи, когато имаме спешна нужда от това, а това е  след тренировка и сутрин след ставане. От своя страна бавните са необходими, когато трябва да ни "захранват" за дълъг период от време.

Е, отговора не е ли очевиден?

Когато искаме да покачваме мускулна маса ни трябва много протеин, поне 2 гр на килограм телесно тегло. Това количество белтъчини трябва да бъде разпределено равномерно през активната ни част от деня и не на последно място трябва да ни подсигурява в часовете между приемите на храна.

Първия протеин на прах появил се в света на бодибилдинга е бил млечния. Това е от "бавния" тип! Старите билдери са го ползвали между храненията. В последствие се появява комбинацията от "млечно-яйчен" протеин, който е бил най-доброто което може да се случи по това време.Дори само тези "първобитни" протеинови добавки са били достатъчни за добри резултати.

Днес на мода е суроватъчния. Да добър протеин, но бърз - а това ограничава опциите за прием. Разбира се ако искаме да си харчим разумно парите, то трябва да имаме и умен подход. Ако храната ние добре и си набавяме всичко необходимо, то един шейк от суроватъчен изолат или концентрат след тренировка  би бил чудесно допълнение. Но ако все пак ни трябва нещо което да ни държи до следващото хранене то тук се спираме на "бавните" протеини като казеин, млечен концентрат или яйчен.

Ето и най-добрия вариант според мен: Микс от бързи и бавни протеини! Така с един продукт извличаме полза в двете направления! Бързите протеини ни подава "веднага" аминокиселини в кървообръщението, а бавните продължават това до цели 7-8 часа след прием. По този начин, ние си гарантираме, че тялото ни няма да изпадне в катаболно състояние часове наред!

Инвестирайте разумно. Харчете си парите за качествена храна и в повечето случаи това ще е достатъчно, но ако бюджета ви позволява, то вземете протеин според предназначението му!

протеин

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Цитрулин е аминокиселина, която се намира в различни видове храна и се синтезира в човешкия организъм. Тя играе важна роля в... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В стремежа си да изграждаме мускули търсим всякакви варианти за оптимизиране на процеса. Днес ще разгледаме и един от доказаните съюзници... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще се спрем на Ашваганда, наречена също и Withania somnifera или индийски жен-шен. Това е хранителна добавка, известна със своите... Прочети повече
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *