Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Как да следим прогреса

9 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 27 юли 14 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Често има питания относно размерите, към които да се стреми един трениращ.

Отдавна подготвям едни таблици, но някак все не стига време за тях. Тия дни Георги в един от коментарите спомена за това и реших,че е крайно време за тях.

И така приятели, както често е ставало дума в Тренирай.БГ целта на играта е прогрес, прогрес в килограми и сантиметри.Това е смисъла, това е движещата сила. Как да го следим обаче? Как да контролираме дали нещата се получават?

Едно е да качваш на сила, да ядеш здраво и да трупаш тегло, едно е да имаш 45 см ръка и талия 110 см и съвсем друго се ръка 40  см и корем с плочки. Сляпото качване не е добре за никой. Да разбира се има период на качване и на чистене, но всичко се крие в пропорциите. Трябва да се стремим към идеалните възможни пропорции за нашата скелетна рамка. Иначе от къде е дошъл феномена "плажен билдер" или лафа "тоя си мие краката в епруветки". Идеалната фигура е такава,че нищо да не се набива на очи, всичко да е на мястото си и да не изпъква един мускул спрямо друг.

Знам,че това е трудна задача но не и невъзможна. Всеки може максимално да се доближи до идеалната фигура спрямо изходните си данни.

Таблица 1

Таблица 1

Таблица едно ни показва размери, които са съобразени с височината на трениращия. Постигнете ли тези резултати или близки до тях, ще имате фигура с класически пропорции.

Таблица 2

Таблица 2

Таблица две пък ни показва размерите съобразени с дебелината на китката. Размера на китката е показателен за костната ни структура и колкото е по-малка, толкова по-леки и тънки кости имаме, а колкото е по-голяма то скелета който притежаваме е изграден от дебели и тежки кости.

Ползвайте таблиците за ориентир, а не като самоцел. Напълно съм наясно,че трудно някой ще ги покрие на 100%. Различните мускули с различни темпове се развиват, а като включим,че при всеки е индивидуално то задачата става доста трудна.

И накрая, не гледайте само размера на ръцете и гърдите. Едни големи ръце и гърди закрепени на голям задник и шкембе или пък тънки крака, не са никак впечатляващи. Съвет, следете талията!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес видим любимите упражнения на Арнолд Шварценегер, който според него трябва да са в основата на всяка една програма, що... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! През 70-те години на миналия век се заражда Златната Ера на бодибилдинга. Това е времето на Арнолд, Франко Колумбо, Лу Фериньо,... Прочети повече
Грешка №1: Фокусиране върху тежестта От много години постоянно повтаряне, че за да стане един мускул по-голям, то той трябва да стане по-силен! Но....приемането буквално... Прочети повече

9 коментара

 1. Здравейте,отново прекрасна статия!Огромни комплименти!Имам само един въпрос относно размерите,според Вас,това са максималните размери,които могат да се постигнат при един натурално трениращ атлет ,или както е описано в статията -идеалните пропорции за скелетната ни рамка?Би ли могло да се постигне по-голям обем на мускулатурата според Вас или генетически не е възможно това-конкретно говоря спрямо обиколката на китката,защото според мен ръста е доста субективна величина..Един атлет може да има по-едри кости,а друг по фини и да са с еднаква височина.Интересно ми е,защото всяко тяло има различен потенциал,но той не е безкраен.И отново изрично питам при НАТУРАЛНО трениращ атлет,без използването на никакви препарати!!!Благодаря предварително и се извинявам ако не съм успял да прочета "между редовете".

  1. Таблиците са съвсем ориентировъчни. Разбира се, че всичко е индивидуално и това дали резултатите ще са същите, по-силни или по-слаби зависи от много фактори като - тренировка, хранене, почивка, генетика и т.н. Подони таблици дават осреднени нива, а истинската им стойност е да се видят пропорциите, тъй като много трениращи се хвърлят към ръцете и забравят краката или пък талията например.

 2. Извинявайте за лаишкият въпрос, но размерите в дадените по-горе таблици в какво състояние се мерят? В гръдният кош например при мен има разлика повече от 10 см. между отпуснато състояние и при поет въздух с изкарани "перки". При бицепса разликата е 2-3 сантиметра в отпуснато и стегнато състояние. Не би ли трябвало всички части да се мерят в отпуснато сътояние?

  1. Мерят се и в стегнато и в отпуснато състояние, винаги по едно и също време на деня, в едно и също състояние на духа, дето има една дума. 🙂 Пример - мериш се всяка неделя, на гладно, преди да си закусил. И така всяка неделя или през седмица в неделя. Винаги и в стегнато и в отпуснато състояние на едни и същи места по тялото.
   Например разликата на бицепса в стегнато и отпуснато състояние показва, колко е съотношението подкожни мазнини/мускулна маса. По малко разлика - повече мазнини, по-голяма разлика - по-малко мазнини.

   1. Относно стойностите в таблиците от статията и как трябва да се мерим за да се равняваме по тях, автора трябва да каже. Моето лично предположение е, че размерите трябва да се вземат в предвид спрямо измерване в отпуснато състояние.

    1. Стойностите в таблицата са максималните размери, най-тънка талия, гръдна обиколка с въздух и стегнати ръце, но студени т.е. без предварителна загрявка и напомпване.

     Иначе е добре да се мерят и в двете състояния, така се придобива най-ясна представа. Примера с бицепса по-горе е много точен, за гръдния кош и талията важи същото.

 3. Поздравления към автора за поредната интересна и полезна статията.
  Един съвет към всички следящи пропорциите си - не се мерете по често от веднъж седмично. Дори понякога и веднъж седмично е много. Веднъж на около 10 дни мисля че е оптимума за мерене и анализ на резултатите.
  По честите мерения водят до статистически грешни анализи и прибързани заключения за ефективността на дадена програма или хранителен режим. Така могат да се направят ненужни или грешни корекции по тях.
  Всяка програма или хранителен режим, за да подействат и да дадат адекватен резултат трябва да се следват минимум 6-7 седмици. След завършването им е добре да се почине поне 3-4 дни напълно и тогава да се направят финалните измервания и анализа на съответната програма/режим.
  Не прибързвайте с изводите за прогреса, ако се мерите често.
  Наскоро четох един цитат, който ми се струва и подходящ за случая:
  "Добрите преценки се правят на база на опита, а опита се трупа от лошите преценки." 🙂

 4. Лично мнение. Много добра статия.Прави впечатление, че авторът много точно дава различни нюанси в редица публикации. На мен ми е кеф и вземам отношение. Занимавах се с размерите като станах на 13. Трудно се постига съвършенството на Стийв Рийс. За това са необходими много познания и експериментиране с тренировките. Както и работата на мускулите. Едно е да вдигаш тежести, друго е да правиш лицеви, кофички или набирания. Освен това всеки трябва да знае разликата си в свит и отпуснат бицепс, вдишване, издишване - разлика, съотношение талия, гръден кош.
  От личен опит ще кажа, че размерите в таблиците са трудно постижими. Говорено е за многото обстоятелства, които влияят. Аз например почти съм стигал размера за гр.кош, талия-Лари Скот, но бицепса-43см може да се постигне само при тегло около 90-100 кг. Дори известни спортисти нямат съвършенство. Идеала през 70-те Марк Шпиц, нямаше кой знае какво тяло, но беше страшен шампион и всички плувци имаха в шкафчета си снимките му. Сегашния носител на всички рекорди Майкъл Фелпс, също няма добра хармония въпреки че за бруса и делфина, както и за съчетано се изисква голяма сила и издръжливост. Личното ми мнение, пък и статистиките от 80-те и 90-те на жени показваха че най-красивото в мъжкото тяло са гърдите и корема. Накрая ще кажа, че още в древността като се каже атлет се разбирало, широки гърди, малка талия, тънки крака/ под тънки разбирам, крака на атлет - 400,800м. или десетобоец. Пожелавам на Сашо успехи и добро настроение през лятото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Айвън Дънбар