тренирай

Майк Катс

Коментар
Сподели с приятели
Публикувано на 02 юли 13 от Александър Георгиев

Здравейте приятели на Тренирай.БГ ! Днес ще ви представя едно от легендарните имена през 70-те. Той е и един от едрите културисти, които спокойно могат да спорят с Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо в годините на "Златната ера" на бодибилдинга. С тегло от 108 кг и ръст 185 см той е достоен техен съперник, а що се отнася до развитието на гръдният му кош, то той става опасен.

Майк Катс е роден на 14 ноември 1944 година в Ню Хевън, щата Кънектикът. В ранните си младежки години се увлича по бодибилдинга вдъхновен от Стив Рийвс. Рийвс по това време е голямата звезда на Америка. Висок и красив, харесван от всички. Няма как невръстния Майк да не се вдъхнови.По-късно, Майк успява да се свърже с едно друго голямо име - Бил Пърл и да обменя периодично опит с него.

Първото състезание на което се явява е Мистър Кънектикът за тинейджъри през 1959 година. Резултата не е това, което очаква и въпреки разочарованието Майк продължава на пред.

Освен бодибилдинга в тези ранни години Катс има още една спортна любов - Американският футбол. Толкова му харесва, че влага всичко в тренировките и успява дори да стане професионален играч в Ню Йорк Джетс. Младия Катс успява добре да съчетава професионалната кариера на футболист с тази на аматьор бодибилдер.

През 1964 година се явява на Мистър Америка за тинейджъри и се класира на престижното 4-то място.  Обнадежден от това постижение, той все по сериозно започва да обръща внимание на бодибилдинга. Така Катц започва да жъне успехи на двата фронта, което до някъде го раздвоява в желанието, кое иска повече.

Тук се намесва съдбата. През 1968 година, претърпява тежка травма на коляното и се налага да се подложи на операция. Това слага край на професионалната му кариера като футболист, а е само на 24 години. Но както казват хората, ако гледаме на проблемите като на предизвикателства винаги излизаме по-силни от тях.

Сега пътя е само един и той е Бодибилдинг.През 1969 година Майк Катс се пресъединява към организацията на Джо и Бен Уайдър-IFBB и започва да се занимава професионално с културизъм.

През септември 1972 година Майк Катс печели Мистър Свят, както и приза за най-добри гърди, най-добър гръб и най-мускулест състезател. Няколко години по-късно на Мистър Олимпия 1976 година се класира втори в тежка категория, което е и най-доброто му класиране в това състезание.

През 1977 година става световно известен с участието си във филма Pumping Iron, които отразява подготовката на някои от най-популярните състезатели за Мистър Олимпия и Мистър Вселена. Един уникален филм, които и до днес си остава класика на тема бодибилдинг.

Междувременно Майк успява да вземе магистърска степен по "Здравно и физическо възпитание". Слизайки от сцената той става учител и през 1999 година след 33 години преподавателска дейност се пенсионира. През всичкото това време Майк Катс не забравя културизма, той тренира редовно по 4-5 пъти седмично и поддържа добра форма дори до днес.

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да видим една програма на седем кратния Мистър Олимпия Арнолд Шварценегер! Тази тренировка Арнолд прави в периода, когато се... Прочети повече
Майк Менцер е сред най-великите културисти  в историята. Той е толкова различен, че създава собствена бодибилдинг теория в противовес на общо приетите порядки и разбирания.... Прочети повече
Франк Зейн е човека, който продължава линията наложена от Стив Рийвс, линия на естетика и симетрия. Зейн налага своята фигура постепенно и с голямо търпение... Прочети повече

1 коментара

  1. Не че е важно, но по-правилно е името на този атлет да се превежда като "Кац" Състезателят е от еврейски произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.