четвъртък , 17 януари 2019
Начало » Тренирай със .... » Тренирай с Майк Менцер
Колекция 3 в 1 за по-големи Мускули
Тренирай с Майк Менцер

Тренирай с Майк Менцер

За едни идол, за други лунатик, Майк Менцер оставя името си сред най-великите бодибилдиг легенди. Разочарован от класирането си и неразбориите около Мистър Олимпия 1980, Менцер слиза за винаги от бодибилдинг сцената, едва на 29 годишна възраст.

Твърдо решен да няма нищо общо повече със състезателния културизъм, Менцер се съсредоточава в треньорската си дейност. Убеден в правотата на своята Хеви Дюти система, Майк Менцер пише книги и изнася редица семинари по целия свят.

Много хора следват теорията му и постигат отлични резултати. Броя на учениците му расте лавинообразно, както на тези, които тренира директно, така и на тези вдъхновени да следват принципите на Хеви Дюти.

Въпреки,че през годините системата се изменя, то днес ще ви представя първоначалният и вид. Ще видите една програма от началото на 80-те, която Менцер препоръчва, като алтернатива на така популярните по това време шест дневни сплитове и високо обемни тренировки. Тук се тренира „само“ 4 дни в седмицата и това е най-голямата честота, която някога Менцер е препоръчвал.

В последствие Майк намалява обема на тренировките и разрежда дните до 3 в седмицата, след това по 2 почивни дни между тях и накрая се стига до 3-4-5 дори 7 или повече почивни дни след всяка тренировка. Но да се върнем в началото.

Тренировка 1: Понеделник и Четвъртък

Крака:

 • Разгъване от седеж + Клек с щанга / 2 суперсерии
 • Сгъване от лег / 2 обикновени серии
 • Изправяне на прасци от стоеж / 2 обикновени серии

Гърди:

 • Флайс от хоризонтален лег + Полулег с щанга / 2 суперсерии

Трицепси:

 • Френско разгъване от лег + Кофички / 2 суперсерии

Тренировка 2: Вторник и Петък

Гръб:

 • Горен скрипец пред гърди + Гребане с щанга / 2 суперсерии
 • Повдигане на раменете с дъмбели + Вертолет / 2 суперсерии

Рамена:

 • Разтваряне с дъмбели в страни + Преси с щанга / 2 суперсерии
 • Разтваряне с дъмбели от наклон / 2 обикновени серии

Бицепси:

 • Сгъване с щанга + Набиране с тесен подхват / 2 суперсерии

Посочените серии са само работни, повторенията варират от 6 до 12. Менцер залага на три основни принципа – прогресивно натоварване, суперсерии и пикова контракция.

Накрая някой друг съвет и от мен. Програмата е доста добра и натоварва всичко необходимо за много кратко време. Проблем може да се окажат 4-те дни тренировка. Ако ви се види в повече, то разредете тренировките през ден, ако и тогава куца възстановяването нека бъдат през два, дори три дни. Другото което може да направите е на намалите суперсериите от 2 на 1 при бицепса и трицепса. Мислете, експериментирайте и анализирайте, само така ще се получат нещата.Повече за Майк Менцер може да научите ТУК!

 

 

Суроватъчен 93% протеин изолат!!!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

11 коментара

 1. Краката ги прави с гърдите не като Дориан с ръцете.

 2. Георги

  какво ще кажеш за този сплит;
  понеделник;
  лег 3х8-10
  пулоувър 3х8-10
  лицеви опори под наклон за горна част 2х мах
  сгъване с щанга 3х8-10
  зотман сгъване 2х8-10
  сгъване с дъмбел над глава 3х8-10
  кофички на пейка 2х мах
  сряда;
  набиране 2х мах
  гребане с щанга 3х8-10
  мечка 3х8-10
  повдигане на рамената за трапец 3х8-10
  повдигане на краката от вис 2х мах
  коремни преси 2х мах
  петък;
  клек 3х15
  повдигане на пръсти с щанга 3х10
  военна преса 3х8-10
  разтваряне с дъмбели встрани 3х8-10
  разтваряне на дъмбели под наклон 3х8-10
  Благодаря предварително!

  • Александър Георгиев

   Понеделника е ОК, предполагам има печатна грешка при предпоследното упражнение и е разгъване вместо сгъване.

   Срядата също може да се каже,че е добре, само бих увеличил сериите при набирането и бих заменил мечката с тяга.

   Петъка – не ми харесва. „Крака + рамо“ може и да е класика в залите, но за мен е пълно недоразумение. Краката са половината тяло, а като цяло там има повече мускули, от колкото при горната част.

   Аз бих преместил рамото при гърба и оставил краката сами, разбира се бих добавил и още упражнения!

   • Георги

    причината да сложа рамото с краката е че тренирам в домашни условия и нямам уреди за крака, а и съм добре развит в краката,но ти благодаря за мнението,ще го имам в предвид.

    • Александър Георгиев

     Потърси статията „Домашна зала“ в сайта, смятам че ще ти е от полза.

 3. А повдигането на раменете и вертолетът защо са при упражненията за гръб? И така не стават ли 5 упражнения за рамене срещу двойно по-малко за гърди и гръб например?

  • Александър Георгиев

   Питай Майк Менцер :)Това в кръга на шегата. Повдигането с дъмбели на раменете си е абсолютно упражнение за трапец, а той си е част от гърба. Това,че някои предпочитат да го тренират с рамената, не го прави упражнение за тях.

   Относно „вертолета“, това е комбинирано, базово упражнение за трапец и рамене.В зависимост от ширината на хвата товари съответно повече единия и по-малко другия мускул и обратното.

   Идеята тук е да се удари с две упражнения трапеца, едно директно в трапеца и едно обхващащо и други мускули, както е и в комбинацията при другите мускули. Поне аз така виждам нещата. Така,че съотношението на упражненията – гръб/рамо не е 2 към 5, а 4 към 2 или поне 3 към 3, ако приемем, че вертолета е „само“ за рамо.

   • Ясно. Ще се експериментира 🙂
    ПС: Това с „Питай Майк Менцер“ беше добро! 😀

 4. Разбира се трябва да се спомене че темпото което препоръчва Майк при изпълнение на всяко упражнение е 4-2-4

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*