четвъртък , 28 май 2020
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Клек – преса

Клек – преса

Нашето тяло е създадено така, че мускулите да работят в група и заедно. С всяко едно  движение ние ангажираме куп мускули, дори и такива за които не знаем, че са там. В този ред на мисли всеки знае, че най-добрите упражнения са тези, в които участват множество мускули или иначе казано базови упражнения.

Много пъти съм се убеждавал, че само с този тип упражнения може да се изгради едно страхотно тяло. Без машини, без упражнения за оформяне, върхове, капки и прочие. Всъщност, какъв връх ще има бицепса ви, не зависи от упражненията, а от заложбите които имате. Така е и с всички мускули по вас, те са такива с каквито сте се родили, няма как да станат други, с друга форма например, но добрата новина е, че могат да стана по-големи!

Всеки един може да направи мускулите си по-големи, стига да тренира „базово“ и да спазва „първия принцип на бодибилдинга„. Само с тази стратегия няма да се качите на сцената и няма да станете шампион, но едно е сигурно, мускулите ще растат!

Днес искам да представя едно упражнение, което смея да твърдя е едно от най-добрите, които съм правил напоследък. То може да се прави с дъмбели или с щанга. Нека разгледаме варианта с дъмбели.

Взимаме два дъмбела и ги повдигаме до ниво малко над рамената.Краката са разтворени колкото вие прецените, така че да пазите баланс през цялото движение. От тази позиция правим пълен клек, след което се изправяме нагоре и когато сме напълно прави правим раменна преса. Това е едно повторение.

Вярвайте ми, ако подберете такава тежест, че да направите с усилие 10 повторения, то 3 такива серии ще ви дойдат толкова нанагорно, че все едно не сте тренирали до сега.Тук напрежението пада върху бедрата, рамената, гърба, ръцете дори ако щете и прасците ако имате подложка под петите.

Ако тренирате цялото тяло, правите някоя „ретро“ тренировка или тренирате у дома то това упражнение нека бъде първо и ще ме споменавате с добро 🙂

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

5 коментара

 1. Ивайло

  Аз го правя с един дъмбел като в изходна позиция дъмбела е долу ниско и почти като съм се изправил вече правя обръщане и след приключване на обръщането преминавам към пресата.

 2. Благодаря!

 3. Здравейте, искам да попитам, може ли това упражнение да се използва за известно време като заместител на пълния клек с щанга(например по време на период за изгаряне на мазнините).

  • Александър Георгиев

   Идеално е! Най-добрите упражнения с които се качва, т.е. базовите са и най-добрите за сваляне, те горят много повече калории от другите, а самото сваляне или качване идва от калорийния баланс.

 4. светльо

  Да..вариант също може да бъде със щанга пред гърди за преден клек.Приклякаме и в горна позиция на тялото вдигаме щангата над глава.Същото можем да направим и с диск 25 кг.който да държим пред гърди в първоначална позиция.Аз наблягам на това упр. защото обхваща цялото тяло но го правя малко видоизменено,макар принципа за мен да е същия.Обръщане прав със щанга + раменна преса над глава.Но..както е дадено тук упражнението с дъмбели, дава един добър напомпващ ефект.Упражнението обхваща цялото тяло и за мен лично ако е с по голяма тежест дава мн здравина, сила и плътност в тялото.Убеден съм че ако се прави само това упр в 3 серии х 8-10,понеделник,сряда,петък за определен период от време с добро хранене без да се добавят др. упражнения,ще има растеж на маса и сила.Особено пък се отнася за обръщане + раменна преса над глава.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*