тренирай

Клек - преса

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 24 апр. 15 от Александър Георгиев

Нашето тяло е създадено така, че мускулите да работят в група и заедно. С всяко едно  движение ние ангажираме куп мускули, дори и такива за които не знаем, че са там. В този ред на мисли всеки знае, че най-добрите упражнения са тези, в които участват множество мускули или иначе казано базови упражнения.

Много пъти съм се убеждавал, че само с този тип упражнения може да се изгради едно страхотно тяло. Без машини, без упражнения за оформяне, върхове, капки и прочие. Всъщност, какъв връх ще има бицепса ви, не зависи от упражненията, а от заложбите които имате. Така е и с всички мускули по вас, те са такива с каквито сте се родили, няма как да станат други, с друга форма например, но добрата новина е, че могат да стана по-големи!

Всеки един може да направи мускулите си по-големи, стига да тренира "базово" и да спазва "първия принцип на бодибилдинга". Само с тази стратегия няма да се качите на сцената и няма да станете шампион, но едно е сигурно, мускулите ще растат!

Днес искам да представя едно упражнение, което смея да твърдя е едно от най-добрите, които съм правил напоследък. То може да се прави с дъмбели или с щанга. Нека разгледаме варианта с дъмбели.

Взимаме два дъмбела и ги повдигаме до ниво малко над рамената.Краката са разтворени колкото вие прецените, така че да пазите баланс през цялото движение. От тази позиция правим пълен клек, след което се изправяме нагоре и когато сме напълно прави правим раменна преса. Това е едно повторение.

Вярвайте ми, ако подберете такава тежест, че да направите с усилие 10 повторения, то 3 такива серии ще ви дойдат толкова нанагорно, че все едно не сте тренирали до сега.Тук напрежението пада върху бедрата, рамената, гърба, ръцете дори ако щете и прасците ако имате подложка под петите.

Ако тренирате цялото тяло, правите някоя "ретро" тренировка или тренирате у дома то това упражнение нека бъде първо и ще ме споменавате с добро 🙂

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Когато е хубаво времето, добра идея е да вкараме малко разнообразие в тренировките си. Както неведнъж на страниците на сайта е... Прочети повече
Една от най-големите легенди на бодибилдинга въобще е Джон Гримек - Мистър Америка. Човека олицитворение на сила и мощ, владееш света на културизма през 40-те... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В борбата с излишните килограми сме склонни да правим какво ли не. Ограничаваме храната, тренираме правим кардио и прочие. Днес обаче... Прочети повече

5 коментара

  1. Аз го правя с един дъмбел като в изходна позиция дъмбела е долу ниско и почти като съм се изправил вече правя обръщане и след приключване на обръщането преминавам към пресата.

  2. Здравейте, искам да попитам, може ли това упражнение да се използва за известно време като заместител на пълния клек с щанга(например по време на период за изгаряне на мазнините).

    1. Идеално е! Най-добрите упражнения с които се качва, т.е. базовите са и най-добрите за сваляне, те горят много повече калории от другите, а самото сваляне или качване идва от калорийния баланс.

  3. Да..вариант също може да бъде със щанга пред гърди за преден клек.Приклякаме и в горна позиция на тялото вдигаме щангата над глава.Същото можем да направим и с диск 25 кг.който да държим пред гърди в първоначална позиция.Аз наблягам на това упр. защото обхваща цялото тяло но го правя малко видоизменено,макар принципа за мен да е същия.Обръщане прав със щанга + раменна преса над глава.Но..както е дадено тук упражнението с дъмбели, дава един добър напомпващ ефект.Упражнението обхваща цялото тяло и за мен лично ако е с по голяма тежест дава мн здравина, сила и плътност в тялото.Убеден съм че ако се прави само това упр в 3 серии х 8-10,понеделник,сряда,петък за определен период от време с добро хранене без да се добавят др. упражнения,ще има растеж на маса и сила.Особено пък се отнася за обръщане + раменна преса над глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още