тренирай

Петте ключа към успеха!

12 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 16 авг. 14 от Александър Георгиев

 

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Искам да ви представя 5-те ключови фактора за изграждането на мускули. Съдейки от личният си опит, този на мои познати и колеги от залите през годините и не на последно място от резултатите на момчетата, с които контактувам напоследък.

Нека едно нещо стане ясно, няма магическа формула, вълшебно хапче или някакъв секрет. Търсеният резултат е плод на разум, фокус, търпение, практичност и индивидуалност.

РАЗУМ

Може да научиш една маймуна да вдига щанги, но не може да я научиш да прави мускули. Не си спомням кой го бе казал, но често се сещам за тази мисъл. Нека не бъдем маймуни. Нека използваме мозъка си, нека да мислим, да анализираме и да взимаме решения базирани на факти, а не на предположения. Ще правя тази програма - ЗАЩО? Ще се храня по този начин - ЗАЩО? Ще ходя 5 пъти в залата - ЗАЩО? Няма да ходя 5 пъти в залата - ЗАЩО? Схващате ли мисълта, каквото и да правите трябва да знаете защо, а ще знаете когато анализирате ситуацията.

ФОКУС 

И друг път съм споменавал за целта и нейната важност. Е, важна е! Трябва да имате цел - 1 см на ръката, 10 килограма повече или минус 5 см на талията, трябва. Задавайте си точни, конкретни и ясни цели. Когато знаете към какво се стремите тогава вие виждате "мишената"...сега остава да не я изпускате от поглед.

ТЪРПЕНИЕ

Рим не е построен за един ден. Всичко изисква време, дали ще сваляте или качвате, каквото и да е, трябва време...много време. Забравете за бързите резултати и снимките "преди и след" , истинските реални резултати не стават за месец или два. Тренирайте така,че да прогресирате година след година и ще задминете много от "бързаците"по пътя.

Забравете за "бързите мускули" и не се поддавайте на "изкушения", а градете тухла по тухла, килограм по килограм и запазете изграденото поне докато сте живи. Една ръка от 45 см изградена за 10 или 15 години ще си остане такава почти до края, а такава от 50 см направена "бързо" за 2 години, колко мислите,че ще изтрае? Виждал съм много "културисти еднодневки" по залите, изгряват бързо и след 2-3 години никакви ги няма!

ПРАКТИЧНОСТ

Когато искаме да изкопаем голяма дупка какво използваме? Детска лопатка, лопата или направо багер? Кое е по-добре? Кое ще ни спести време? Ако сте избрали последното сте на прав път. Ето и упражненията които играят ролята на багера:

 • Клек
 • Мъртва тяга
 • Повдигане от лег
 • Гребане с щанга
 • Раменни преси с щанга
 • Набиране
 • Кофички

Стремете се тези упражнения да са гръбнака на вашата тренировка, те са тези които дават резултат всичко друго е допълнение и украса.

ИНДИВИДУАЛНОСТ

Ако не слушате тялото си и не се съобразявате с него, нищо добро не ви чака. Каквото и да прочетете, какъвто и съвет да получите винаги го пречупвайте през вашата призма. Никой друг освен вас не знае кое е най-доброто за вас, НИКОЙ.

Вие знаете, колко почивка вие нужна, с колко храна се чувствате добре, колко да спите, колко повторения работят по-добре, коя група от упражнения дава резултат и т.н. Никой не може да ви даде рецептата на готово. Дори и най-добрите треньори разчитат на информацията, която вие им давате за да изградят стратегията си за действие. Опознайте тялото си и ще стъпите на прави път.

УСПЕХ!

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Имате ли тренировъчен дневник? Записахте ли си какво правихте в залата днес? А с какво се хранихте? Въпроси, на които знам отговора! От разговора ми... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Често има питания относно размерите, към които да се стреми един трениращ. Всеки, които се захване с промяна на тялото си... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В предишната статия видяхме пет основателни причини да тренираме цялото тяло в една тренировка, а сега ще разберем как да го... Прочети повече

12 коментара

 1. Айде недей да учиш маймуните да вдигат щанги, че току виж някоя се явила на олимпийските игри в Токио и обрала всички медали.
  Споровете в спортната методика и изобщо науката "Вдигане на тежести" е нещо далеч, даже на светлинни години от 90% от баш маймуните, които вдигат щанги и местят уреди по залите.
  Поздрави!

 2. Здравей Александър искам да попитам какво е твойто мнение за 1 ден тренировка Набирания, кофички, мъртва тяга и раменна преса 2 ден клек, лежанка, гребане с щанга дали от тези тренировки и добра храна да не забравя дали ще получа успех някъкъв

  1. Здрасти Борислав, разбира се, че може да има успех, важното е да станеш по силен в тези упражнения. Аз бих ги подредил така:

   Тренировка 1:
   Мъртва тяга
   Военни преси
   Набиране
   Кофички

   2 или 3 дни почивка

   Тренировка 2:
   Клек
   Лежанка
   Гребане с щанга
   Прасци

   2 или 3 дни почивка

    1. Пробвай поне за 2 месеца, храни се добре, почивай добре. Нека целта ти е всяка следваща тренировка да правиш поне 1 повторение повече от преди, а когато станат 2-3 качваш 1-2 кг на щангата. Така, с малки стъпки може да стигнеш доста далеч във времето. Поздрави и Успех!

 3. Здравей. Искам да попитам нещо относно ултра съкратените тренировки в книгата Бодибилдинг без стероиди. Интересно ми е дали тренировка "клек и тяга с 1х20" без нищо друго е добра тренировка или ще донесе много несиметричност и най вече няма да има развитие на гръдната мускулатура и раменете? Благодаря ти. Мисля че тренировката ще е чудесна за мен, поради ред причини, но се колебая дали да я започна, заради гърдите и рамената.

  1. Може да пробваш, ако пък се съмняваш или ти идва в повече тяга и клек в един ден може да ги разделиш като към клека в едната тренировка сложиш едни кофички, а в другата с тягата набиране и си готов 🙂

 4. Тук е истината , не мога да бъда по-съгласен с автора.И между другото трябва да мислим и за продавачите на "бързите мускули" , защото ако всички мислим така , те ще останат гладни. хаха

  1. В сайта има много примери особено в раздел "Само за харгейнери".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.