тренирай

Как да си набавим необходимите въглехидрати

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 12 сеп. 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! От незапомнени времена се знае, че ако искаме да покачим коилограмите си то трябва да увеличим въглехидратите. Не случайно продуктите тип "Мас гейнер" са с по 50-60-дори 80% въглехидрати в състава си. Защо е така?

Условно храните се делят на три съставни части: протеини, въглехидрати и мазнини. Е, има и витамини, минерали,а и да не забравяме съдържанието на вода, но основното са 3 макроса!

Протеина изгражда мускулите, а въглехидратите и мазнините осигуряват енергията, като предпочитания източник на тялото за енергия са въглехидратите. И докато при свалянето на килограми орязваме въглехидратите, с цел да принудим тялото да "дърпа" мазнини от тези които са по нас, то при качването имаме нужда от голямо количесвто въглехидрати. Така се обезпечават всички енергийни нужди на тялото необходими за изграждане на нова тъкан, а именно мускули!

ОК, след това кратко пояснение, нека да видим кои са предпочитаните здравословни източници на въглехидрати:

ПРОСТИ ВЪГЛЕХИДРАТИ: Това са храни които съдържат въглехидрати изградени от една или две молекули ( моно и ди-захариди). Те бързо навлизат в кръвния поток ( в рамките на 15-20 минути) и ни доставят почти незабавно енергия. Най-удачния момент за приемане на този тип въглехидрат е сутрин със закуската и след тренировка, като сутрин е добре да ги комбинираме и със сложни въглехидрати.

Примерни източници:

- Мед

- Конфитюр

- Плодове

- Сушени плодове

СЛОЖНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ: Това са храни които съдържат въглехидрати изградени от 3-4 и повече молекули (поли захариди). За да се включат в кръвния поток те първо трябва да ра разкъсат веригата молекули и всяка поотделно да навлиза в кръвообращението, това става плавно и отнема време ( от 30-40 минути до 3-4 часа). За разлика от простите въглехидрати, сложните не повишават рязко кръвната захар, а постепенно и плавно. По този начин ние имаме енергия постоянно за доста продължителен период. С изключение на храненето непосредствено след тренировка, то в другите сложните въглехидрати трябва да приссъстват неизменно.

Примерни източници:

- Овесени ядки

- Пълнозърнест хляб

- Макарони

- Картофи

- Кафяв ориз

- Зеленчуци

Посочените храни са примерни и имат за цел да ви дадат някаква насока и отправна точка. След като станете на ТИ със здравословното хранене спокойно може да експериментирате и с много други източници.

Това е базата, нека почнем от тук!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече

3 коментара

  1. Полезна информация лично аз съм наясно с това и се старая да го правя на 100% ,но е хубаво човек да учи и учи повече както се казва "Аз знам , че нищо не знам" !!!

  2. Какъв е тоя минус Дениславе,защо трябва да си минус??!!??тук е дадено примерно,никой не те кара да сваляш

  3. Ми не е точно така. В края на деня като теглиш чертата трябва да си в минус (калории). Повечето сайтове и списания здраво твърдят как трябва да се намалят въглехидратите (разбира се веднага ще ти набутат в ръцете някоя суроватка да си вземеш ). Вярната формула е да седнеш и да сметнеш малко тези калории. без проблеми може да се чисти на 50% въглехидрати 30% протеин 20% мазнини, Цялата работа е да си в минус. Същото важи и за честото хранене. Ако искаш яж и по 20 пъти на ден щом си в минус няма как да си забързаш метаболизма (питайте тия дето се хранят 5 пъти но продължават да правят зареждащ ден уж да забързат нещо ) Целия поток от информация изтича от про, който са на поне 6 препарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.