неделя , 8 декември 2019
Начало » Звезди на 80-те и 90-те » Шоун Рей – Естетът
Шоун Рей – Естетът

Шоун Рей – Естетът

Според мнозина 90-те години на 20-ти век са най-оспорваните и най-трудни за бодибилдинга. Въпреки,че Дориан Йейтс окупира върха за цели 6 години, то имаме имена като:Кевин Леврони, Флекс Уилър, Насър Ел Сомбати, Пол Дилет, Рони Колман, Лий Прист, Пол Дилет, Жан Пиер Фукс, Майк Матаразо, Винс Тейлър, Сони Шмит, Крис Кормиер и още много други. Сред тях разбира се е и днешният ни гост Шоун Рей.

Шоун Рей е сред елита на бодибилдинга през 90-те. Той винаги е сред фаворитите. За нещастие има малшанса да се състезава във времето когато Дориан Йейтс въвежда нова мода, модата на огромната мускулна маса и големите момчета.

Рей не е като тях, неговото тегло на сцената варира в порядъка на 93-96 кг, което не е никак малко имайки в предвид ръста му от 170 см , но сравнение с Дориан, Насър или Пол Дилет си е направо „дребен“. Въпреки това той е топ състезател, винаги в перфектна форма, симетричен и отличен позьор. Цялата тази комбинация му отрежда две 2-ри места след Дориан през 1994 и 1996 година. Рей не се примирява с неравната борба и е един от най-големите критици на Дориан и другите като него. Постоянно критикува съдиите,че толерират билдери със „една силна група“, „големи шкембета“ и,че не гледат симетрията и естетичното в бодибилдинга.

Шоун Рей е роден на 9 септември 1965 година в Плаценшия, щата Калифорния. От малък е запален по бодибилдинга и когато е на 18 печели първата си титла Мистър Калифорния, а на 19 е вече изгряващата звезда на Америка, печелейки Националното първенство за младежи.

Едва 20 годишен, през 1985 година става младежки световен шампион, а две години по-късно отново печели отново Националното първенство, но този път категорията е мъже. Тази победа му дава и профи карта, като по този начин става един от най-младите професионалисти.

През 1990 година, печели първото си професионално състезание  „Ironman„. През същата година печели и Арнолд Класик, но не успява да премине допинг теста и губи титлата. През следващата 1991 година взима реваш и Арнолд Класик има нов шампион – Шоун Рей.

Първата Олимпия на Рей е катастрофална, класира се 13-ти, но през следващите 12 години, до самия край на професионалната си кариера няма пропуснат финал, като най-ниското му класиране е 5-то място. Вече споменах,че има две 2-ри места, прибавяме и три 3-ти места, четири 4-ти места и три 5-ти. През 2001 г на 36 години Рей се пенсионира и слиза от сцената, създава семейство и бизнес свързан с бодибилинга. И до ден днешен Шон Рей остава в историята с едно от най-красивите и естетични тела.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. Антони

  1. Никой не е говорил за културизъм, че да ми даваш кой-колко см. е в топа! 2. Арнолд е 188см. (има и по-високи от максимума Ви 1.85)! 3. Казвах точно обратното, че на нисък ръст е доста по-лесно да градиш, но явно пишете по „дифоут“!

 2. Иван Танев

  Прощавай, по-лесен *.Ръста на практика не виждам какво значение има.Вярно за изпълнението на някои упражнения дължината на крайниците може да е определяща.Но за качване на маса ..

 3. Антони

  Нормално да е винаги 2-ри! Едно е да градиш тяло на 1.90 – 2.00м., друго на джудже…доста по-лесно е!

  • Иван Танев

   За какви 1.90 – 2.00 м говориш не мога да разбера?Всички в топа са до максимум 1.83-85.А ако на Рей казваш джудже и че на по-нисък ръст градежа на мускули е по-труден , просто не си за този сайт.Преориентирай се 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*