тренирай

Анализирай това!

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 05 фев. 14 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Напоследък често се случва да нарушавам графика и да пускам статии с "предимство". В това няма лошо, стига повода да си струва.

С много от вас си контактувам по имейла, обсъждаме програми, диети, упражнения и какво ли не, свързано с тренировките. Прави ми обаче впечатление, че понякога поставените цели са малко нереалистични.

Когато предприемаме да направим нещо е добре да си поставим цел, съставяме план и действаме. Общо взето това е. Но кой  преди това  анализираме себе и ситуацията, в която се намира съвсем точно и откровено?

Обикновено поставянето на цел, планирането и действието са "най-лесната" част, но анализа в 99% от случаите куца. По принцип това е така, тъй като повечето хора мислят емоционално, от колкото рационално, а когато анализираме себе си на практика става много сложно.

Трудно е да се погледнем от страни и да видим кое не ние  наред. Нещата такива ли са каквито си мислим или не точно, реално ли си оценяваме шансовете за успех или по-скоро ни се иска да е така. Наистина е трудно.

Този който успее да направи тази първоначална оценка, има едно голямо предимство - стъпва на твърда почва, а не на плаващи пясъци. Сега си помислете върху кое от двете ще е по-лесно да изградим здрава къща.

И така схемата е следната :

Самоанализ + Цел + План + Действие

Как да се самоанализираме? Има много книги, които ни учат как да се обръщаме към себе си, как да се опознаваме и разбираме, но това е домашно пожелание. За тренировъчната цел бих ви дал някои отправни точки, които ще ви свършат работа.

 • Моментно състояние на тялото:
 1. Възраст
 2. Ръст
 3. Телесно тегло
 4. Излишни мазнини
 5. Здравословно състояние
 6. Костна система
 7. Телосложение
 8. Генетични особености
 9. Травми
 • Ежедневие:
 1. Работа
 2. Училище
 3. Семейство
 4. Физически труд
 5. Пътуване
 6. Стрес
 7. Хранене
 8. Почивка
 9. Сън

Или с други думи преди да започнете да тренирате или пък тренирате вече и си поставите цел, която искате да постигнете, то преди това трябва да анализирате себе си и ситуацията в която се намирате.

Задавайки си въпроси по горните точки или подобни на тях, вие разчиствате шумата и виждате пътя.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви представя един от първите екшън герои, а може би и първият в Холивуд. По-големите от вас, може би... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Ако има еталон за красиво мъжко тяло, то несъмнено първото име, което изплува в съзнанието ни е това на Стив Рийвс... Прочети повече
И така...лятото чука отново на вратата!Пак сме на финалната права и надявам се с нов пакет от мускули!  Успяхте ли да се "набраздите," защото имате... Прочети повече

1 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчано от Тренирай.БГ
Разкарай мазнините Влез в най-добрата си форма!

Тук ще намерите всичко необходимо, което ви трябва, за да изградите мечтаното тяло. Да разкарате мазнините и да направите своята най-добра версия!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Виж още