тренирай

Мистър Олимпия 1980 - Арнолд срещу Менцер!

3 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 22 фев. 14 от Александър Георгиев

През 1965 година, братя Уайдър организират и провеждат първото състезание Мистър Олимпия. То е замислено с идеята да се определи най-добрия от най-добрите.

През годините до сега има само 13 мъже, който са успели да си окачат тази корона. Победителя винаги е един, но не винаги безспорен.

Една от най-оспорваните и дори скандални Олимпии е тази от 1980 година, проведена в Сидни, Австралия. Арнолд Шварценегер се е "пенсионирал" преди цели 5 години, отдавайки се на филмовата си кариера. Франк Зейн е краля през последните 3 години, а Майк Менцер упорито върви към върха. Към всичко това, като прибавим и перфектният Крис Дикерсън, уникалния Боер Ко, големия Кейси Виатор, то е разбираемо защо Мистър Олимпия 1980 се очаква с нетърпение и при висок медиен интерес. Само,че се случва нещо което никой не е очаквал.

В самолета към Сидни пътува група от 15 топ културисти, придобили квалификация за най-голямото състезание в годината. Майк Менцер е в уникална форма и готов за бой, предната година е спечелил тежката категория на Мистър Олимпия 1979, но губи финала от шампиона в леката Франк Зейн.

От своя страна Франк Зейн претъпява инцидент през годината и не е имал пълноценна подготовка, но все пак е достатъчно добър и решен да защити титлата, а фаворит на специалистите и медиите се оказва Крис Дикерсън, културиста показал най-голям прогрес последната година. Не трябва да изключваме и уникален талант като Боер Ко, Том Плац човека с най-добрите крака за всички времена и бъдещият Мистър Олимпия, Самир Банут.

В самолета има и 16-ти културист, Арнолд Шварценегер. Всички си мислят, че е част от някоя телевизия и идва да коментира състезанието, но не и той. Арнолд има други планове. Цяла година е тренирал жестоко с цел да се подготви максимално добре за първия филм от поредицата "Конан", наистина целта е филма, но той навлиза във форма близка до тази от най-добрите му години. Семейството и най-вече приятелите му го навиват да се пробва и да вземе още една Олимпия. Лека полека идеята узрява и прераства в цел. Но Арнолд си е Арнолд и всичко се пази в тайна до последния момент.

Арнолд има много мощно лоби във федерацията и става възможно да влезе в списъците на състезателите в последния момент, все пак като бивш Мистър Олимпия, той има това право, но Шварценегер търси елемента на изненадата. Така никой от състезателите не подозира,че ще има още един конкурент и то какъв.

До 1979 година състезанието Мистър Олимпия се провежда в две категории до 90 кг и над 90 кг, след което се определя абсолютния шампион. От 1980 година е внесено предложение това да се премахне и да има само една категория. Тук идва и големия проблем.

Преодолели първоначалният шок от включването на Арнолд, останалите състезатели се сблъскват и с още една трудност. Трябва да има пълно единодушие между тях за да отпадне разделението на категориите, но...

Дали от това, че иска да е център на внимание или иска допълнително да изнерви другите, Арнолд се запъва и отказва да подкрепи новото правило. Всички са в шах, няма как да продължат. Започват спорове и дебати. Боер Ко моли Арнолд да каже защо е против, но среща негативно отношение и се оттегля от спора.

Майк Менцер не издържа и казва на Арнолд да не се държи като дете, да приеме решението на другите и да не се занимават повече с това, тъй като ги чака състезание. Решен да изнерви до край обстановката, Арнолд напада Менцер с обиди от сорта, че има голям корем и за това Франк Зейн го е бил миналата година. Тогава на Менцер му пада пердето и става от мястото си, насочвайки се към Арнолд, учудващо за всички Шварценегер отстъпва и сяда на близкият стол зад него. Както споменава в едно свое интервю, това учудва  и самия Менцер, той е очаквал схватка. Това объркване трае за секунди и Менцер успява да каже нещо от сорта "стига си се правил на интересен", преди да влезе Бен Уайдър и да потуши скандала.

Станали свидетели на това другите състезатели се грижат Арнолд и Менцер да не се засичат много, много зад сцената, тъй като както казват свидетели "напрежението бе огромно".

Дали стратегията на Арнолд е успяла, говори историята. Той печели седмата си рекордна титла и чека за 25 000 долара. Менцер е чак 5-ти, Крис Дикерсън 2-ри, Франк Зейн 3-ти, а Боер Ко 4-ти. Въпреки това всеобщото мнение е било, че Арнолд не е бил дори за тройката.

Разочаровани от развоя на събитията, много от състезателите никога повече не се състезават, сред тях са Майк Менцер и Боер Ко.

 мистър олимпия 1980

 

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес на 30 юли (30.07.1947) най-великия културист за всички времена става на 70 години! Няма човек на земята, който да не... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес нашия сайт навършва цели пет години. Както се казва, много време мина, много статии се изписаха, много книги се публикуваха... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! С нашите партньори от Фитнес Академия България имаме удоволствието да ви представим най-високото ниво на обучение - ПЕРСОНАЛЕН ТРЕНЬОР! Обучение: Програмата за... Прочети повече

3 коментара

  1. Само че не е вярно,че роднините му са го навивали за това състезание.
    Жена му е най-върлия противник и му дава пример с Мохамед Али и до последно не иска Арнолд да се състезава

  2. Аз като почитател на Менцер,продължавам да не разбирам защо е бил толкова игнориран, дори не може да влезе в топ три.Явно наистина има силно лоби зад Арнолд, който по това време наистина е бил по скоро кинозвезда! Не,че не харесвам физиката му но Менцер ми се струва доста по хармоничен и подготвен тук!

    1. Четох някъде, че според независими специалисти истинският победител е трябвало да бъде Крис Дикерсън, втори Менцер, трети Боер Ко, за 4-то и 5-то са се борили Франк Зейн и Арнолд!

      Дори Шварценегер години след това признава в интервю, че е било грешка да участва в това състезание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още