тренирай

Рич Гаспари - "Дракона Убиец"

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 31 мар. 14 от Александър Георгиев

Най-високия връх в професионалния бодибилдинг е Мистър Олимпия. Турнир създаден през 1965 с идеята да премерят сили най-добрите от добрите и един от тях да стане краля. За всичките до сега, само 13 мъже са стъпвали на върха, някои за малко други за години на ред.

Това означава ли,че само тези 13 културисти са най-великите в историята. Съвсем не. Има много "некороновъни" крале, които винаги са били максимално близо до върха. Големи шампиони, но имали малшанса да останат в подножието на Олимп.

Днес ще ви представя един от тях. Това е звездата на 80-те Рич Гаспари, човека извел понятието "релеф" до нови висини.

Рич Гаспари е роден на 16 май 1963 година в Ню Бронсуик, щата Ню Джърси, САЩ. Започва да тренира още на 14 годишна възраст. След две години сериозни тренировки вече е  на сцената за първото си състезание Мистър Ню Джърси за тинейджъри. Класира се 6-ти. Тръпката от сцената и състезателния мотив подклаждат амбицията в него и Гаспари се отдава сериозно на бодибилдинга.

През следващата година мястото вече е 3-то на същото състезание. Трябва да мине още само една година и Рич Гапсари е краля на тинейджърите в щата Ню Джърси, като печели и първата си титла, а е една на 18.

Следващата цел е Националния шампионат за младежи. Макар и още твърде млад, Гаспари е известен, шума около него е голям, появява се по списанията, дава интервюта, той е новата млада надежда на Америка.

По това време друг един младок, само 5 години по-голям се готви за своята първа Олимпия. Кой е той ли? Това е човека, който ще подобри рекорда на Арнолд Шварценегер и ще стане първия културист спечелил 8 пъти най-голямата титла в света. Това е Ли Хейни!

Хейни е доста амбициран и му трябва "твърд" тренировъчен партньор, а младата надежда Гаспари изглежда идеален за целта. Така се заражда едно велико партньорство, приятелство, а в последствие и съперничество. Тренировките наистина са здрави, двамата тренират като луди. През 1983 година, Ли Хейни се класира 3-ти при първото си явяване на Мистър Олимпия, а Гаспари става шампион в тежка категория на Националния шампионат. Така рамо до рамо, професионалист и аматьор, помагайки си един на друг постигат целите си.

За 1984-та летвата е дигната още по високо. Целта на Хейни е върха, а за Гаспари Световния шампионат за аматьори. И тук отново партньорството им дава резултат. Ли Хейни печели първата си титла Мистър Олимпия и стъпва на професионалния връх, а Гаспари става световен шампион и аматьорския бодибилдинг е в краката му.

Тук се заражда и едно легендарно съперничество. Световната титла на Гапсари му отваря вратите в професионалния културизъм и той вече има достъп до най-големите сцени. Сцени на, на които е и Хейни. Тук вече става сложно за двамата приятели, те вече са и съперници.

През 1985 година, Рич Гаспари се класира 2-ри на първото си професионално състезание "Ноща на Шампионите" и печели квота за Мистър Олимпия. Хората от бранша, очакват с нетърпение появата му и дори има залози в негова полза,че ще бутне Хейни от върха. Уви това не става, Хейни е първи, а Гаспари на 3-то място, което не  е никак лош резултат за едно 22 годишно момче.

Възела сериозно се заплита и Хейни се чуства в опасност. Въпреки,че има и други конкуренти, то за него Гаспари е най-голямата заплаха. Той знае с каква настървеност тренира, знае на какви диети се подлага и най-вече знае силната му амбиция. Това от своя страна го кара, както той казва по-късно да даде най-доброто от себе си.

Следващите три години 1986,1987,1988 година Мистър Олимпия се превръща в "боксов мач" между Хейни и Гаспари, само за тях се говори, но победителя е един. Три първи места за Хейни, три втори за Гапсари.

Гаспари разбира,че докато Хейни е на върха, той трудно ще стигне до него, за това променя фокуса. През 1989 година Арнолд Шварценегер създава "Арнолд Класик" .

Гапсари вижда идеална възможност и се впуска в преследване на титлата, още повече,че Хейни го няма. Така"Арнолд Класик" се сдобива с първият си шампион.

През същата година е и поредната Олимипия, укротил амбицията си Гаспари се класира 4-ти. Следват още някои по-ниски класирания и в средата на 90-те Рич Гапсари слиза от сцената.

Вече като "пенсиониран" бодибилдер, Гаспари все още държи да е част от играта. Създава собствена марка добавки "Gaspari Nutrition" , които днес са едни от най-реномираните. През 2004 година влиза в "Залата на Славата" на IFBB .

И така приятели. Историята винаги помни победителя, но в историята има място и за шампиони като Рич Гаспари. Някой знае дали Ли Хейни би бил това, което е, ако го нямаше младока от Ню Джърси?

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес ви разкажа за Серджо Олива. Това е един от най-митичните културисти в историята и трикратен Мистър Олимпия. Известен с... Прочети повече
Мистър Олимпия е най-гомемия бодибилдинг форум от 1965 година до сега. На този подиум се определя най-добрия от най-добрите в света. Короната на Мистър Олимпия... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ето, че дойде реда и на тази тренировка от програмата на Арнолд Шварценегер. Както и при тренировката на Майк Менцер, това... Прочети повече

1 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *