Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Сваляне на тегло - 5 основни грешки

5 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 08 май 13 от Александър Георгиев

Със затопляне на времето, дрехите стават все по-къси и по-тънки. Факт, който не може да пренебрегнем, още повече,че по този начин става  видно, кой какво е сътворил в залата.

Обикновено тренираме и се храним здраво от септември до март или април.След като сме повишили телесната си сила и тегло е време да превключим на режим "релеф" .Време е да махнем мазнините и да покажем мускулите. Е, тук  повечето от нас често бъркат.

Ето и най-често срещаните грешки:

 • Не следим калориите - И друг път съм споменавал, че всичко зависи от калориите, не зависимо дали ще качваме или сваляме тегло. Трябва да разберем количеството калории с които поддържаме моментните си килограми. Веднъж знаем ли тази цифра, вече сме стъпили на правия път. Сега просто трябва да намалим това количество за да създадем калориен дефицит.
 • Не следим въглехидратите - Манипулацията с въглехидратите е сред най-важните елементи за крайния успех. Като за начало, трябва да "пречистим" въглехидратите. Нека се храним основно със сложни въглехидрати и такива с нисък гликемичен индекс. Следващата стъпка е постепенно да ги намалим и изравним с количеството протеин или дори по-малко, ако се налага.
 • Не увеличаваме протеина -  Златният стандарт е 2 гр на килограм тегло. Сега обаче, положението е друго. След като намалим въглехидратите, необходимо е да увеличим протеина поне до 2,5 гр на тегло. Така ще сме сигурни,че сме подсигурили мускулите при калориен дефицит и малко въглехидрати.
 • Не тренираме силово - Преди много години Майк Менцер каза, че не вижда никакъв смисъл да се променя тренировката с която правим мускули. За него има само един вид тренировка, тази за мускулна стимулация. Топенето на мазнини идва от калорийният дефицит и кардиото. В допълнение може да кажа,че големите и базови упражнения горят много повече калории.
 • Не сме последователни - Нямаме план, не водим записки.Включваме всичко на куп, диета, добавки, кардио, без да разчитаме сигналите на тялото. Трябва да следим тялото си, как реагира на намалените калории, след това на въглехидратният дефицит, на кардиото, на Л-карнитина и т.н.

Разбира се, тези 5 грешки не изчерпват всичко. Има един куп възможности да сбъркаме, но това е основата.

Сподели с приятели

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Понеже следя сайта от както е основан. Като там обсъждаме и говорим както за тренировки така и за храненето за един... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да се запознаем с един метод наречен „21“. Може би сте го чували, може би не или пък дори... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ, казвам се Светльо Николов и ще ви разкажа какво е "бронирано кафе" или Bulletproof Coffee и как действа? Но нека първо... Прочети повече

5 коментара

 1. А когато търсим изчистване на подкожни мазнини и орелефяване чрез здрави тренировки и кардио такива ,трябва ли задължително да намаляме въглехидратите било то и сложни дори,или можем чрез правилен хранителен режим, но с по-високо ниво въглех. и без да намаляме драстично калориите пак да успеем...Въпроса ми е такъв, понеже хората искат да отслабват чрез здрави тренировки и много кардио, но също не поемат и достатъчно храна и калории,а това е временно решение според мен,което може да струва много на човека..

  1. Всичко опира до математика и баланс. Ако се тренира здраво и много кардио, разбира се,че не е нужно чак толкова ограничения. Дори напротив, ще трябва малко повече храна и в частност въглехидрати иначе си е самоунищожение!

 2. Здравей, би ли дал някакъ примерен метод за изчисляване на калорийния прием, за поддържане на тегло, който си сигурен че работи, от там нататък е лесно да се добавят или махат калории 🙂

  1. Има много формули по сайтовете за изчисление на базовото калорийно ниво, но не им вярвам особено. За мен най-точния на практика метод е следния:

   В рамките на една пълна седмица се записва абсолютно всеки ден,всичко с което се храниш обичайно. След изтичане на 7 пълни дни се сумират калориите от всичките дни и се дели на 7, така се получава средно дневния калориен прием точно за теб, съобразен с твоята индивидуалност, метаболизъм, ежедневие и т.н.

   Когато имаш базата, както каза вече е лесно 🙂

   1. И едно леко допълнение - този метод е много
    практичен,тъй като е за по-дълъг период от
    време и е доста точен.Може в някои дни да си
    с + а в други на - баланс.Но...тъй като няма
    как да си сметнеш енерго разхода за същия
    период от време за да разбереш дали си в
    + или - кал.баланс сверявай теглото си на
    кантар и коригирай според целите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Айвън Дънбар