петък , 22 февруари 2019
Начало » Мотивация » Визуализация – погледни в бъдещето!
Визуализация – погледни в бъдещето!

Визуализация – погледни в бъдещето!

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес искам да поговорим за един тренировъчен принцип, който се изпълнява извън залата. За него не ви трябват тежести и уреди, а малко време което да отделите за себе си.

Визуализация – това е метод, който всички успешни хора, независимо дали са спортисти, бизнесмени или исторически личности, ползват под една или друга форма. Сигурно сте чували за това, но съм убеден, че  често забравяме за него. От къде знам ли? И аз съм като вас!

Наскоро прочетох автобиографията на Арнолд Шварценегер и си припомних за това. В началните ми години четох за него в една от книгите на Еню Рангелов и вярвате или не метода работи. В интерес на истината често използвам този метод за всяка една област в живота ми, работа, семейство, тренировки, дори при планирането на семейната почивка. Обичам да остана сам със себе си и да си представя всичко което ми предстои да направя. Така аз правя няколко „загряващи серии“ преди истинската работа.

Лошото е, че човек затрупан в ежедневните си грижи, битовизмите и каквото там му се случва, просто забравя и така започва новия ден, без „загряващи серии“ и после се чудим защо „тренировката“ не върви. Надявам се разбирате какво имам в предвид.

Нека минем на спорта. Всеки един голям шампион практикува визуализацията постоянно. Спринтьора е преминал финала стотици пъти преди реално да го направи, боксьора вижда в съзнанието си как противника пада, преди да го е нокаутирал, а милионера вижда милионите си преди да ги спечели. И това се упражнява отново и отново, дни, месеци, години наред преди да стане реалност. Наполен Хил казва „можеш ли да си представиш нещо, можеш и да го постигнеш“, а той знае какво говори.

Нека се върнем на биографията на Арнолд, най-силно впечатление ми направи изразът му : “ Виждам го, знам че може да стане“. Този човек е майстор на визуализацията. Още от 14 годишнен си представя живота си и неговите етапи. Плана му е бил прост, да стане най-добрия културист и след това холивудска звезда и този план прави преди да е навършил 15! През цялото това време си е представял нещата, как ще станат, с кого трябва да се свърже, как изглеждат културистите, колко силен трябва да стане и че трябва да отиде в Америка за актьорска кариера. Детският му мозък е произвеждал картинка след картинка, докато той не повярва в това.

Ето тук е заровено кучето! Трябва да повярваш! Да вдъхнеш живот в картината иначе си остава просто мечта. Това му остава стил на действие. Първо си го представя и ако картината стане кристално ясна и той може да се види в ситуацията така, че все едно вече е факт, Арнолд знае, че е възможно и се залавя за работа.  Така става „Мистър Европа“, „Мистър Вселена“, „Мистър Олимпия“, „Конан“, „Терминатор“ и губернатор на Калифорния с два мандата!

Как да ползваме визуализацията в нашия случай на трениращи. За мен най-добрия начин е да визуализирам вечер преди да заспя. Тишината и тъмнината внасят спокойствие и човек може да си събере мислите. В началото е малко трудно човек да мисли в картини, но свикне ли ефекта е невероятен.

И така утре имате тренировка, лягате и се готвите да заспите. ОК, отделете си 10-15 минути и мислено направете утрешната си тренировка. Представете си залата, съблекалнята, музиката която кънти, дори досадника, който все ви заговаря по-средата на някоя серия. Представете си всичко! Упражненията, сериите, тежестите,как ги правите, колко ви е трудно, как ви убива лоста на гърба по време на тежкия клек – усетете го, усетете как ви бие сърцето, как мускулите са напомпани, как адреналина ви е в небесата, как потта се стича по лицето, как дишате като парен локомотив….

Представете си всичко до най-малката подробност, накарайте мозъка ви да работи, вкарайте тези картини дълбоко в съзнанието си.  Отпуснете и е време за сън. С такава нагласа преди  заспиване вие програмирате съзнанието си за една успешна тренировка на следващия ден.

На другия ден е време да направите това което вече направихте вечерта преди лягане и повярвайте, това ще е най-добрата тренировка която сте правили до сега, защо ли защото вече мислено сте били там!

Най-бързоусвоимата протеинова формула!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

3 коментара

  1. Евгени

    Можете да гледате филма Тайната (The Secret) и да научите за закона на привличането и повече за силата на визуализацията.

  2. Даниел

    И аз визуализирам но по-далеч от утрешната тренировка!

  3. Живко Желев

    Поздрави за статията г-н Георгиев!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

...