петък , 10 юли 2020
Начало » Тренировъчни принципи » Как да разнообразим тренировката си без да я променяме
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Как да разнообразим тренировката си без да я променяме

Как да разнообразим тренировката си без да я променяме

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Много често получавам въпрос от сорта: “ Тренирам от 1 месец по тази програма, време ли е да си сменя тренировката“?!

Ако и вие си задавате този въпрос, моля прочетете цялата статия. Незнам защо, но във фитнесите „върлува“ една мисъл, че трябва често да се променя тренировката, за да не свиквал мускула. ОК, кой мускул?

Четем по списанията или в интернет, някоя бодибилдинг звезда да казва: „Аз тренирам интуитивно, на момента решавам какво да правя, така изненадвам мускула и го държа на щрек“ 🙂

Добре, така да бъде. Обаче, има едно обаче… този тип от списанието с 50 см ръка, огромен гръб и видими плочки, може да си говори какво то си иска. Да се прави на интересен и какво то му роди главата. Това се отнася за него или такива както него, които са изградили мускулната си маса, направили са дефиницията и реално нямат нашите проблеми!

Ние се борим да качваме мускули, а това не става така както „звездите“ казват. Ако са честни тези пичове, би трябвало да споменат дългите години, когато са тренирали тежко и базово с основни упражнения, когато са изграждали мускулната си маса, сантиметър по сантиметър. И няма как да е иначе. Всеки един знае упражненията, които качват мускули, а те са само няколко!

Как да сменим клек? А, тяга? Кофички, набиране, раменни преси….? Това е, няма вълшебно хапче. Просто и базово трениране с постепенно увеличаване на тежестта. Да скучно е, но друг начин няма. Разнообразието и честата смяна на тренировките, само ще ви отклони от пътя.

Ако програмата работи, не сменяй! Дориан Йейтс си е изкарал първите 4 години по „простия“ двудневен сплит благодарение, на който става Шампион на Англия! Сменял ли е той нещо? Да тежестите!

Ето и няколко идеи , с които можете да вкарате малко разнообразие в тренировката си без да я сменята.

Променете сериите и повторенията: Ако до сега сте правили например 3х8-10 сменете на 5х5 или 2х6-8 или нещо друго за няколко седмици. Това ще вкара нова „емоция“ в тренировката, но няма да ви отклони от пътя.

Променете реда на упражненията: Ако до сега се започвали клек, то сега го оставете за в края на тренировката. Ако пък тренирате с повече от едно упражнение за мускулна група, направете вътрешна ротация, например флайса да мине преди лежанката, гребането с щанга преди набирането и т.н.

Правете си контроли: Веднъж на няколко седмици правете тренировка с екстремен брой повторнения, например 50 или 100, а веднъж на 3 или 4 месеца  се пробвайте с максимални тежести за 2-3 повторения.

Играйте с почивките между сериите: До сега ако сте почивали по 2 минути между сериите, то намалете ги на 1 или пък ги вдигнете на  3 или 5!

Това са само няколко идеи, който може да приложите и да „изненадате“ мускулите както е модерно днес, но без да си сменяте програмата. Разберете едно, ако сте намерили вашата програма и тя работи, носи ви резултати, то за нищо на света не я сменяйте, не влизайте в тази спирала – няма излизане от там!

Най важното за развитието на по-големи мускули  е да ставаме по-силни и по-силни в най-добрите упражнения за това! Месец след месец, година след година! Само така обикновения трениращия има шанс да направи нещо от себе си!

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

  1. Статията е страхотна аз също ги прилагам тези неща особенно промяната в сериите 3х8-10 или 5х5 🙂 всъщност вариантите са много аз предпочитам да ги въртя понякога малкото килограми с повече повторения е добре, но и големи кг с по-малко повторения също 🙂 основната цел си мисля е да не губиш интерес към тренировките защото еднообразиетп понякога води до това 🙂

  2. Супер статия!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*