петък , 10 юли 2020
Начало » Звезди на 60-те и 70-те » Бицепс – с прав или крив лост?
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Бицепс – с прав или крив лост?

Бицепс – с прав или крив лост?

Здравейте приятели на Тренирай.БГ!Скоро получих имейл от едно момче, което ме попита кое е по-добре, да сгъва с прав или крив лост за бицепс.

Дълго мислех какво да му отговоря, за мен правия лост е без алтернатива, но от друга страна „кривия“ също има своите предимства. Например сваля напрежението в китките, по-естествен е за хващане и може да се вдига с по-големи тежести но…

Въпреки, че Дориан Йейтс препоръчва кривия лост, аз стигнах по-назад във времето. Прерових си старите дневници и видях, че съвсем рядко съм го ползвал. Зачудих от къде ми е хрумнало. Порових още малко и намерих една снимка на Лари Скот на която правеше скотово сгъване с прав лост. Тогава се сетих и за статията от която бях изрязал снимката.

Лари Скот на дълго и широко обясняваше, че ако искаме добро развитие на бицепса то трябва да забравим за „кривия“ лост. Той на практика не изолира бицепса и натоварването не попада директно там където трябва.

Лари препоръчва правия лост и то да се държи с така наречения „маймунски“ хват т.е. всички пръсти включително и палеца да са от едната страна на лоста (виж снимката). Така нивото на кутрето и палеца е едно, като Скот стига по-далеч, като твърди,че кутрето трябва да е една идея по-високо. Тази позиция според него поставя бицепса в положение, в което поема цялото натоварване директно „без загуби по трасето“.

Признавам позицията е малко неудобна, но определено Лари Скот знае какво говори. Разбира се това ще ви намали тежестите, но пък от друга страна ще увеличи натоварването върху бицепса.

Какво да правим с кривия лост, във всяка една зала има по няколко такива и всички сгъват с тях. Както казах той също е добър, но ако нямате проблеми с китките, то по-добре послушайте Лари Скот или пък ако вече имате ръка 50 см не го слушайте!

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

5 коментара

 1. Стефан

  Или просто ги сменяш като едната тренировка ползваш прав а другия крив . Няма нужда според мен от толкова вглъбяване особенно ако не си професионалист. Важното е да тренираш до отказ и да усещаш бицепса , пък дали крив прав или дъмбели

 2. и с двата лоста става,самоче с прав се натоварва средната глава на бицепса,с кривят лост се товари външна и средна бицепсова глава на мускула.от прав сгъване с прав лост е за маса.кривия оформя и го прави по-обемист с хубава форма.

 3. Светльо

  Никога не съм харесвал скотовото сгъване.Има едно неестествено положение на ръцете и чувствам супер неудобство от упражнението.Че и тр. доста да се намали тежестта.Не е моето упражнение ,и никага няма да бъде.Виж кривия лост е друга работа.Той е добър!

 4. Пламен

  Аз подкрепям сгъването с прав лост.Дълго време правих с крив лост, може би още откакто започнах тренировки, но един човек в залата на излизане ме спря и ми каза да опитам другата си тренировка за ръце / прав лост.Е след 2-3 седмици ефекта бе видим! 🙂

 5. Много интересна статия и най-интересното е , че вчера аз тренирах гърдите и ръцете си и точно същото нещо ми мина през ума защото аз винаги сменям упражненията през седмица две ако правя сгъване с прав лост 2 или 3 серий след това правя чуково сгъване с дъмблели , а когато ползвам кривият лост правя сгъване с дъмбел с извиване на китката което предполагам е добре поне така усещам добро напрежнение върху бицепса и като се замисля правият лост е е перфектен за бицепса пробвал съм го и както казва и Лари Скот скотово с прав лост , но напрежението в китките и по точно ставите на-горе по ръцете след китките е огромно трябва много да се внимава !!!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*