тренирай

Бицепс - с прав или крив лост?

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 26 авг. 14 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ!Скоро получих имейл от едно момче, което ме попита кое е по-добре, да сгъва с прав или крив лост за бицепс.

Дълго мислех какво да му отговоря, за мен правия лост е без алтернатива, но от друга страна "кривия" също има своите предимства. Например сваля напрежението в китките, по-естествен е за хващане и може да се вдига с по-големи тежести но...

Въпреки, че Дориан Йейтс препоръчва кривия лост, аз стигнах по-назад във времето. Прерових си старите дневници и видях, че съвсем рядко съм го ползвал. Зачудих от къде ми е хрумнало. Порових още малко и намерих една снимка на Лари Скот на която правеше скотово сгъване с прав лост. Тогава се сетих и за статията от която бях изрязал снимката.

Лари Скот на дълго и широко обясняваше, че ако искаме добро развитие на бицепса то трябва да забравим за "кривия" лост. Той на практика не изолира бицепса и натоварването не попада директно там където трябва.

Лари препоръчва правия лост и то да се държи с така наречения "маймунски" хват т.е. всички пръсти включително и палеца да са от едната страна на лоста (виж снимката). Така нивото на кутрето и палеца е едно, като Скот стига по-далеч, като твърди,че кутрето трябва да е една идея по-високо. Тази позиция според него поставя бицепса в положение, в което поема цялото натоварване директно "без загуби по трасето".

Признавам позицията е малко неудобна, но определено Лари Скот знае какво говори. Разбира се това ще ви намали тежестите, но пък от друга страна ще увеличи натоварването върху бицепса.

Какво да правим с кривия лост, във всяка една зала има по няколко такива и всички сгъват с тях. Както казах той също е добър, но ако нямате проблеми с китките, то по-добре послушайте Лари Скот или пък ако вече имате ръка 50 см не го слушайте!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя легендарният Албърт Бекълс, човека известен със своето дълголетие в бодибилдинга и разбира се уникалните си бицепси. Роден... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако все още, нямате резултатите, които искате, най-вероятно някъде нещо бъркате. Без значение дали сте новаци в залата или пък тренирате... Прочети повече

5 коментара

  1. Или просто ги сменяш като едната тренировка ползваш прав а другия крив . Няма нужда според мен от толкова вглъбяване особенно ако не си професионалист. Важното е да тренираш до отказ и да усещаш бицепса , пък дали крив прав или дъмбели

  2. и с двата лоста става,самоче с прав се натоварва средната глава на бицепса,с кривят лост се товари външна и средна бицепсова глава на мускула.от прав сгъване с прав лост е за маса.кривия оформя и го прави по-обемист с хубава форма.

  3. Никога не съм харесвал скотовото сгъване.Има едно неестествено положение на ръцете и чувствам супер неудобство от упражнението.Че и тр. доста да се намали тежестта.Не е моето упражнение ,и никага няма да бъде.Виж кривия лост е друга работа.Той е добър!

  4. Аз подкрепям сгъването с прав лост.Дълго време правих с крив лост, може би още откакто започнах тренировки, но един човек в залата на излизане ме спря и ми каза да опитам другата си тренировка за ръце / прав лост.Е след 2-3 седмици ефекта бе видим! 🙂

  5. Много интересна статия и най-интересното е , че вчера аз тренирах гърдите и ръцете си и точно същото нещо ми мина през ума защото аз винаги сменям упражненията през седмица две ако правя сгъване с прав лост 2 или 3 серий след това правя чуково сгъване с дъмблели , а когато ползвам кривият лост правя сгъване с дъмбел с извиване на китката което предполагам е добре поне така усещам добро напрежнение върху бицепса и като се замисля правият лост е е перфектен за бицепса пробвал съм го и както казва и Лари Скот скотово с прав лост , но напрежението в китките и по точно ставите на-горе по ръцете след китките е огромно трябва много да се внимава !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още