Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Опитай клек с тежест на колана!

6 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 15 апр. 14 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя едно уникално упражнение. Обзалагам се,че едва ли сте виждали някой да го прави в залата. Защо ли?!

Отговора е очевиден! За него няма да прочетете никъде, няма го в списанията, няма  машина за него и на кой му е притрябвало. То за стандартния клек има спорове,  какво ли остава за клек от преди 100 години.

Само,че тези от вас които следят сайта и вече са чели някои от книгите предлагани тук знаят, че има много неща от "едно време", които не само, че работят, но и дават реални резултати.

Конкретно за упражнението днес, аз научих от Стюарт МакРобърт. Човек отворил очите на много хора, премахнал заблудите и помогнал на хиляди да натрупат мускули по натурален и здравословен начин. И, за да не интерпретирам неговите думи, ще цитирам описанието на това упражнение

За изпълнението на това упражнение ще ви е необходимо следното снаражение – колан за тежести и две пейки с височина 30-40 см. Пейките се разполагат на разстояние около 40 см една от друга. Може да са успоредни или под ъгъл.

Стъпвате върху тях. С въже или специални каиши прикрепете тежест към колана. Тежестта трябва да се пада между краката.

Чрез използването на тази разновидност вие можете да изпълнявате клек без долната част на гърба да се огъва и без дискомфорта в дишането, който придружава високия брой повторения при традиционния клек.

Не вдигайте петите си докато изпълнявате клек с тежест на колана. Най-добре е да сложите пейките в силова клетка (рак стойка) , за да можете да се държите за баланс.Когато не може да направите и повторение повече от този вид клек, оставете тежестите на пода и ги откачете.

Както и при другите клекове ако достигнете до значителна тежест, вие ще нараснете. Въпреки, че всички неща изглеждат еднакви клека по този начин не е подобен на клека с щанга, тъй като обхваща по-малко мускулатура.Това не означава обаче,че няма да получите великолепно натоварване в бедрата.

Личното ми мнение е,че си струва да се опита. Натоварването наистина е здраво и не товари кръста. За мен е идеално допълнение към традиционния клек, само 1 или 2 серии след него и сте аут!

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес отново бръкнем в торбата на добре забравените упражнения от Старата Школа. Преди 50-60 години, залите не са били така... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес обърнем внимание на едно забравено упражнение от Старата Школа, а именно ЗЕЛЕР сгъване! Това упражнение носи името на неговия... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Правите ли мъртва тяга? А, мъртва тяга с дъмбели? Е, преди някой да си каже, че това е „женско“ упражнение, нека... Прочети повече

6 коментара

 1. Лично мнение. Това упражнение е подобно на тези от силовата изометрия за крака. Малко ми е трудно да започна да ги описвам, но съвсем наскоро реших да се пробвам малко и за крака. Аз съм бивш атлет и всяка моя тренировка задължително има бягане и след това натоварване. Освен това чат пат правя и серии за скоростна издръжливост, за да си поддържам VMA - максималната аеробна скорост, което си е и показател за крака. Споменавам всичко това, защото правех силови упражнения за крака, с ефект подобен на този, който се описва. След един период на бягане + кръгова на мускулна група и крака, получих много неприятни болки, но не в квадрицепсите, а отзад в подбедриците, особено лявата. Сигурно вече съм много остарял, щот преди 15-тина години ги правех без проблем. Но младежта трябва да се пробва, ако обича предизвикателствата!!!

 2. За съжаление фитнесите днес разполагат с множество скъпоструващи уреди, но не и с практични лостове, щанги, стойки или пейки като за този вид клек например......:-(

 3. Супер информация. Ще го приложа към домашната си фитнес тренировка. И без това вкъщи нямам стойка за клек, но имам тежести и подходящи пейки.

   1. Вчера се опитах да направя упражнението, но ефекта при мен не се получи. Понеже тренирам в домашни условия (в момента не ми се разкарва до залата по ред причини, половин час с автомобил дотам и половина час обратно и т.н.)използвах за крака друг начин. Български клек на един крак, но във всяка ръка държа по един дъмбел от 25 кг. По две серии на крак с 15-20 повторения и днес не мога да стана от леглото. Внимавам с тренирането на краката, защото при мен генетично са много развити и сравнение с тях горната част доста изостава и затова ги тренирам във втория ден след Гърба и бицепса. Първия ден тренирам Гърди, рамо и трицепс.

    1. Браво, доста добре 2х25 за български клек си е здрава работа :)Имай в предвид,че болката тепърва ще нараства. Най-силната мускулна треска е на 48-мият час!

     Относно клека с тежест на колана, в началото е доста трудно докато се нацели техниката, трябват стабилни пейки, пък и за нещо трябва да се държи човек за баланс.Когато техниката е ОК, и повишиш тежестта ще го усетиш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още