понеделник , 20 май 2019
Начало » Събития » Мистър Олимпия 1980 – Арнолд срещу Менцер!
Мистър Олимпия 1980 – Арнолд срещу Менцер!

Мистър Олимпия 1980 – Арнолд срещу Менцер!

През 1965 година, братя Уайдър организират и провеждат първото състезание Мистър Олимпия. То е замислено с идеята да се определи най-добрия от най-добрите.

През годините до сега има само 13 мъже, който са успели да си окачат тази корона. Победителя винаги е един, но не винаги безспорен.

Една от най-оспорваните и дори скандални Олимпии е тази от 1980 година, проведена в Сидни, Австралия. Арнолд Шварценегер се е „пенсионирал“ преди цели 5 години, отдавайки се на филмовата си кариера. Франк Зейн е краля през последните 3 години, а Майк Менцер упорито върви към върха. Към всичко това, като прибавим и перфектният Крис Дикерсън, уникалния Боер Ко, големия Кейси Виатор, то е разбираемо защо Мистър Олимпия 1980 се очаква с нетърпение и при висок медиен интерес. Само,че се случва нещо което никой не е очаквал.

В самолета към Сидни пътува група от 15 топ културисти, придобили квалификация за най-голямото състезание в годината. Майк Менцер е в уникална форма и готов за бой, предната година е спечелил тежката категория на Мистър Олимпия 1979, но губи финала от шампиона в леката Франк Зейн.

От своя страна Франк Зейн претъпява инцидент през годината и не е имал пълноценна подготовка, но все пак е достатъчно добър и решен да защити титлата, а фаворит на специалистите и медиите се оказва Крис Дикерсън, културиста показал най-голям прогрес последната година. Не трябва да изключваме и уникален талант като Боер Ко, Том Плац човека с най-добрите крака за всички времена и бъдещият Мистър Олимпия, Самир Банут.

В самолета има и 16-ти културист, Арнолд Шварценегер. Всички си мислят, че е част от някоя телевизия и идва да коментира състезанието, но не и той. Арнолд има други планове. Цяла година е тренирал жестоко с цел да се подготви максимално добре за първия филм от поредицата „Конан“, наистина целта е филма, но той навлиза във форма близка до тази от най-добрите му години. Семейството и най-вече приятелите му го навиват да се пробва и да вземе още една Олимпия. Лека полека идеята узрява и прераства в цел. Но Арнолд си е Арнолд и всичко се пази в тайна до последния момент.

Арнолд има много мощно лоби във федерацията и става възможно да влезе в списъците на състезателите в последния момент, все пак като бивш Мистър Олимпия, той има това право, но Шварценегер търси елемента на изненадата. Така никой от състезателите не подозира,че ще има още един конкурент и то какъв.

До 1979 година състезанието Мистър Олимпия се провежда в две категории до 90 кг и над 90 кг, след което се определя абсолютния шампион. От 1980 година е внесено предложение това да се премахне и да има само една категория. Тук идва и големия проблем.

Преодолели първоначалният шок от включването на Арнолд, останалите състезатели се сблъскват и с още една трудност. Трябва да има пълно единодушие между тях за да отпадне разделението на категориите, но…

Дали от това, че иска да е център на внимание или иска допълнително да изнерви другите, Арнолд се запъва и отказва да подкрепи новото правило. Всички са в шах, няма как да продължат. Започват спорове и дебати. Боер Ко моли Арнолд да каже защо е против, но среща негативно отношение и се оттегля от спора.

Майк Менцер не издържа и казва на Арнолд да не се държи като дете, да приеме решението на другите и да не се занимават повече с това, тъй като ги чака състезание. Решен да изнерви до край обстановката, Арнолд напада Менцер с обиди от сорта, че има голям корем и за това Франк Зейн го е бил миналата година. Тогава на Менцер му пада пердето и става от мястото си, насочвайки се към Арнолд, учудващо за всички Шварценегер отстъпва и сяда на близкият стол зад него. Както споменава в едно свое интервю, това учудва  и самия Менцер, той е очаквал схватка. Това объркване трае за секунди и Менцер успява да каже нещо от сорта „стига си се правил на интересен“, преди да влезе Бен Уайдър и да потуши скандала.

Станали свидетели на това другите състезатели се грижат Арнолд и Менцер да не се засичат много, много зад сцената, тъй като както казват свидетели „напрежението бе огромно“.

Дали стратегията на Арнолд е успяла, говори историята. Той печели седмата си рекордна титла и чека за 25 000 долара. Менцер е чак 5-ти, Крис Дикерсън 2-ри, Франк Зейн 3-ти, а Боер Ко 4-ти. Въпреки това всеобщото мнение е било, че Арнолд не е бил дори за тройката.

Разочаровани от развоя на събитията, много от състезателите никога повече не се състезават, сред тях са Майк Менцер и Боер Ко.

 мистър олимпия 1980

 

 

Бодибилдинг Анатомия!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

3 коментара

 1. ташо геренофф

  Само че не е вярно,че роднините му са го навивали за това състезание.
  Жена му е най-върлия противник и му дава пример с Мохамед Али и до последно не иска Арнолд да се състезава

 2. Димитър Димитров

  Аз като почитател на Менцер,продължавам да не разбирам защо е бил толкова игнориран, дори не може да влезе в топ три.Явно наистина има силно лоби зад Арнолд, който по това време наистина е бил по скоро кинозвезда! Не,че не харесвам физиката му но Менцер ми се струва доста по хармоничен и подготвен тук!

  • Александър Георгиев

   Четох някъде, че според независими специалисти истинският победител е трябвало да бъде Крис Дикерсън, втори Менцер, трети Боер Ко, за 4-то и 5-то са се борили Франк Зейн и Арнолд!

   Дори Шварценегер години след това признава в интервю, че е било грешка да участва в това състезание.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след