Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Хардгейнер по принуда

13 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 19 окт. 13 от Александър Георгиев

Здравейте приятели! В сайта често се споменава за трениращия тип Хардгейнер, дори има отделна категория. Всеки, който се е интересува по темата има достатъчна информация за целта. Показани са програми, стратегии, съвети за хранене и т.н.

Днес обаче искам да се спра на един по-особен тип харгейнери. Тук не става въпрос за типичния слаб човек, който се бори с години само и само да качи някое друго кило по себе си. Тук ще изложа ситуация в която всеки рано или късно попада.

Какво да правим, когато нямаме възможност да тренираме така както преди. По една или друга причина идват времена когато не може да тренираме "както си знаем". Дали ще е въпрос на пари, семейство, тежка работа, странични ангажименти не е от особено значение. Важен е резултата - просто "фитнеса не върви".

Тук често сме споменавали,че възстановителната ни система е една за всичко - за тренировки, за работа, за нерви, въобще за всичко което ни се случва през денонощието.

Сега нека разгледаме само някои от ситуациите, в които попадаме. Вече сме семейни имаме малки деца, работим здраво, парите за фитнес отиват за други по-важни неща, а за капак и недоспиване. Определено знам за какво говоря.

Или пък работата ни изпива всичките сили, учим и работим,работим на две места за да си плащаме кредитите или хиляди комбинации от най-различни затруднения.Какво да правим?

Дали причините ще са тези от по-горните редове или някакви други, резултата е, че просто фитнеса отива на заден план. Дори да проявим воля и да продължим да тренираме здраво, то с ограниченията, които имаме, колко време ще издържим?

Тук много хора се отказват "временно" чакайки по-добри времена, което в повечето случаи си остава за винаги. Тъжно но факт.

Факт е,че в живота има много по-важни неща от това как изглеждаме.Факт е,че понякога трябва да правим това което трябва, а не това което искаме. Факт е,че това ни вкарва автоматично в категорията хардгейнер.

Какво може да направим? Първото и най-важно нещо е да седнем и да обмислим трезво ситуацията. Да видим какви пречки имаме и до колко може да ги заобиколим. Второ да приемем фактите и да действаме спрямо тях.

И така, днес ще ви предложа план за действие, ако "живота ви е притиснал" както се казва. Забравете за това какво сте правили преди. Преди не сте били в тази ситуация. Забравете целите, които сте имали. Сега положението е друго. Бъдете реалисти. Идеята на тази програма е да ограничи загубите и да задържи нивото което имате, а при благоприятни стечения на обстоятелствата дори да го подобри.

Сряда:Тренировка в залата

 1. Клек с щанга - 6х15,12,10,8,8,15
 2. Повдигане от лег - 6х12,10,8,6,6,12
 3. Гребане с щанга -6х12,10,8,6,6,12

Това е силовата тренировка, първите три серии са загряващи.В тях качваме тежестта по пирамидална схема, след това правим две серии с най-тежките килограми за дадените повторения и накрая правим една "напомпваща" серия с 60% от килограмите в най-тежките серии.

Събота: Тренировка в къщи

Тук направо ще ви дам готов пример за една великолепна тренировка, която може да се направи спокойно в домашни условия ето я и нея:

Една чудесна домашна тренировка

И преди някой да каже "какво по дяволите дрънка тоя", нека само цитирам една наша поговорка "Не питай старило, а патило", така че приятели определено знам какво говоря.

Силно се надявам, никой никога да няма проблем, който да му пречи да тренира. Наистина се надявам, но никога не се знае. Така,че ето един готов вариант, когато ситуацията стане трудна.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Може ли да тренираме ефективно, ако имаме ограничено оборудване? Разбира се! Няма причина да не може. Преди много, много години мускули... Прочети повече
Tренирай три дни в седмицата. Например  понеделник - сряда - петък. Tренирай ЗДРАВО в понеделник и петък. В сряда  значително по-леко, тренирайки с 60-70% oт... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Изключително съм щастлив, че тренировките за Хардгейнъри все повече и повече се харесват. Това са тренировки за обикновен човек, който тренира... Прочети повече

13 коментара

 1. Какво мрънкате, че нямате време да тренирате. Винаги има начин, има и брутални тренировки със собствено тегло за вкъщи на гимнастически принцип. Аз съм ходил да тренирам и в 12ч на лостовете в парка .Просто желанието не е достатъчно силно. Отделно тренирането не е въпрос само на това как изглеждаш, а те поддържа здрав психически, подобрява нормалното функциониране на органи и жлези и като цяло общото здраве. Според мен напротив, човек трябва да мисля как да преустрои живота си този на семейството му , да ги научи да спортуват и това да залегне в културата на хората като цяло.ДОкато ги разделяме нещата няма да стане.

  1. По изказването личи, че си на не повече от 20 години. Не си единствения, който е тренирал посред нощ. Не е невъзможно, но е безсмислено. Ако тренираш в 12.00 ч. най рано ще си легнеш в 03.00ч. Ако тренировката е качествена няма да заспиш поне още час, че и повече. 20 годишните се възстановяват бързо, но ако трябва да станеш в 06.30 ч. за работа и да си работоспособен си е предизвикателство, особено ако го правиш повече от два пъти месечно, да е говорим за редовен такъв режим. Дори и ти да си някакъв уникаткойтоне се нуждае от възстановяване, то не критикува други, които търсят варианти да съчетават натовареното си ежедневие с желанието си да правят това, което обичат. Този сайт и статията са изключително полезни за нас.
   Мисля,че когато и ти жив и здрав започнеш да си самостоятелен в живота и да носиш отговорности ще се съгласил с мен. Или ще станеш мрънкач.
   Поздравления за хубавата статия. Само не разбрах каква е примерната домашна тренировка.

 2. Статията е много добра, особено в първите 2/3. Нещата са точно така. Лично аз от 2005 съм спохождан от непрекъснати неудачи, травми, грижи, и всичко това, което е описал автора. За този период само от май 2013 ми е била чиста, без травми и дълги процеси на възстановяване. Но, както вероятно тук всички знаят принципа NO PAIN, NO GAME, аз го спазвам от 1974г.
  Така че напълно съм съгласен с последното написано в
  Една чудесна домашна тренировка

 3. Свалям шапка на г-н Георгиев ,
  че засяга теми които са не само пряко а и косвено свързани с тренирането.НАШЕТО БИТИЕ.Което ме навежда
  на мисълта,че сме смъртни и Всичко е Временно и Преходно.
  Животът не е графика с постоянно възходяща градация.Един път си на върха(и тогава всичко се подрежда),друг път си на 1см от дъното и тогава нещата придобиват друг образ и картина.А в повечето
  време си някъде по средата(изпаднал в посредственост)
  колкото и да не ни се иска.

  Според мен идеята на статията е,че когато си прити-
  снат от обстоятелствата и нямаш много възможности-
  е да реагираш по възможно най-адекватния начин.И да
  има най-малко ощетени.

  А понякога волята и силния дух не са достатъчни.
  Трябва и достатъчно време.А личните ни въжделиния
  отстъпват пред семейното благо.Важното е да излежеш
  по-мъдър и по-силен от създалата се ситуация.
  Въпрос НА ПРИОРИТЕТИ.Въпрос и на Компромиси.

  Всеки е прав сам за себе си - но ако не си попадал
  в подобна ситуация няма как да знаеш за какво иде
  реч.Така,че.....когато фактите говорят и боговете
  мълчат.

  Приятелски съвет към Божидар:
  (Не го приемай лично)Почти всички вървим по едни и
  същи пътеки - но по различно време.
  Навремето и аз не взимах от дума.И ВСИЧКО което ми
  се говореше изглеждаше нереално.Но животът ме опро-
  верга.Морето не е до колене.За жалост.И често се
  нагълтваме с вода (при това доста солена) и я
  преглъщаме.

  Не искам да звучи като поучение.И аз съм бил млад и
  буен и съм пропускал очевадното(в повечето случаи).
  Но така сме устроени.Както казва г-н Георгиев - знания,пари,мускули - а и всичко останало се трупат
  с времето.Никой не се е родил научен.

  Когато натрупаш достатъчно житейски опит и достатъчно
  разочарования(а никой не е застрахован от тях) само
  и единствено тогава ще разбереш какво е :

  "Да бягаш САМ и на финала да си ВТОРИ".

  Тогава ще си поговорим за коването на съдбата.

  А сега ти пожелавам да бъдеш глава на щастливо
  семейство с две деца(може и с едно-като за България)
  и всичките съпътстващи прекрасни моменти които ОСМИСЛЯТ пребиваването ни на този свят.
  Наслаждавай се на тях с цялата си душа,сърце и
  любов.Бъди добър човек.

  Един от многото(силно искам да бъда единствен)
  "нещастници" които само "реват" и "хленчат" и се
  "оплакват".

  Не се хващам за думата и ни най-малко не се
  чувствам засегнат или се оприличавам със нещо и
  във нещо.

  Просто изказвам мнение и коментирам нещата
  от живота.

  Успех на всички в Желязната игра.Попътен вятър.

  И УТРЕ БЪДЕТЕ ПО-СИЛНИ(И ПО-МЪДРИ) ОТ ДНЕС.

  1. Нещо се опитваш да ме заяждаш по почти всеки мой коментар, и което е най- важното- успяваш....... да ме разсмееш 😀 😀 😀 Бих ти обяснил доста неща, но да се обяснявам на такива като теб ми е доста под достойнството и себеуважението. Бях ти казвал в предишен коментар по друга тема да не ми пожелаваш нищо, защото не си ми никакъв, а пък за съвет да си последния човек на земята, няма да се обърна към теб.

  2. И само не разбрах за каква дума си се хванал и не си я приел навътре? Ако нещо се обиждаш, значи си имаш някакъв емоционален или психологически проблем. А с такива настроения нещо не ти е добре. Виж си нивата на тестостерона- при ниски нива се депресираш.

  3. Само да ти кажа, че ако искам да обидя някого го правя в очите, а не пред лаптопа.

 4. Аз пък вярвам, че всеки сам си кове съдбата и в живота няма място за хленчене. Дали е американски щат или български град, няма лесно. И в САЩ парите не не ги берат по дърветата и професия цар няма и там А най-готино е да ревеш и да се оправдаваш, че си най-големия нещастник, че си роден "на изток от рая". И нека не се оплаква никой- щом му е до щанги или друг спорт в главата, посещава сайтове на тази тема, едва ли сме толкова зле.

 5. България никога няма да бъде някой американски щат и прочие. Ние винаги ще живеем в ситуация в която парите за фитнес и времето ще бъдат на последно място.Но целите и желанието винаги са градивни! Не само взалата а и в живота трябва да сме бойци ден след ден.Аз бих споделил една мисъл на Буда: "щом можеш да си го представиш,можеш и да ги постигнеш". В крайна сметка вярвате или не човек е резултат от неговите мисли и от това което мисли че е. Аз вярвам,че винаги ще намирам време за битки в залата! Успех!

 6. Да живота е непредсказуем. Към суровата реалност, която лека полека ни отдалечава от залата и често дори променя живота ни изцяло, можем да добавим и отношението на близки и познати. Много често ми се обяснява, каква загуба на време е и дори колко вредно е това,че ходя на фитнес, разбира се всичко това подкрепено със солидни примери и доводи. Дори започват да ме убеждават какво „полезно“ мога да направя, вместо да си губя времето с „тия тренировки“.
  И така към общата картинка, в която многобройните ангажименти и задължения, които имаме ограничават максимално времето и силите ни за тренировка „и правят гейна по хард от всякога“, като добавим и неразбирането(за подкрепа изобщо не говоря) на някой хора около нас, ситуацията често става „не просто постоянно дръпната ръчна спирачка, ами направо без гуми ни оставят понякога“.
  Няма как приятели – изненади винаги ще има.
  Поздрави.

 7. И аз се намирам в този капан. Работата ми е толкова ангажираща, че вечер към 7 просто нямам сили да тренирам. От известно време тренирам само в събота цялото тяло, като първо тренирам горната част, а краката последни, защото изпреварват видимо горната част и ръцете. Ще изчакам още 6 месеца да видя как стоят нещата и може да ви пратя коментар дали начина по който тренирам върши работа.

 8. И всичко това: Съобразено с условията в България....
  а не в Калифорния - както казва Еню Рангелов в книгите си.А животът в милата ни Родина е сървайвър в най-суров вид.
  Разделът за Хардгейнери и прилагането на такъв тип
  трениране са може би кислорода от който имаме нужда
  преди да се задушим в собствените си илюзии.
  Всички фактори извън залата изброени по горе са
  "постоянно дръпнатата ръчна спирачка" на която не
  обръщаме достатъчно или никакво внимание.Събудете се.

  "Животът не е пикник.Културизма също"
  Стюарт МакРобърт

  Чест и почитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Светльо Николов