четвъртък , 17 януари 2019
Начало » Хранене » Ябълка – един перфектен плод
Колекция 3 в 1 за по-големи Мускули
Ябълка – един перфектен плод

Ябълка – един перфектен плод

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Плодовете са неизменна част от менюто на трениращия. те ни набавят необходимите витамини, фибрли и плодова захар. Нека днес се прем на един много популярен плод у нас, а именно ЯБЪЛКА!

Ябълката е един чудесен плод, който може много да ни помогне в изграждането на дневният ни хранителен режим. На всеки, който се занимава с фитнес, интересува се от здравословно хранене му е ясно колко е важно да се приемат плодове.

Нека днес обърнем внимание на един плод, който спокойно мога да нарека перфектен. Ябълката  е известна още преди повече от 5000 години. Нейната родина е Средна Азия, като в последствие се култивира в Мала Азия, Европа и постепенно започва да се отглежда по целия свят.

Смята се,че към днешна дата съществуват над 7000 разновидности от 30 основни сорта.Но какво точно ни интересува нас и как би ни била полезна. Едно от най-ценните качества на ябълката е, че има нисък гликемичен индекст. Това е много благоприятно, ако имаме проблем с излишното тегло или пък ни трябват въглехидрати за пред тренировъчното хранене.

Друго ценно качество е богатото съдържание на фибри, флавоноиди,пектин и витамини като В,С,Е и Р. Минералния състав също е много благоприятен, като голям плюс е високото съдържание на Калий. Това от своя страна ще спомогне да избегнем водната задръжка в тялото.

Въглехидратите в ябълката са два вида – фруктоза и глюкоза съответно 70%  и 30% от общото количество . Наличието на фруктоза и многото фибри правят усвояването на въглехидратите доста по-бавно, от колкото при повечето плодове.

Хранителни стойности на 100 гр:

 • Белтъчини – 0,4 гр
 • Въглехидрати – 12 гр
 • Мазнини – 0,1 гр
 • Калории – 50
 • Фибри – 2,4 гр

Къде е най-добре да включим поне една ябълка в дневното ни меню. При всички случаи тя е добро допълнение към протеиновия шейк между основните хранения. Другия момент е както споменах по-горе в храненето преди тренировка. А ако сте на диета и ограничавате въглехидратния прием, то спокойно може да използвате ниският гликемичен индекс и да включите ябълката като един от ограничените източници на въглехидрати.

 

 

Суроватъчен 93% протеин изолат!!!

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. Аз ги хапвам между храненията,че огладнявам на всеки 2 часа ,пък се опитвам да отслабна.Пробвах с краставици,но от тях огладнявам повече,а ябълките ме засищат.

 2. Миглена

  По колко ябълки на ден е нормално да се ядат? Обожавам ги и ги консумирам всяка сутрин,но една не ми стига 🙂

  • Александър Георгиев

   Здравей Миглена,
   няма ограничения, още не съм видял някой да е надебелял от ябълки 🙂

   Все пак всичко трябва да е в границите на разумното 🙂

   • Миглена

    хихи 😀 Ами хапвам по 2 3 на ден,като се има напредвид,че са мънички 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*