тренирай

Мъртва тяга с "Trap bar"

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 11 фев. 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Както вече знаете, мускули се правят "най-лесно" с най-тежките и трудни упражнения. Това е така тъй като те натоварват цели мускулни зони, активизират секрецията на анаболни хормони и позовляват да се вдигат "големите щанги".

Клек, лег и тяга са Светата троица за нарастване на телесна сила и мускулна маса. Нека днес говорим за упражнението мъртва тяга в стандартният и вариант със свити крака. Това е едно адски продуктивно упражнение и както се изразява един мой приятел "товари всичко от петите до ушите", ако не ви се вярва, то явно не сте правили истински мъртва тяга.

Въпреки всичките митове и легенди за това упражнение, неуспорим факт е, че който повиши силата си в клека и тягата, то неминуемо повишава силата си и във всички други движения. А това повишение, ако се подплати с достатъчно протеин и калории, ще премести метъра и кантара напред.

Колкото и да е добро упражнение, тягата изпълнявана по стандартния начин с прав лост може да не е удобна за всеки. Това е така, тъй като лоста минава плътно пред или направо по тялото когато дърпаме нагоре от една страна. От друга ни кара малко да се навеждаме по-напред, което подлага кръста в рискова ситуация и когато натоварим дисковете и не внимаваме в техниката може да стане беля както стана при мен преди много години.

Дълго време избягвах това упражнение, тъй като прецакаш ли си веднъж кръста, то това е за винаги. Жалко но човек се учи от грешките си, а когато те болят урока е за цял живот 🙂

Това положение се промени след години като открих Trap bar - ът. За щастие все още има зали където собствениците са наясно с нещата и се намират такива и други "реликви", които обикновено нямат място в "модерния" фитнес наблъскан с уреди като увеселителен парк.

Нищо лично 🙂 Просто нещата, които вършат работа не са кой знае колко и това трябва да се знае!

Как да правим мъртва тяга с такъв лост. Лесно е, много по-лесно от стандартната тяга. Влизаме в средата хващаме дръжките, гърба е идеално прав, кръста на една линия с гърба и дърпаме право на горе. След това спускаме под контрол в обратен ред. Съществената разлика е в позицията на ръцете. Те са точно в страни от тялото, китките са в една линия с цялата ръка от рамото до долу и няма напрежение в тях, няма го и неприятното триене по краката. Движението е възможно най-естественото, което тялото ни може да направи.

О, да и натоварването е супер! Ако изцеждате допълнително гърба в края на всяко повторение, то 2-3 работни серии са всичко което е нужно, за да "бухнат козунаците".  🙂

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Писнало ли ви е да клякате?! Ако е така, то имам една лоша новина за вас – без клякане работата няма да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Можете ли да правите КОФИЧКИ? Ако да - поздравление вие изпълнявате едно от най-добрите упражнения за горната част на тялото. Ако... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато се целта ни е покачване на сила мускулна маса, то базовите упражнения задължително трябва да присъстват в нашата тренировка. Упражнението,... Прочети повече

4 коментара

  1. Какво се има предвид под изцеждане на гърба на всяко повторение? Редувам тягата с трап бар и прав лост, но мисля да мина само на трапбар. Повече сила и прецизна техника.

    1. Означава постоянен контрол и майн масъл кънекшън с цел да се увеличи времето под напрежение, което от своя страна е един от методите да се стимулира хипертрофия, аз бих препоръчал в горе перките да се изкарват назад и да се държи 2 секунди пикова контракция и негативната част да е 2-3-4 секунди, при нея мускулните разкъсвания са в по-голям процент! Заложи на правилната техника бавно контролирано, след това товари кила! Все пак говорим за бодибилдинг, а не трибой 🙂

  2. Особено напоследък с клиентите с които работя персонално, трап барът е задължителен в програмите им.
    Специално уредът натоварва изключително много целите бедра, и го използвам понякога като алтернатива на клекът. Така хем правим "клек" с клиентите, хем правим и гръб. Универсално упражнение!
    Аз му казвам: бедра–гръб в едно. Получава се заздравяване в целият труп, като в същото време се пести и времето и енергията на трениращия, и в същото време се нацепва жестоко.! Крака, гръб в едно. Супер.

  3. Чудесен уред! Уви в модерната зала, която посещавам, такива се анатемосват. А трап барът елиминира възможността за грешна техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *