Панирана бяла риба на фурна
Здравейте приятели, позволете ми днес да ви предложа една рецепта, която смятам,че си заслужава вниманието. Някой ще каже как така хем панирана хем на фурна.Нека обясня.
Както не веднъж сме говорили, че набавянето на дневните количества белтъчни не е никак лесна работа, особено ако 100% е от храна. Но това,че не е лесно, не означава че не може да стане. Също така ако сте забелязали в раздел "рецепти:, аз винаги посочвам общото количество съставки, което обикновено е достатъчно за целия ден, що се касае до протеините.
И така, бялата риба е един перфектен източник на протеин. В 100 гр има около 15 гр протеин и само 5 гр мазнина. Както виждате бялата риба не е от мазните. Това предимство, на практика се превръща в недостатък що се отнася до вкусовите качества.Всеки който е консумирал бяла риба се е сблъсквал с сухотата на месото, особено ако не е добър готвач. Експериментирайки, достигнах до варианта "хем панирана, хем на фурна".Е, нека започваме:
Необходими съставки:
- Филе от бяла риба - 1кг
- 3 яйца
- 150 гр царевично брашно
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 лимон
- 1 кг картофи
- Пресен копър 2-3 стръкчета
Начин на приготвяне:
- Първо измиваме картофите и ги слагаме да се варят.
- Нарязваме филето на ивици широки 2-3 пръста.
- Разбиваме яйцата в една купа.
- Изсипваме брашното в по-дълбока чиния.
- Взимаме една тава и намазваме дъното с две лъжици зехтин,може и три ако тавата е по голяма
- Взимаме едно по едно парчетата филе и ги овалваме в брашното, след това в яйцата и отново в брашното.С;ед тази процедура ги слагаме в тавата.
- Нарязваме лимона на тънки филии и го нареждаме върху филетата.
- Печем в предварително загрята фурна около 30-40 минути
- Взимаме сварените картофи и ги нарязваме на филии, нареждаме филийките в дълбока купа и заливаме с останалите 2 лъжици зехтин.
- Нарязваме копара на ситно и поръсваме картофите.
- Когато рибата е готова, сервираме с картофената гарнитура.
Хранителен състав, за общото количество:
- Протеин - 190 гр
- Въглехидрати - 220 гр
- Мазнини - 100 гр
- Калории - 2500 гр
Посочените стойности нямат претенции за математическа точност, но са максимално реални. Както виждате на практика това може да се явяви цялата дневна дажба от протеин . Вече е въпрос на предпочитания дали да се приема за един или два дни и съответно да се добавят други видове храни.
Ако не е проблем, би ли пуснал и една рецепта със свинско, защото тези, които си готвим са си доста мазнички 🙂
Ако питаш мен свинското си е много добро. Само избираш по-чисто без видими мазнини и си го правиш както искаш 🙂 А ако дойде по мазно, махни въглехидратите и го дъвчи със салата!
Ще измисля нещо като рецепта 🙂
Аз си го хапвам без проблеми, просто питах дали имаш някаква рецепта. Благодаря 🙂