тренирай

Тренировка на цялото тяло - Един заслужен ренесанс 2 част

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 05 май 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Има много мнения за това, кой е най-правилния начин за трениране. Цялото тяло, двоен сплит, троен, четворен, петорен, два пъти на ден, три пъти и какво ли не.

Тези от вас, който следят редовно сайта знаят, на какво се набляга тук. В Тренирай.БГ изобилстват предимно тренировки за цялото тяло, двудневни и тридневни сплитове. Тези пък, които са се престрашили да опитат, то вече знаят защо е така.

В никакъв слушай не искам да омаловажавам 4 и 5 дневните сплитове и "модерния" днес начин на трениране, както се казва за всеки влак си има пътници, но не искам да се омаловажават и най-старите методи. Методите от началото на 20-ти век, до средата му, смея да твърдя, че са най-удачни за обикновените трениращи.

Знам, че работят, лично съм се убедил, виждал съм как работят и за много други, вече и от приятелите на сайта се заформи една голяма група привърженици. Просто яд ме е, когато някой инструктор, пък бил той и с 2 дипломи и няколко сертификата, каже "кръгова тренировка"и я препоръча за начинаещи. То дори термина не е използван на място, да не говорим, че няма нищо общо.

И така нека го кажа ясно:

Тренировката за цялото тяло няма нищо общо с кръговата и НЕ Е САМО ЗА НАЧИНАЕЩИ. 

Тренировката за цялото тяло е най-стария метод на земята, той е най-естествения и е направил толкова много мускули, че чак не е за вярване. Погледнете телата на Кланси Рос и Джон Гримек и вижте за какво става дума. Големи мускули, големи шампиони далеч преди да се заговори за стероиди въобще, и как мислите, че са тренирали те?! Правилно - цялото тяло 3 пъти седмично!

След като някой може да направи ръце 44-45 см и гръден кош 120-125 см с такъв тип тренировки, в условия далеч от идеалните, във времена, когато протеиновите шейкове са били от сурови яйца с мляко и мед, тренирайки в гараж с щанга и дъмбели, защо си мислите, че ние не можем?!

Ето моя отговор на този въпрос. Просто се мислим за по-умни, че знаем повече, все пак е 21- век, добавки, това-онова, специалисти и дрън дрън! Истината е, че не сме по-умни, дори напротив. Сега сме разглезени от всякъде и дори не си правим труда да мислим, чакаме всичко наготово, някой да ни каже вълшебната формула, да даде вълшебното хапче и да разкрие тайната на големите мускули. Приятели, аз не вярвам в чудеса, а вие!

Ако сте чели историята на Джордж Джоует или някоя от неговите книги знаете, че това е човек, който е създал университет по бодибилдинг! Представяте ли си едно време, хората за които днес смятаме, че сме нещо повече от тях са имали университет и са изучавали как да развият тялото си. Невероятно!

Днес да има нещо подобно? Защо ни е? Ние си знаем, ако не знаем в нета ще се намери. ОК, а какъв е резултата? Мързел, невежество и стероиди! Може да е крайно, но така стоят нещата по нашите зали в 90% от случаите. Ето тема за размисъл.

Ако искате да опитате такъв тип тренировка, то вижте програмата в първата част ТУК!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един от първите екшън герои, а може би и първият в Холивуд. По-големите от вас, може би... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
И така...лятото чука отново на вратата!Пак сме на финалната права и надявам се с нов пакет от мускули!  Успяхте ли да се "набраздите," защото имате... Прочети повече

5 коментара

 1. Аз тренирам с телесно тегло и сега изпробвам модифициран вариант на класическия за цяло тяло който си измислих+ тренировките за мускулна група с честота 2пъти седмично, тъй като открих изследвания, които сочат 2пъти като по-добри за възстановяване, мускулна маса, понякога и сила от 3пъти, докато 3пъти са по-добри основно за сила
  Ден цяло тяло, Ден всички будащи, Ден всички дърпащи - 3дни седмично
  В деня на цяло тяло тренирам по метода на суперсерии за противоположни групи с не повече от 8-9упражнения, докато в деня на бутащи и дърпащи около 6-7упражнения и правя суперсерии например лицеви+клек, добро утро+набиране, което ми се струва полезно за движението на кръвта.
  Ако няма ефект от този вариант след 6седмици, смятам да премина на цяло тяло, горна, долна част,(отново 3дни)като пак честотата е 2пъти (поне за мен отрких, че е идеална)
  Най-добри резултати съм имал от горна/долна сплит, но цяло тяло съм усещал като най-здравословен за тялото вариант заради движението на кръвта, за дова този модифициран вариант смятам, че ще даде и от двете.
  * Основната структура на движения ми е-
  Вертикални бутащи+вертикални дърпащи
  Хоризонтални бутащи+хоризонтални дърпащи
  Предно+задно бедро
  Ядро
  Прасец
  Врат
  *При бутащи хоризонтално бутане+предно бедро
  Вертикално бутане+предно бедро
  Прасец
  Ядро
  *При дърпащи
  Вертикално дърпане+задно бедро и кръст
  Хоризонтално дърпане+задно бедро и кръст
  Врат
  Ядро

  Така за част седмично гледам да имам(не използвам изолационни за бицепс,трицепс и рамо и за това наблягам на базови движения и сериите влизат и за тях)
  За бутащи горна част -16серии
  За дърпащи горна част- 16серии
  За предно бедро- 12серии
  За задно бедро- 12серии
  За ядро- от 6до 9серии
  За прасец и врат- 6серии

  Какво мислите?
  Поздрави!

 2. Аз също много се дразня,когато каже че тези тренировки за начинаещи , просто никога не е тренирал така . Значи е за начинаещ да прави клекове ,лежанки и другите тежки упражнения 3пъти седмично , а напредналия отива за едно рамо ,като се набляга на гири до 15 кг с дроп серии и други подобни , кое според вас е по трудно ? Плюс това е един от може би най логичните и рационални методи за трениране ,също доста добре научно подкрепен . Ако му се рови на някой да поразгледа за протеинов синтез . Моят съвет е ако почвате такива тренировки ,дайте си четири пет месеца ,за да ви се адаптира тялото и вижте резултатите , най вероятно първият месец , ще ви е малко трудно и изморително , но после ще става по лесно тогава идва времето да направите една лека седмица и да дигнете сериите от две три работни до четири , Ако Александър желае ,може да напиша една статия с моята програма ,там ще съм по подробен .

  1. Винаги си добре дошъл 🙂 Може да ми пишеш през формата за контакт и ще публикуваме програмата в рубриката "Тренирай с мен". Поздрави!

 3. Този модел на трениране, замести всички сплитове поне при мен.За 4 месеца тренировка на цялото тяло, има резултатите повече отколкото за 1 година на сплитове.Много добра статия!

 4. Наистина в по-големите зали има доста хора който са на стероиди,но доста малка част изглеждат впечатляващо.Виждал съм в събкекалнята със спринцовки и дори не ги е срам да го правят пред момче като мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още