петък , 21 февруари 2020
Начало » Само за Хардгейнери » Пет причини да правим клекове
Пет причини да правим клекове

Пет причини да правим клекове

Иронията в съвременния фитнес е, че много малко хора правят най-доброто упражнение. Клякането с щанга е краля на всички упражнения. Краля от когото зависи всичко.

Защо не се кляка така масово, както се „лежи“ по лежанките? Отговори всякакви. От това,че „аз си имам крака“ до “ ще ми спре растежа“. Истината е,че ако нямаме основателен физически проблем, то 99% от причините са просто извинения. И до някъде е разбираемо, все пак си е трудничко,  друго е да седнем на някоя машина и да „правим малко крака“.

Проблема в цялата работа е, че дали от предразсъдъци, незнание или чист мързел се лишаваме от резултати и то добри резултати. Ето и няколко причини да правим клекове.

 • Качване на килограми – Ако искате да повишите личното си тегло КЛЯКАЙТЕ . Не случайно повечето програми за мускулна маса от предстероидната ера до днес, клека с щанга е основен елемент. Дори нещо повече, най-ефективните програми са изградени предимно от клекове, пуловери и 3 до 5 допълнителни упражнения.
 • Повишаване на хормоналните нива – Клека заедно с тягата са упражнения, които разтърсват тялото, особено ако се правят тежко и с повече повторения. Има редица изследвания доказващи повишаване на анаболните хормони в тялото ни след такава тренировка.
 • Повишаване на силата – Няма друго упражнение като клека, което косвено да влияе върху силовите ни резултати върху други упражнения. Или по друг начин казано, когато станете по-силни в клека, ще дръпнете на сила и в лежанката, тягата, раменните преси и т.н.
 • По-големи ръце – някой може да си помисли,че се шегувам, но не е така. Прочетете горните две точки и ще разберете. Факт е, че ръцете растат, когато качваме килограми месо по себе си, а това става с базови упражнения, а най-доброто е КЛЕКА. Може да сгъвате бицепсите си с щанги и дъмбели колкото си искате,но без да качите тегло, само си губите времето.
 • Сваляне на тегло – Отново най-доброто упражнение. Клека ангажира цялата долна част на тялото директно, а горната индиректно. Това определено гори много калории. Също така оформя много добре всичко от кръста на долу, останалото е въпрос на калории и кардио.

И накрая ще цитирам хора, които са посветили живота си на обикновените трениращи:

Винаги помнете,че клек,лег и тяга, са крайъгълните камъни и основата на всяка една продуктивна тренировка.

Брук Кубик

Клякането с щанга е Краля в изграждането на размер и сила…Това е най-полезното упражнение със свободни тежести.

Стюарт МакРобърт

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

30 коментара

 1. Владимир

  За да бъда по-кратък, откак правя клек, станах човек.

 2. Единственото нещо , за което искрено съжелявам в тренировките си с тежести е това , че пропилях толкова много време (около 3 години ) без да изпълнявам редовно това упражнение. Вече без свободното време , с което разполагах тогава и натовареното ми ежедневие , тренирам веднъж-два пъти сесмично , но клека задължително го мятам още докъто влезна в залата . Смея да твърдя , че дори с 1-2 тренировки седмично , но задължително включващи клек , поддържам тяло , че дори и забелязвам прогрес – е бавен , но все пак прогрес . И то по цялото тяло ! КЛЯКАЙТЕ ! Поздрави за статията и със здраве 🙂

 3. Кво ви става бе хора , жени няма ли около вас та се занимавате с тез железа …?

 4. светльо

  Днес във фитнес ЕГО,приложих метода на изометрията на един от клиентите при упр.КЛЕК с щанга в 1-но повторение.Задържахме тежестта в средата на движението за 30 сек. На 6-10 сек краката му взеха да треперят-тресат,като към края на времето беше стигнал абсолютният фалит.След като се изправи със щангата,го накарах да седи леко със свити колене без да я оставя на стойката.След няколко вдишвания и издишвания, направихме още едно повторение на същия принцип.Този път времето беше 15-сек.Буквално му се плачеше и викаше че не може по вече да удържи.Така след това краката му бяха гръмнали и беше принуден за първите си крачки да се придържа за машините.По късно приложих метода на себе си + хакен машината.Това беше в 18.30, 19.00 часа.Сега е 22.00 и краката са ми още „гръмнали“.Та:стигнах до извода,че една тренировка може да мине и по този начин.Абсолютно нямах нужда да правя други упр за краката(може 1-но упр. за задно бедро но на същия принцип).Направих още три 1-ци с бицепса по 20 сек. 15 сек. 15 сек. задържане в средата на движението при сгъване с щанга прав лост.Всичко ми отне може би 3-4 мин.Бях плувнал целия в пот,сякаш съм тренирал 40 мин.Тренировката е високоинтензивна и въпреки че е само в единици,2или 3 в серия , този метод не е за подценяване.Написах тази статия коментар по повод клякане с щанга.Да не бягаме от клековете.

 5. Здравейте! Поздравления за хубавият сайт.Моята работа е тежка , въпреки това искам да тренирам за себе си. Клякането е базово упражнение, което винаги изпълнявам. Достатъчно ли е да тренирам 2 пъти в седмицата, само с базови упражнения? Може ли, да ми предложите програма? Благодаря предварително! 🙂

  • Александър Георгиев

   Здравей Петър и добре дошъл 🙂
   Повечето от нас обикновените трениращи нямаме идеални условия за спорт, така че това не бива да те спира. Две тренировки седмично в твоя случай биха ти свършили работа. В сайта има много програми в този стил. Виж например поредицата “ МУСКУЛНА МАСА В ДВА РАБОТНИ ДНИ“
   Поздрави

 6. Измислих си следната програма:
  – Понеделник
  1 Мъртва тяга- 3×8-10
  2 Раменни преси- 2×8-10
  3 Набиране- 2x макс
  4 Лежанка- 3×8-10
  5 Сгъване за бицепс- 2×8-10
  6 Лежанка тесен хват- 2×8-10
  7 Повдигане на крака от вис- 4×10-12

  – Четвъртък
  1 Гребане с щанга- 3×8-10
  2 Кофички- 2x макс
  3 Набиране за бицепс- как е по- добре 2×8-10 или 2x макс
  4 Раменни преси- 2×8-10
  5 Лежанка тесен хват- 2×8-10
  6 Повдигане на крака от вис- 4×10-12

  Бихте ли ми казали да е подходяша за основен период и дали да не махна лежанката в четвъртък, защото ми се струва, че ще натоварвам трицепса прекалено много.

  • Александър Георгиев

   На първо четене има неща които се дублират, но явно имаш нещо в предвид, за това най-добрия съвет който мога да ти дам към този момент е да опиташ. Опитай, така както си го замислил, води си записки за всичко, упражнения, тежести,повторения, храна, сън, как се чувстваш.След 2 седмици анализирай и почни корекциите, ако се налага.

 7. Здравейте! Първо искам да кажа, че съм напълно съгласен с написаното в рази статия. От личен опит знам колко важен е клекът и колко много помага в изграждането на ММ
  по цялото тяло. На мен обаче ми се налага да прекратя всякаква дейност натоварваща краката- клек, тичане и т.н. Понеже не вземам добавки и знам колко трудно е да качиш горе, при условие, че не тренираш краката, въпросът ми е как да променя тренировките си, така че да качвам ММ и съответно как да свалям килограми без кардио. Знам, че не може да се даде кратък отговор по редица причини, но поне да разбера основните неща, а пък оттам нататък ще си наглася работите доколкото мога. Благодаря!

  • Александър Георгиев

   Много е неприятно това което ти се е случило. Надявам се да се оправиш скоро и да може да правиш пълноценни тренировки.

   Суровата истина е,че нищо не може да замени клека, а да не говорим за пълно игнориране на долната част. Неприятно е но факт. От друга страна първото правило за обикновените трениращи е да не се прави нещо което причинява болка. Трябва да сме здрави, за да тренираме здраво.

   В твоя случай трябва да правиш редица компромиси с цел да се нагласиш спрямо ситуацията. От това което казваш нямаш друг избор освен да тренираш само горната част. Няма да качиш масата, която би могъл ако тренираше и другата половина на тялото, но пак е по-добре от нищо.
   Може да използваш ситуацията и да наблегнеш на някоя изоставаща мускулна група, като ръце или рамо например. Но това е пак временен вариант докато се оправиш.

   Това дали ще качваш или сваляш зависи от това как се храниш, а сега трябва да си супер стриктен, тъй като не може да ползваш долната част на тялото си, а и кардио.Което означава, че по-малко калории ще гориш, а това трябва да се компенсира по някакъв начин иначе рискуваш да се омазниш, когато качваш или пък да не свалиш когато чистиш.

 8. Във връзка с изказването на Иван и моя проблем, и аз искам съвет. То май лекарско мнение ще е най-добре, ама по принцип имам една разширена вена точно на кокалчето на левия глезен. Бях ходил на преглед заради нея и доктора каза, че още не е повод за кой знае какво притеснение, но трябва да я пазя. Полезно било плуването и движението като цяло, но не и хамалска работа например и вдигане на много тежко. Особено лятото трябва да се пази от слънцето и гореща вода. Последния път кляках преди около седмица и следващите няколко дни тази вена се обади определено. Усещаше се, че е имало натоварване. Инструктурите в залата казват да клякам. Проблем ще е лятото в жегите, надявам се да не се задълбочи…

  • Александър Георгиев

   Моя съвет е да отидеш на лекар, но спортен или поне такъв, който тренира. Аз не бих те карал да клякаш докато не знам какво всъщност ти е положението!

  • Здравей Васко, не съм специалист, но бих искал да дам приятелски съвет относно въпроса ти доколкото ми е възможно. Лично моето мнение е че в твоя случай не е добре да рискуваш и да правиш нещо което има дори и малка вероятност да е противопоказно за теб. Не се притеснявай след време когато проблема отшуми и се почувстваш по добре може отново да се завърнеш към клековете. При всички случаи си мисля че няма да загубиш особено ако си дадеш почивка известно време от клековете. По добре е да имаш възможност да тренираш и да се чувстваш добре като цяло, отколкото да си докараш здравословен проблем който да те спре от тренировките изобщо. Лично аз бях спрял краката за повече от 1 година(поради здравословен проблем) но продължих да тренирам всичко останало и като цяло имах добър напредък и се чувствах страхотно. Сега вече мога да ги тренирам отново, но не чувстам чак такава голяма разлика от преди когато не ги правех. Според мен е повече въпрос на хранене по-голямата част от напредъка. Ако нямаш някаква огромна диспропорция между краката и горната част просто си дай малко почивка без да се притесняваш. Не ангажирам никой с мнението си, поздрави!

  • Извинявай обърках прозореца, писах мнението си относно въпроса ти малко по надолу 🙂

   • Благодаря и на двамата. Работата е там, че тренирам от една година с едно малко прекъсване от около месец по Коледа. Краката почнах да ги правя от скоро – 2 месеца някъде, защото разбрах колко са важни. Съответно тежестта на щангата на клека взе да се покачва и след последния път вената ме понаболяваше. Правя напади със щанга след клека, после бедрено разгъване и сгъване и накрая 2 серии за прасец. С гърба правя и мъртва тяга. Сила имам за още тежест, почна да ми харесва упражнението. Сега вторник ми се падат пак крака, ще видя как ще е и ако пак се обажда вената не знам. Иначе нямам диспропорция и пак казвам за първите 9 месеца в залата бях тренирал краката 2-3 пъти.

 9. Без да оспорвам значението на клека и неговия принос в покачването на маса и сила, имам следния въпрос – има ли смисъл човек да го прави в горещите летни месеци по време на изчистването? Не носи ли тази супер тежка тренировка твърде много стрес за организма през това време(затрудвайки допълнително възстановяването). В основата на въпроса ми е какъв е смисълът да го прави човек, който не иска да увеличава размера на бедрата си, в период който не е за покачване на мускулна маса. Ще се радвам да чуя вашето мнение, поздрави!

  • Александър Георгиев

   Здравей Иван,
   за мен, ако няма човек здравословен проблем, не виждам причина да не се прави. Клека е възможно най-основното упражнение, дори в ежедневието си човек го прави волно или неволно.

   Парадокса при клека е,че той е добър не само за качване, а и за сваляне,гори най-много калории от всички упражнения. Клека дори с малки тежести е за предпочитане спрямо което и да е друго упражнение за крака.
   Лично мнение 🙂

 10. SacredWarrior

  Лично аз вече не правя клекове,въпреки,че бях голям фен на клековете.Използвал съм програмата за 20 клекове с дълбоко вдишване и после пулоувър.Кляках много време,малък ефект,психически се изморих,омръзна ми направо,иначе техниката ми си е добра всичко точно,но просто това упражнение не работи за мен и като прочетох в сайта,че е лудост да се прави 1 и също нещо и да се очаква различни резултати..точно така бях и аз.Поздрави 🙂

 11. dimdammeister

  Лично мнение. С клековете трябва да се внимава, така че да не се забравяш и постоянно да увеличаваш бройката на сериите. Получават се много неприятни бурсити, които ще те изкарат от строя за известно време, губиш формата, която си постигнал, може да се наложи да си биеш инжекции, а това никак не е приятно

  • Александър Георгиев

   Правилно с клека шега не бива! По мои наблюдения проблемите идват от високото его и лошата себеоценка. Ако човек е умен и разумен, може да си кляка цял живот с успех 🙂

 12. Георги Колев

  Мъже,засрамете се от жените около вас.
  5 мъже събрани заедно не правят толкова
  упражнения за крака на месец събрани заедно
  колкото една жена на тренировка!!!!
  Да,те си имат крака!!!Погледнете ги!!!
  А,сега погледнете техните!!!Вижте разликите!!!
  Провокация.

 13. Василев

  Здравейте, искам и аз се похваля тъй като не тренирам от скоро но имам вечен спомен в началото като започнах да тренирам и точно при клека, преди да започна да клякам съм имал болки в колената но след тренировките за клек повече не съм имал такава странна болка в колената, също не ми е най любимия ден когато клякам но просто не става без това 🙂

 14. Божидар

  Няма как да не клякаш! Дълбоко се съмнявам във „вълшебните“ му свойства да дава сила на другите упражнения, тъй като ми е толкова слабо движение, че даже се шегувах, че с тази тежест ще направя раменна преса или бицепсово сгъване 🙂 Но просто да не клякаш е трагедия. А да не правиш крака е все едно да правиш само лява или дясна половина на тялото. Доста ми помогна в силово постижение клека с 20 повторения на Р. Стросен, за което благодаря на Александър искрено.

 15. Здравейте,
  Като се има предвид натоварването на коленете при клек, ще е от полза всяка информация относно предпазването им от травми. от А до Я
  Благодаря

  • Живко Желев

   Здрасти Вова!
   В раздел “Упражнения” на четвърта страница има статия “Клякане с щанга”. Към това, което пише там, като прибавиш това, че по време на клякането следиш движението на коленете да става по посоката, която сочат пръстите на краката и когато си в долна позиция (клекнал), добре е коленете да не излизат по напред от пръстите на краката. Мисля това е напълно достатъчно за да правиш клекове без да се тревожиш за коленете, или за която и да било друга част на тялото.
   Поздрави.

  • Александър Георгиев

   Няма по естествено упражнение от клякането, това ни е заложено в двигателната култура от както сме се родили. Ако се изпълнява разумно, то това е едно от най-безопасните упражнения за крака, много по-безопасно от Хекен клека на машина ( е там вече може да си прецакаш колената със сигурност) например.

   Проблемите с колената,кръста и каквото и да е идва най-вече от неразумни действия, като големи тежести, които не можем да контролираме, подложки под петите, „крива“ техника и т.н.

 16. Емилиян

  Окакто правя клекове по съветите на господин Георгиев вече година качих близо 10 кг маса и определено станах доста силен.Определено мисля че клекът е най-доброто от всички упражнения 😉

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*