събота , 8 май 2021
Начало » Как да тренираме ... » Как да тренираме ВРАТ
Как да тренираме ВРАТ

Как да тренираме ВРАТ

Една от често подценяваните зони за трениране е тази на врата.

Много рядка гледка е да се види в залата някой да тренира врат с такова усърдие все едно тренира гърди или бицепс.

Всъщност мускулите на врата отнасят доста косвено натоварване по време на тренировките и в повечето случаи това е достатъчно. От друга страна пък изоставащия врат кара тялото ни да изглежда незавършено.

Как да тренираме врат?

В днешната статия ще ви представя две упражнения, които може да вместите в програмата си, в случай,че сметнете за необходимо. Ще видите две съвсем обикновени и безопасни упражнения, които ще ви помогнат.Без борцов мост и без специализирани „каски“, само разгъване и сгъване.

Да започваме:

 • Упражнение 1 – Разгъване на врата от лег: За целта легнете по корем на една къса лежанка, така, че главата ви да е извън нея. Сложете ръце зад врата и надигнете главата максимално нагоре, като с ръцете се оказва съпротива. Две серии от 10-15 повторения е повече от достатъчно. Когато упражнението стане лесно и поченете да правите повече повторения, вземете малък диск от 2,5 кг например. Така постепенно може да достигнете и до 10-15 или 20 килограмов диск.
 • Упражнение 2 – Сгъване на врата от лег: Оборудването е същото само,че този път легнете по гръб. Главата трябва да е извън лежанката. Сложете ръцете зад врата и надигнете главата максимално на горе, а когато спускате на долу оказвайте съпротива. Схемата тук е като упражнение 1. Щом движението стане лесно, слагаме тежест.

Тези две упражнения покриват до голяма степен всички мускули, които се намират в тази област. Обичайно не е прието да се тренира врат, но целта на бодибилдинга е да се изгради симетрична фигура. Ако забележите изоставане в тази област, то едно две добри упражнения.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

10 коментара

 1. Добрин

  Здравей,
  На скоро си взех ластик 35 кг. и го ползвам и за тренировка за врат.
  Ако ти е малко има и с по-големи кг. ластици.
  „Влизам“ вътре в ластика издърпвам го до челото или до темето и действам.
  Съответно за предна и задна част, на страни не съм пробвал.
  Колкото повече разпънеш ластика с краката настрани, толкова по-голямо
  натоварване. За по малко натоварване може да се прави седнал на стол,
  пак с краката настрани, контролираш натоварването.
  Предимства:
  Евтин, лек може да го носиш навсякъде, натоварването се увеличава в края на движението.
  Аз лично не правя загряващи серии за това упражнение.
  Опитай.

 2. Мирослав

  Аз специално тренирам врат от три години и смея да кажа, че се развива, но много бавно. От една страна, мускулите бързо привикват на натоварването и силата скача, но от друга – размерът чака червен килим (метафорично). Може би, ако се качи маса в цялост, ще се отрази и там. Все пак мускулите си се развиват – най-малкото и да не е по-голям, става доста оформен и по-силен. Не е малко! На случайни снимки се вижда най-добре. Вратът като всяка мускулан група трябва да се тренира редовно и в цялост – задна, странична и предна част.
  Моята тренировка премина през много промени, но в момента, считам за най-добра тази:

  Задна част:
  10 серии с верига за врат, разпределени както следва:
  3х50 бавно изпълнение с 5 кг.(вратът трябва да загрее много добре, стават травми иначе) в суперсерия с ръце зад главата 20 бр. след всяко оставяне на веригата.

  3х50 с 10 кг. в суперсерия с предно мостиране 10-20 бр. (с контрол, може да се помага с ръцете, прави се бавно) или ако няма как, отново с ръце зад главата 20 бр.

  3х30 с 15 кг. или 20 (според напредъка). Ако не разполагате с такива тежести или не сте достатъчно силни, продължавате с 10 кг. в суперсерия задно мостиране 20 бр.

  1х до отказ с намаляне на килограмите на веригата до 5кг.

  Предна и странична част на врата:

  Лягате мо гръб на легло или пейка, главата е отвън, и опитвате да направите 300 бройки вдигане без тежест. Просто се спуска и вдига с нормално темпо (в последствие забавя). При изнемогване пускате за 10 секунди и продължавате. Може да се редува вдигане на главата с въртене ляво/дясно както си лежите по гръб. Обхваща и страничната част. След тези 300 се завъртате на една страна и правите 3х50 вдигания странично на главата за всяка страна. Друг вариант е както лежите успоредно на пода, извъртате главата с поглед нагоре към тавана – много добре усуква мускула и го изморява.

  Алтернатива на това е с диск 5,10,15 кг. да се слага на челото и да се правят бройки. Поне 100.

  Вратът е като прасците и предмишниците – много бързо свиква и бавно расте, иска се честа промяна и редовно натоварване. С мостирането да се внимава, напряга се гръбначния стълб. Може да се пробва тренировка с партньор – борчески движения – ръце на галвата и дърпане в различни посоки. Най-важното е да се загрее хубаво.

  Моят съвет е веднъж седмично горната тренивка и още една през седмицата – по-слаба и да е различна. През 3 дни.
  Поздрави!

 3. с веригата тегля 4х30 почнах от 15 кила и качих сичките дискове които са 54 кила

 4. Здравейте, а какви са работните серий?

 5. dimdammeister

  Интересно!!!! Я си кажи мнението, ако след заболяване / плексит например / пробваш, ще има ли ефект?

  • Александър Георгиев

   Нямам представа, поне не лично 🙂 Тук би трябвало да отговори рехабилитатор!

   Но от опита ми с проблемите в кръста, които имам знам, че би трябвало да има ефект. На мен тягата ми се отрази добре, разбира се правена с разум и без ексцесии 🙂

   Дали да се следва тази логика и при врата, не знам! Всеки има глава на раменете 🙂

 6. Скоро ще го почвам! Благодаря!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*

 

скрива се след