тренирай

Супер тренировка за ГЪРДИ - Втора част

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 27 ян. 16 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще видите една много добра тренировка за гърди. В предишната част ви показах как може да тренирате здраво гърдите в домашни условия, така че вече е време и за залата.

Обикновено гърдите са най-тренирания мускул след бицепсите и е нормално да е така, не случайно репликата "понеделник е ден за гърди" е вече във фитнес фолклора. Друго си е да излезеш по тениска, която освен в ръкавите е опъната и в гръдния кош нали 🙂

Независимо кога тренирате гърди ( може и в понеделник 🙂 ) то е хубаво да ги тренираме продуктивно. Какво означава продуктивно ?

Това приятели е да направите мускула си по-силен и съответно по-голям и определено това е последователноста. Няма значение колко се "помпите", колко часто тренирате, канали, подсичания и прочие, то докато не вдигнете тежестите нищо няма да стане.

Знаете ли ЗАЩО Е ВАЖНО ДА РАЗВИВАМЕ ГРЪДНИЯ КОШ ОТ ВЪТРЕ НА ВЪН

Всъщност, когато се "понатрупа" мускулна маса и гръдните мускули станат по-обемни, то ще видите и канал, и подсичане! Как стават нещата - тежко и базово! Тежко за мускула. Не си мислете, че като качите 100 или 120 кг на лежанката, то това е тежко. Не! Тук става въпрос за друго. Тежко може да е и 60 кг, важното е цялата работа да се върши от тренирания мускул, без чупки в кръста, мостове, лашкания,тласкания и други приоми, които се правят само и само да "бутнем голямата щанга".

Ето и моето предложение за една здрава тренировка за гърди.

1. Повдигане от лег 3х5-7

2. Флайс от лег 3х10-15 в суперсерия с:

3. Кофички на успоредка 3х макс

Тук имаме  три упражнения, които обхващат абсолютно всички функции на гръдните мускули, а именно изтласкване и разтваряне. В първото упражнение гоним по-големи тежести в рамките на 5 до 7 повторения за три серии, които се правят с една и съща тежест. Разбира се преди това имаме 2-3 или4 загряваши серии с които постепенно да стигнем до работните тежести.

Второто и третото упражнение се правят в суперсерия. Тук трябва да сте на "ти" с кофичките и при нормална тренировка да правите поне 10 повторения в серия. Това е така защото след флайса силата за кофичките ще намалее и ако не владеете перфектна техника то може да се нараните. За това тази програма не е за начинаещи.

Който реши да опита ще разбере от първо лице,  че това не е шега работа!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да видим една програма на седем кратния Мистър Олимпия Арнолд Шварценегер! Тази тренировка Арнолд прави в периода, когато се... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви покажа една тренировка, която може да прилагате с успех когато нямате особено много време. Вече би трябва да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В днешната статия ще видим един страхотен начин, как да тренираме цялото си тяло когато разполагаме само с чифт дъмбели. Нека... Прочети повече

5 коментара

 1. Как се казва упражнението за гъри дето хващаме дъмбела с подхват и го изнасяме напред и леко в страни но не като за рамо както вдигаме прамерно кофа

 2. Един хубав комплекс от упражнения. По често приключвам с лежанка - горна или долна, със флайса.
  Напълно достатъчно.

 3. Здравейте.
  Казвам се Костас и съм 57 годишен треньор и физиотерапевт.
  Първо искам да Ви поздравя за чудесния сайт! Няма по-добро място в интернет за обикновения трениращ от Тренирай.бг! Продължавайте в същия дух!
  Имам обаче няколко забележки или градивни критики по-скоро:)
  Първо - вярно е че не ни трябват 6-7 упражнения за гърди, но от чисто бодибилдинг гледна точка, тук имаме 3 упражнения за долните глави на големите гръдни мускули и нито едно за горните такива. Вярно е, че те са значително по-малки от долните си събратя, но е груба грешка недиректното им трениране, особено ако напълно развитите гърди са наша цел, било то и като аматьори. В случая бих заменил флайса от лег с такъв от наклон.
  Второ - основните функции на гърдите не са избутване и разтваряне. Разтварянето е движение присъщо на задните раменни глави. Основните им функции са избутване и приближаване на ръката към тялото (затваряне).
  И трето - след като споменах задното рамо, г-н Георгиев, бих искал да Ви кажа, че не бива да подценявате толкова този иначе "незначителен" мускул. Той е отговорен за правилната ви стойка, както и за здрав и силен раменен пояс и гръбначен стълб. Повечето хора в днешно време са с много неправилна стойка. Познайте кой е един от основните виновници за това? 🙂 Много мои клиенти (спортисти и обикновени хора) страдаха от различни изкривявания и директното трениране на задните раменни глави значително подобри, а при някои дори излекува състоянието им.
  Поздрави:)

  1. Здрасти Костас, радвам се че сайта ти допада и благодаря за хубавите думи. Разбира се и критиките са добре дошли, особено ако са градивни 🙂
   Определено както казваш добър вариант е едно от двете първи упражнения да е и под наклон. Ако трябва да следваме точната терминология си абсполютно прав за "затварянето"това е неоспорим факт, идеята ми тук с думата "разтваряне" е всичко да е максимално опростено и разбираемо за масовия трениращ тъй като това е употребяваната дума по залите.
   Виж за задното рамо то има своето място разбира се, но всичко е въпрос на приоритет и фокус. Аз не бих препоръчал на човек, който иска да покачи общата си мускулна маса да се "разсейва" с тренирането на малки мускулчета и детали, не поне и докато не качи килограмите които иска. Те така или иначе участват в повечето базови упражнения под един или друг начин. Сега при конкретен проблем или акцент в случаите които описваш съм съгласен.
   Радвам се, че се включи и ще бъда щастлив ако споделиш нещо от в твоя опит в рубриката "Тренирай с мен" ще бъде полезно и за нашите приятели които следят сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.