петък , 29 май 2020
Начало » Бодибилдинг пионери » Боб Хофман – бащата на разглобяемата щанга
BRAWN Бодибилдинг без Стероиди
Боб Хофман – бащата на разглобяемата щанга

Боб Хофман – бащата на разглобяемата щанга

Има една поговорка, че който иска да погледне в бъдещето трябва да стъпи върху историята. Силно съм убеден в това твърдение и не случайно раздела „Бодибилдинг пионери“ ми е любимият.

Днес ще ви представя, бащата на разглобяемата щанга, известният в миналото силов атлет,треньор, издател на списание “ Strength and Health“ и основател на York Barbell Company – Боб Хофман.

Боб Хофман е роден на 9 ноември 1898 година в Тивтън, Джорджия – САЩ. Роден  във фермерско семейство, той от малък се запознава със тежкият физически труд. Но това него плаши дори го насърчава, още повече че пред очите си има своя баща, който го вдъхновява. Бащата на Хофман е от швейцарско английски произход и е изключително здрав физически мъж, който често обича да демонстрира силовите си възможности.

Едва четири годишен се увлича по леката атлетика, а на 5 тръгва на училище. На десет годишна възраст, печели и първата си титла. Участва в маратон с дължина 10 мили и става първи, въпреки че болшинството момчета са доста по-големи от него.

Година по късно се запознава и с тежестите. Изкарва курса по „Физическа култура“ на професор Свобода. Но това не е всичко, Хофман се интересува и от плувните спортове, плуване, гребане, а любимият му воден спорт е кану-каяк.

Петнадесет годишен е приет в отбора по Американски футбол на Охайо и се състезава с мъже понякога два пъти по-възрастни от него. Това не му пречи да спечели и няколко титли, през следващите години във водните спортове и леката атлетика, които продължава да практикува.

През 1916 година е обявена Първата световна война. Хофман се записва в тренировъчен лагер подготвяш войници за Европа. Проблем се оказва възрастта му, той е само на 18 и все още не е пълнолетен. Това обаче не го спира, намира начин треньорите в лагера да го изпитат и той постига, най-добрите резултати във всички физически тестове.

По време на военната си служба в периодите когато неговата дивизия не е на фронтовата линия, Хофман тренира с тежести и се боксира. Последното му увлечение бокса, запалва състезателната му натура и той се пуска в боксов турнир организиран сред съюзническите войски. Познайте какъв е резултата от тази авантюра – разбира се 1-во място.

Но войната не е пикник за Хофман, той бива ранен и се възстановява доста дълго, след което се връща на фронта малко преди края на войната. Прибирайки с у дома Боб Хофман има на гърдите си два  „почетни кръста“, „Сребърна звезда“ и „Пурпурно сърце“, отличия които е заслужил в боевете.

Върнал се в цивилния живот, Хофман продължава да тренира, но вече акцента в тежестите. Не след дълго се залавя да пропагандира здравословния начин на живот и необходимостта от физически упражнения.

Изследвайки постиженията на всички известни по това време атлети, той забелязва една тенденция, че упражненията с тежести, подобряват резултатите във всеки един спорт, било то плуване, гребане или бокс. Дори нещо повече, експериментирайки вижда, че най-съществен принос в тези постижения са упражненията с щанга.

Открил тази зависимост, той на практика става непобедим следващите няколко години. Винаги когато има възможност се явява на състезания по вдигане на тежести, плуване, кану-каяк, бокс дори борба.

В края на 20-те години на 20-ти век, Боб Хофман основава York Barbell Company и става един от малкото производители на щанги по това време. Също така в началото на 30-те става издател и главен редактор на списание Strength and Health. В тези години когато развива своя бизнес Хофман се отдалечава от състезанията, но това е временно.

През 1933 година печели Професионалното състезание по вдигане на тежести на Америка. Пак по това време е назначен и за треньор на Американският Олимпийски отбор по вдигане на тежести. Постепенно Хофман става най-големия капацитет, що се отнася до тренирането с тежести. Пише редица книги, а списанието което издава му дава световно признание. Щангите които произвежда са символ на качество а дори и днес компанията е сред най-големите и известни производители.

Боб Хофман доживява до 87 годишна възраст, умирайки на 18 юли 1985 година. През цялата си състезателна кариера, Боб Хофман печели над 500 медала във всички спортове в които участва.

 

 

Най-добрия метод за Сила и Мускулна Маса!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*