тренирай

Да завъртим въглехидратите!

8 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 03 авг. 13 от Александър Георгиев

В борбата с излишните мазнини, манипулацията на въглехидратния прием е много добра идея. Така нареченото "въртене" събужда метаболизма,  давайки му  нов тласък, като повишава неговата скорост. А всеки знае,че бързия метаболизъм е благоприятен за "чистото" тяло.

Какво всъщност представлява тази въглехидратна манипулация? Това е нищо повече от приемането на различно количество въглехидрати в различни дни. Нека обясня.

Решили сме да топим мазнини, минали сме на калориен дефицит храним се с "чиста храна" и сега е време да вкараме нещо по-така.  Да речем,че сте изчислили да приемате 200 гр въглехидрати в този период и до сега "свалянето" си е вървяло както трябва. От известно време обаче сте в застой, какво да правим - повече кардио, да режем още калории или...Тук идва предложението и за въпросното въртене.

Нека вземем примерните 200 грама въглехидрати и да опитаме следната схема. В ден първи да намалим въглехидратите с 50% или в нашия случай това само 100 гр за целия първи ден. Нека в ден втори да възстановим това количество и отново да сме си  както преди в случая - 200 гр. , а в ден трети да повишим въглехидратите с 50% или на 300 гр.Четвъртият ден започваме отначало.

Или:

 1. Ден - 100 гр
 2. Ден - 200 гр
 3. Ден - 300 гр
 4. Ден - 100 гр
 5. Ден - 200 гр
 6. Ден - 300 гр

Така, въпреки че в третия ден имаме цели 300 гр въглехидрати, то като цяло общия прием за трите дни е един и същ. Това обаче действа доста добре на тялото, обикновено третия ден е "глътка свеж въздух" за изтощените и изчерпани от гликоген мускули. Това зареждане влияе не само на физиката ни, а и на психиката. Мускулите се изпълват, стават по твърди, а ние вече по-уверени.

Нещо повече, тялото започва да гори с по-голяма скорост и в по-голямо количество мазнините. Само си представете на четвъртият ден когато отново сте на 100-те грама, какво трябва да направи тялото за да компенсира липсата на енергия вкара на от вън под формата на въглехидрати. Настава шок, които буквално се изразява в изгарянето на мазнини.

Разбира се може да не се ограничавате в три дневен цикъл, може да имате по 2 дни за всяка стъпка или пък стъпките да са 4, а не 3. Всеки може да прояви малко креативност и да напастне нещата спрямо себе си.

Другото важно нещо е тренировката в съчетание с кардиото. Тези два елемента трябва добре да се впишат в цялата ситуация за да извлечете максимума. Личното ми мнение е в дните с много "ниски" въглехидрати да се ограничим само до една кардио тренировка, а ако ще тренираме здраво, то нека е във деня с "високите" въглехидрати.

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Щом сте тук в нашият сайт и четете тази статия, значи тренирате. Това предполага, че се интересувате и здравословно хранене, а... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Почти всеки трениращ във фитнес залата знае, кое е Джон Сина. Знае, че е сред най-известните кечисти в света, знае и... Прочети повече
Биг Рами е сред най-масивните културисти днес. Той успява да изкара на сцената физика от над 130 кг, с която печели редица титли, сред които... Прочети повече

8 коментара

 1. Здравейте!
  Мисля да започна въглехидратна ротация, но имам въпрос относно калориите. Количеството въглехидрати се върти всеки ден, а калориите същите ли си остават във всички дни?

  1. В конкретния пример се променят и калориите, тъй като протеина е фиксиран за всеки един ден, а вългехидратите варират. Но в това няма нишо лошо, идеята е да се подържа метаболизма в напрежение 🙂

 2. Закуска - 3 бъркани яйца с шепа гъби и 100 гр. извара
  междинна закуска - една моцарела
  обяд - пилешко филе, салата домати и краставици, парче сирене
  2ра междинна закуска - извара с кисело мляко и стафиди
  вечеря - пилешко със зеленчуци, броколи, горчица дижонска
  Това е, което съм ял днес до момента. Може ли да се каже, че това е ниско-въглехидратен ден или е дори под минимума?
  План за утре, тъй като ще тренирам преди вечеря.
  закуска - овесени ядки с кисело мляко и 1 с. л. мед
  междинна закуска - две сварени яйца, малко извара
  обяд - пуешко със зеленчуци
  2ра междинна закуска - две филийки пълнозърнест хляб, пилешко филе, броколи
  вечеря - скумрия на фурна, топка кафяв варен ориз, 1 с. л. горчица дижонска. Тук количеството на въглехидрата е повече, понеже ще ходя на зала, но мисълта ми е дали пак не е малко?

  1. Първия ти ден е нисковъглехидратен отвсякъде (зависи стафидите колко са, разбира се).Дали е под минимума - незнам!Сам трябва да си определиш нуждата от въглехидрати, малко експерименти, малко писане и ще си наясно 🙂 Така ще разбереш и втория ден, дали ти е над максимума!

 3. Ако съм те разбрал правилно, Сашо, си използвал следната формула:
  количеството въглехидрати сметнато за сваляне на тегло х 3 = резултатът се разделя на три чати- малко средно и много, съответно за всеки от трите дена.
  Поздрави!

  1. Общо взето да. Ето простата сметка, ако си сметнал, решил или преценил,че за теб 200 гр въглехидрати са ОК, то това е базата. Може да ги приемаш всеки ден, но по добрия вариант е да се вкара малко "стрес" в метаболизма, за това деля дните на ниски,средни и високи. Ниските са с 50% по малко от тези 200гр , средните са си изчислените, а високите прибавяме 50-те % от първия ден. Така за 3-те дни общо приемащ 600 гр, така както ако бе приемал 3 дни по 200 гр, но сега е малко по-раздвижено 🙂

 4. 1.В кой ден при тридневен цикъл може да се
  употребява алкохол(примерно-50мл.концен-
  трат или 500мл бира)?
  2.Може ли да се прилага целогодишно(в зави-
  симост от целите) или е нужна цикличност.
  Благодаря.

  1. 🙂 с първия въпрос ме изненада сериозно, не употребявам алкохол и не мога да споделя практически опит :)... , но по-пътя на логиката трябва да е в 3-тият ден с най-много въглехидрати.

   Относно това колко време да се прилага, не виждам причина за някакви срокове и времеви интервали, стига да ти го понася тялото и да се чувстваш добре, би могло!

   Въпреки това цикличният подход е най-разумен, било то в тренировки, хранене или каквото и да е 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.