тренирай

Визуализация - погледни в бъдещето!

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 10 апр. 15 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес искам да поговорим за един тренировъчен принцип, който се изпълнява извън залата. За него не ви трябват тежести и уреди, а малко време което да отделите за себе си.

Визуализация - това е метод, който всички успешни хора, независимо дали са спортисти, бизнесмени или исторически личности, ползват под една или друга форма. Сигурно сте чували за това, но съм убеден, че  често забравяме за него. От къде знам ли? И аз съм като вас!

Наскоро прочетох автобиографията на Арнолд Шварценегер и си припомних за това. В началните ми години четох за него в една от книгите на Еню Рангелов и вярвате или не метода работи. В интерес на истината често използвам този метод за всяка една област в живота ми, работа, семейство, тренировки, дори при планирането на семейната почивка. Обичам да остана сам със себе си и да си представя всичко което ми предстои да направя. Така аз правя няколко "загряващи серии" преди истинската работа.

Лошото е, че човек затрупан в ежедневните си грижи, битовизмите и каквото там му се случва, просто забравя и така започва новия ден, без "загряващи серии" и после се чудим защо "тренировката" не върви. Надявам се разбирате какво имам в предвид.

Нека минем на спорта. Всеки един голям шампион практикува визуализацията постоянно. Спринтьора е преминал финала стотици пъти преди реално да го направи, боксьора вижда в съзнанието си как противника пада, преди да го е нокаутирал, а милионера вижда милионите си преди да ги спечели. И това се упражнява отново и отново, дни, месеци, години наред преди да стане реалност. Наполен Хил казва "можеш ли да си представиш нещо, можеш и да го постигнеш", а той знае какво говори.

Нека се върнем на биографията на Арнолд, най-силно впечатление ми направи изразът му : " Виждам го, знам че може да стане". Този човек е майстор на визуализацията. Още от 14 годишнен си представя живота си и неговите етапи. Плана му е бил прост, да стане най-добрия културист и след това холивудска звезда и този план прави преди да е навършил 15! През цялото това време си е представял нещата, как ще станат, с кого трябва да се свърже, как изглеждат културистите, колко силен трябва да стане и че трябва да отиде в Америка за актьорска кариера. Детският му мозък е произвеждал картинка след картинка, докато той не повярва в това.

Ето тук е заровено кучето! Трябва да повярваш! Да вдъхнеш живот в картината иначе си остава просто мечта. Това му остава стил на действие. Първо си го представя и ако картината стане кристално ясна и той може да се види в ситуацията така, че все едно вече е факт, Арнолд знае, че е възможно и се залавя за работа.  Така става "Мистър Европа", "Мистър Вселена", "Мистър Олимпия", "Конан", "Терминатор" и губернатор на Калифорния с два мандата!

Как да ползваме визуализацията в нашия случай на трениращи. За мен най-добрия начин е да визуализирам вечер преди да заспя. Тишината и тъмнината внасят спокойствие и човек може да си събере мислите. В началото е малко трудно човек да мисли в картини, но свикне ли ефекта е невероятен.

И така утре имате тренировка, лягате и се готвите да заспите. ОК, отделете си 10-15 минути и мислено направете утрешната си тренировка. Представете си залата, съблекалнята, музиката която кънти, дори досадника, който все ви заговаря по-средата на някоя серия. Представете си всичко! Упражненията, сериите, тежестите,как ги правите, колко ви е трудно, как ви убива лоста на гърба по време на тежкия клек - усетете го, усетете как ви бие сърцето, как мускулите са напомпани, как адреналина ви е в небесата, как потта се стича по лицето, как дишате като парен локомотив....

Представете си всичко до най-малката подробност, накарайте мозъка ви да работи, вкарайте тези картини дълбоко в съзнанието си.  Отпуснете и е време за сън. С такава нагласа преди  заспиване вие програмирате съзнанието си за една успешна тренировка на следващия ден.

На другия ден е време да направите това което вече направихте вечерта преди лягане и повярвайте, това ще е най-добрата тренировка която сте правили до сега, защо ли защото вече мислено сте били там!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един от първите екшън герои, а може би и първият в Холивуд. По-големите от вас, може би... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
И така...лятото чука отново на вратата!Пак сме на финалната права и надявам се с нов пакет от мускули!  Успяхте ли да се "набраздите," защото имате... Прочети повече

3 коментара

  1. Можете да гледате филма Тайната (The Secret) и да научите за закона на привличането и повече за силата на визуализацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още
Стив Рийвс