тренирай

Кога и как да правим измерванията си!

4 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 30 сеп. 14 от Александър Георгиев

Името на играта е прогрес! В крайна сметка всяко едно действие е насочено към конкретен резултат.

Дали ще качваме мускули, топим мазнини, учим за изпит, ходим на работа или сме предприели нещо, то винаги целим конкретен резултат. Няма как да правим нещата просто така, без цел и посока.

Силно препоръчвам статията Три причини, за да си водите Тренировъчен дневник!  и ако не го правите, мисля че вече е време, стига да сте сериозни в преследването на резултати разбира се.

Съществена част от тренировъчния дневник е воденето на статистика с резултатите ви. Вече сме коментирали, как да следите дали тренирате правилно, сега е време да следим и тялото си.

ОК, предполагам,че имате тренировъчен дневник, нека да видим как да правим измерванията си. Отделете една страница и разчертайте  една таблица в няколко колони. В едната нанасяте всичките си размери към днешна дата - ръст, тегло, гръдна обиколка, талия, ръце (лява, дясна), бедра (ляв, десен),ханш, прасци (ляв, десен), предмишници, врат. Сега имате изходната точка.

Нанасяйте всеки размер веднъж месечно, талията мерете два пъти месечно през 15 дни, а теглото всяка седмица. Всичко това нанасяйте със съответната дата. Това ще ви показва, какво се случва с вас, докато тренирате по дадена програма и се храните по определен начин.

Как стават измерванията? 

 • Ръст - Ако сте минали тинейджърската възраст, то тази цифра едва ли ще се промени, така че тук може да приемете ръста за даденост, но все пак 1-2 пъти в годината му хвърляйте по едно око.
 • Тегло - теглене всяка седмица, по едно и също време, сутрин на гладно след WC - то. Тези измервания ще са контролата ви относно начина на хранене. Нагласете нещата така, че да качвате или сваляте по 0,5 до максимум 1 кг на седмица или 10 дни. Това темпо е добро и ако поддържате достатъчно дълго време ще се радвате на уникални резултати.
 • Гръдна обиколка - тук има много спорове и варианти. Едни се мерят с въздух, други без въздух, с "перки" без "перки" и т.н. Аз за себе си избрах да водя два размера, в спокойно състояние и с максимално вкаран въздух и максимално широк гръб, тук може да ви потрябва и асистент.
 • Талия - мери се както и теглото, сутрин на гладно и след тоалетна, нито се гълта корема нито се отпуска. изправяте се "гордо" корема в "междинно" състояние метъра минава през хълбоците и малко над пъпа.
 • Ръце - ръцете се мерят по отделно, рядко размерите са еднакви, винаги има някаква разлика между двете и това е нормално, стига да не е нещо фрапантно. Другия момент е да се мерят "студени" максимално свити, но и в отпуснато състояние, като разликата ще ви даде представа за качеството на мускула.
 • Бедра - отново се мерят едно по едно, като и тук не е задължително да са еднакви. Мери се най-широката част на бедрото, като се обхваща и "коремчето" на задната част на бедрата. Тук има  един подлъгващ момент, ако процента мазнини ви е от 15% и нагоре, вероятността да имате повечко мазнини е голяма, което изкривява статистиката. Най-често това е причината и повечето да си мислят, че краката са им ОК и не си дава много зор, а те реално са "дебели".
 • Ханш - много важен размер. Мери се в най-широката част. Големината на задника е резултат от ширината на таза, мускулите по него и най-вече мазнините! Последното е за тези, които си търсят оправдание, за да не клякат.
 • Прасци - Всеки крак по отделно при стегнат прасец, отново е допустима разлика от няколко милиметра.
 • Врат - мери се с изправена глава и под адамовата ябълка.
 • Предмишница - отново се мерят ръцете една по една и в два размера, стегнати и отпуснати.

Водете записки и сравнявайте, това ще ви показва накъде вървите. Много добър подход е и да се снимате. Правете по няколко снимки в основните пози на 2-3 месеца, а ако сваляте тегло и гоните релеф на 15-20 дни. Също така ако имате възможност може да си купите калиптер, една пластмасова "щипка" с, която може да следите и подкожните си мазнини.

Това е приятели на Тренирай.БГ! От тук натам сте Вие!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече
Др. Кен Лейстнър: - Когато говоря на някого за серия състояща се от 50 повторения, то човека си мисли едно от двете:  "Това копеле съвсем... Прочети повече

4 коментара

 1. Здравейте. Споменавате за качеството на мускула. Къде може да се прочете отделно за това? Какво означават разликите между сгънато и свободно състояние на нускула?
  Благодаря предварително.

 2. Много приятна статия, като някои от нещата, някои лекари не ги знаят....

 3. Здрасти Сашо, искам да те поздравя, статията е супер, супер полезна. Аз тренирал месеци наред без да ми хрумне да се измеря даже. Сега ще се опитам да променя това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още