zma

Как се прави МУСКУЛНА МАСА

16 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 04 окт. 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес с Явор Попов ще ви представим една кратка статия на Д-р Кен Лестър, в младите си години силов атлет, в последствие автор на книги за трениране с тежести, проповядващ методики от 50-те и 60-те на миналия век, треньор по вдигане на тежести в Американската Футболна лига, хиропрактик и търсен специалист в желязната игра, известен днес като Доктор Кен!

Доктор Кен" На мен ми харесваше да чета статиите на вече покойния Джон МакКалъм в списание "Сила и здраве". Остроумно написани, те предлагаха на читателите прости и извънредно ефективни, тренировъчни програми.От опит мога да кажа, че мнозинството от трениращите никога нямат прогреса, по следните причини:

1.Те не тренират с необходимата интензивност.

2.Те не вярват, че програмата може да бъде ефективна, ако е съставена от малко упражнения.

3.Те не тренират с необходимата интензивност.

4.Те не вярват, че могат да станат големи и силни.

5.Те не тренират с необходимата интензивност.

Аз използвах програми, предложени от МакКалъм и правех само БАЗОВИ, СЪСТАВНИ упражнения. Моята "зала" в гаража се състоеше от щанга, два дъмбела, лежанка и две стойки за клякане. Имах няколко диска по 22 и 34 кг (преизчислени от паунди) и няколко с малко тегло.
Забелязах, че прогресирах добре, когато изпълнявам не повече от 3 до 6 упражнения на тренировка. Провървя ми, че до мен нямаше местни "експерти". Учех се по пътя на опита и грешката.Изработих си тренировъчната философия, в центъра на която стоеше един принцип: ТЕЖКА РАБОТА!
 Програма за МУСКУЛНА МАСА по която тренирах:
1.Клек 1х10 /един път в месеца 1х50/
2.Тяга с прави крака 1х15-20/един път в месеца 1х30/
3.Повдигане над глава или Повдигане от лег /редуват се през тренировка/ 2х6-8 /един път в месеца 1х1-3/
4.Щраг 1х15-20
5.Сгъване 1-2х6-10 /един път в месеца 1х50/
6."Кофички" 1х6-10 /един път в месеца 1х50/
Тази тренировка правих два пъти в седмицата /три пъти се оказа много/.Никакви витамини, минерали и протеинови добавки не употребявах, Хранех се 3-4 пъти на ден с обикновена храна и домашен протеинов коктейл. Псевдо експертите биха считали тази програма за "примитивна" и "ненаучна" , но тя съответства на всички условия за ефективна тренировка: кратко и интензивно трениране, стимулиращо мускулен растеж по цялото тяло. По този начин увеличих мускулната маса с 18,5 кг за пет месеца! "
превод:Явор Попов
Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека в тази статия разгледаме едни от най-важните правила за покачване на сила и мускулна маса, що се отнася до обикновени... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Тренирането за хипертрофия е съществен елемент от програмата за увеличаване на мускулната маса. В тази статия ще разгледаме основните принципи и... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Пудовка или kettlebell (от английски), е тежест с характерната си форма на кълбо с дръжка. Тя е неизменна част от фитнеса... Прочети повече

16 коментара

  1. Бахти тука какви капацитети има и какви сложни думи употребяват...а на практика ги нема никакви.
    Най добрия български културист е толкова добър колкото някой от кварталните бодибилдери в щатите.
    Това е така от както има културизъм в България и надали ще се промени някога.
    Имах наскоро "честта" да говоря с един катил от негърско гето който изглеждаше фрапиращо...и го попитах как става така че е по добър от най добрите ни състезатели ... и отговора който получих беше "просто вдигам тежестите".
    Пичове и пички ... мерете си бицепсите а не езиците.

  2. Доста практична програма да повечето "експерти" биха погледнали с над смешка ,но дори и те самите нямат точно обяснение защо да не се тренира по този начин след като е доказан с години за най-ефективен...

  3. Добре донякъде съм съгласен с него, но той е поурлифтер, дори Светльо има по - голяма мускулна маса. Културизма не поулърлифтер все пак. Да тренира се с базови упражнения.

      1. Светли ти се смей. Но кажи ми не съм ли прав до някъде. Това са програми индивидуално направени. Второ аз съм против постоянно да се правят тежки тренировки просто тялото няма да издържи и нервната система за това дори тук др. Кен е сложил с повече повторения един път(за да се възстанови и да увеличи възстяновяването) в месеца. Но както и да е човек трябва да експериментира. Да трябва да се качва сила, но това неможе да става постоянно, понякога трябва да се пробва и с повечко обем и със по малка интензивност да се остави време. За мускула има миофибирилна както и саркоплазмена хипертрофия. 🙂 Надявам се да се отдели статия за тези две неща. Поздрави 🙂 А иначе програмата е интересна и бих си я модифицирал по моя начин, а и завърших курса "Фитнес и Културизъм" за 14 дена при доц. Боянов. Скъсаме един път, но накрая си залужих мн. добър и отличен. В никакъв случай не казвам, че повечето програми на сайта неработят. А и също имам Браун и съм го чел, както и книгата на Иван Дълбоков мисля, че беше "Стратегия за мускулно развитие".

        1. Здрасти Цанко.
          Поздрави за завършения курс.Може да ти потрябва за напред,не се знае.Съгласен съм с че не тр да се правят постоянно тежки тренировки.Трябва да има цикличност.Не можеш винаги да си на макс с тежестите защото се изхабяваш.За мен е хубаво 2-3 седмици,може и месец(при добро възстановяване) да се тренира тежко после 1-на седмица леко.Иначе както ти писа няма да издържи дълго нервната система и "прегаряш".Първо избухваш и си във лека еуфория от вдигнатите хормонални нива,и после ако не се усетиш навреме(трябва да слушаш тялото си)има фаза на отпускане и не токова желание да отидеш в залата и да се нацепиш.Еуфорията изчезва.Аз дори бих препоръчал когато се усетиш че си на върха,дай 3-4 дена или седмица почивка точно в този момент и ще имаш хипер възстановяване, и дори ще скочиш с масата.Тренировките в сайта са много практични и позволяват да се тренира с базови упражнения.Избери си някоя от тях която е в 2-а тренировъчни дни седмично, и ако са с по 2-3 серии на упр. ти прави по една серия във В.И.Т. вариант. Ще видиш какъв резултат ще имаш.Може да редуваш 2 седмици тежкия начин и 1-на лекия.Темата е дълга 🙂 можем да говорим много. Ако имаш желание намери ме във фейса - Светльо Николов, и ще допълним нещата.Естествено както и тук. Поздрави и успех.

          1. Дал съм ти приятелство. Аз се пиша James Hawkings т.е не съм си дал истинското име.

    1. Тука исках да вметна едно уточнение по-рано за мускулната маса по повод коментара на Цанко.

      Аз се занимавам и тренирам фитнес с по - силова насоченост.
      Избрал съм това да става с програми по бодибилдинг метод, защото това ми дава подреденост. Не тренирам винаги по такива схеми, И... не тренирам културизъм.
      Да се знае.

      Поздрави.

  4. Ето това много ми хареса. Прочетох материала няколко пъти.Той направо те мотивира! И..толкова са прости нещата.

  5. Интересна програмка. Само да попитам повдигане над глава, за раменни преси става дума, нали? Също така кофичките повече за трицепс или за бицепс да се набляга?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Прогресивен метод