Тренирай! Изгради тялото което заслужаваш. Бъди силен всеки ден.

Хардгейнер тренировка

25 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 02 апр. 13 от Александър Георгиев

Хардгейнер понятието днес масово навлезе в нашия спорт. Както и в други статии съм отбелязвал в тази категория попадат най-общо казано, слаби и жилави момчета с тегло далеч по-малко от необходимото им за ръста.

Но това е най-общо казано.Хардгейнер може да е и човек, който тренира с години постигнал "прилични" резултати но два или три пъти по-бавно от "бързо качващият" си събрат.

Хардгейнер може да е и човек, чийто житейски обстоятелства са се променили така,че той не може да тренира,да се храни и възстановява както в "доброто старо време".

Общото във всички примери е "трудното качване" на сила и размер. Какво да правим тогава? Единственото, което може да предприемем е да отделим време и да помислим. Мисленето е дейност, която ни отличава от нашите прародители.

Хубаво трябва да премислим, моментното състояние на нещата. Къде сме, къде отиваме, какво искаме, с какво разполагаме - хранителни възможности, почивка, сън,свободно време и още куп компоненти,които някак си не приемаме на сериозно.

И така, днес ще ви предложа една "хардгейнер тренировка'', от която може да се възползва всеки, който иска да увеличи теглото си, който е изпаднал в застой, който има ограничено време, който има проблем с възстановяването или всеки който търси разнообразие.

Тренировката се прави само два пъти в седмицата, останалите 5 дни са за възстановяване. С много малки изключения са избрани  упражнения, които натоварват повече от един мускул и които имат по-мащабно влияние върху цялото тяло.

Тренировка : Понеделник - Петък

 • Общо загряване + велоергометър 10 минути.
 1. Клек - 1х15, 1х12, 1х10 загр.серии + 3х8-12 работни серии  / нека в понеделник бъде клякането тежко, а в петък по-леко, например с 15-20% по-малко тежест, но за същите повторения/
 2. Повдигане от лег - 1х15, 1х12, 1х10 загр.серии + 3х8-12 работни серии/ редувайте това  упражнение с кофички за същите серии и повторения.Например едната тренировка повдигане от лег, другата кофички/
 3. Набиране - 1х15, 1х12, 1х10 загр.серии на скрипец + 3х8-12 работни серии / ако правите повече от 12 повторения сложете тежест, същото се отнася и за кофичките. Тук отново имаме редуване, сменяйте всяка тренировка набирането с гребане с щанга за същите серии и повторения. Или понеделник набиране, петък гребане/
 4. Раменни преси от стоеж - 1х15, 1х12, 1х10 загр.серии + 2х8-12 работни серии / тук имаме "само" 2 работни серии, но упражнението остава постоянно и за двата тренировъчни дни/
 5. Сгъване с щанга от стоеж - 1х12,1х10 загряващи серии + 2х8-12 работни серии / отново само 2 работни серии и отново постоянно упражнение за двата дни /
 6. Изправяне на един крак за прасци - 1х15 загряваща серия + 1х15-20 работна серия / правим само една работна сериия, но тежестта трябва да е такава,че тези 15-20 повторения да са направени в пълна амплитуда и с много зор и "парене" в прасците/
 7. Повдигане краката от вис - 1 х макс / тук не се броят повторенията, прави се докато не може да мърдате вече /
 • Стречинг - Направете разтягане на всеки един мускул за по 15-20 секунди.

Посочената тренировка никак не е лека.Който премине през нея ще се убеди в това. Може да се наложи и да се добавят още почивни дни, например да се тренира всеки 4 или 5 ден. Това всеки сам трябва да усети.

Важно условие е работните серии да се правят стриктно и под контрол, без лашкане, блъскане и всякакви фокуси, само и само да се бутне или вдигне по-голяма тежест. Все пак трябва да тренираме мускулите, а не щангата и егото си нали така?

Друго важно условие е да отделите специално внимание на храненето и почивката, ако те не са на ниво то целия този труд хвърлен в залата отива на вятъра. Повече за почивката и храненето може да видите ТУК и ТУК.

Това е приятели за днес,силно се надявам да извлечете позитиви от тази статия.Ако покачвате силата си в упражненията, храните се и почивате добре, то мускулите няма да се бавят много, много.

На тези които решат да опитат им пожелавам УСПЕХ!

 

Сподели с приятели

Подобни статии

Tренирай три дни в седмицата. Например  понеделник - сряда - петък. Tренирай ЗДРАВО в понеделник и петък. В сряда  значително по-леко, тренирайки с 60-70% oт... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Изключително съм щастлив, че тренировките за Хардгейнъри все повече и повече се харесват. Това са тренировки за обикновен човек, който тренира... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Дойде време да попълним любимата ми рубрика с още една превъзходна програма. Тренировките за Хардгейнъри, вече си спечелиха доста фенове, но... Прочети повече

25 коментара

   1. Ада попитам загряващи серий правят ли се на кофичкии набирания ? или да ги правя загряващи без тежест и работни с тежет ?

 1. Здравей, Александър! Програмата е страхотна, но имам едно питане. Мисля да я пипна малко, като добавя по още едно упражнение след всяко тук в суперсерия, тип "тежко-леко" Примерно - повдигане от лег в суперсерия с флайс от наклон и т.н. Удачно ли е според теб?
  Поздрави!

  1. Честно казано не! Така се разваля концепцията и става друга програма. Ако целта е да си сглобиш нещо твое използвайки базата тук, тогава ОК. В крайна сметка само когато опиташ ще разбереш, кое работи за теб 🙂 Бих те посъветвал да пробваш нещата едно по едно, за да имаш възможност да проследиш ефекта.

   1. Благодаря ти за отговора! 🙂 Изкарах 3 месеца по тази програма и съм много доволен. Кантара не показва кой знае каква разлика, но видимо просто ефектът е убиец! 🙂 Сега съм на "клек в 20 повторения", вариантът на Джон МакКалъм и след това мислех за нещо по-така, ама има време. Ще го мислим тогава. Поздрави! 🙂

 2. Лично мнение. Попрочетох малко за хардгейнер тренировки и съм напълно съгласен с автора, че има много фактори влияещи за релефно и хубаво тяло. Някои тук са споменати, но да не се забравя неща, които се игнорират. Работа - къде, колко работиш, семейство - малки деца, грижи за тях, родители - болни, здрави,грижи за тях, ядене - колко можеш да отделяш за него и по колко пъти, стрес, безсъние. Колко пъти в годината ще имаш травми, контузии, редукция на тегло поради някакви екстремни обстоятелства. Често тези, които пишат или говорят нямат никакви грижи или пречки за трениране. Но, майсторлъка е когато всичко описано е налице и ти се справяш, поддържаш някаква форма. Защото не малко наши спортисти, дори бивши световни и олимпийски шампиони след 40-45 са бледа сянка на това, което са били.

 3. Интересна програма, която мисля да опитам. Почнах с подобна в началото и май че от нея имах най-голям ефект. Само имам едно питане. С какви килограми да правя загряващите серии? Примерно на повдигане от лег да загрявам с 40-50-60кг и работните да са със 70кг, или трябва да са еднакви с работната тежест?
  Благодаря предварително!

  1. Загряващите серии винаги трябва да са с по-малки килограми.Обикновено се прави така, една серия с много лека тежест, една с 50% от работната тежест и една на 75% от килограмите с които ще правиш работните серии. Другото важно нещо е загряващите серии не се правят до отказ, а се спира на 2-3 повторения от него.

 4. Здравей Алексдър : ) искам да те попитам тази програма дали е подходяща за бързо качване на маса : ) Аз съм на 21 години преди 2 години тренирах всеки ден бях постигнал доста релефно тяло , но поради здравословни причини прекъснах и сега искам да се завърно , но ми трябва нещо за голяма маса та .. пак се връщам на въпроса това подходящо ли е за мен ? 187 см висок съм и тежа едва 65 кила трудно качвам с слаби кости съм , слаба талия и малки крачета , ръката ми е около 38 см гръдна обиколко около 1оо и нещо? не съм много за добавките но мисля да си зема монохидрат и гейнър някакъв и домащен протейн отделно си правя. Следя сайта и ми харесва доста та затова и рещих да те попитам за мнение 🙂 поздрави

  1. Здравей, определено тази или подобни тренировки, ще са ти от полза. Може да опиташ, няколко варианта ( в сайта има доста) докато намериш най-доброто за теб. Само гледай да не тренираш повече от 3 пъти седмично и задължително по 1 или 2 дни почивка след всяка тренировка. Другия момент е храненето, то трябва да е с 300 до 500 калории на ден повече от това с което си поддържаш килограмите. Протеина знаеш, че е грубо 2 гр на килограм телесно тегло.Тренировки с по няколко базови упражнения натоварващи цели мускулни зони и т.н. Нещата не са сложни 🙂

   Относно добавките, не бързай. Гейнър може, ако не ти достигат калории от храна, креатина остави за момента в който ще зациклиш. Или с други думи, не си гърми всичките патрони на веднъж, използвай ги когато има нужда от тях.
   Поздрави

   1. Благодаря за Отговора ! 🙂 Сайта ми е доста от полза ! Весели празници

   2. клякане с щанга на раменете – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    изтласкване на щанга от лег – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    изтласкване на щанга от наклон – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    набиране на лост пред гърди – серии: 3; повторения: 6-10.
    гребане с щанга – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    раменни преси с щанга – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    сгъване с щанга от стоеж – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    френско разгъване с щанга от лег – серии: 3; повторения: 8-8-6.
    мъртва тяга – серии: 3; повторения: 5-8.
    изправяне на пръсти от стоеж – серии: 3; повторения: 10-12.
    за това какво ще кажещ 3 дни в седмицата
    🙂

    1. Добра програма, въпреки че не е за типични харгейнери. Арнолд предлага тази програма в книгата си и аз вярвам,че работи, но...

     Ако ти дойде много 3 тренировки в седмицата то може да са две или 1 ден тренировка 2 дни почивка. Или пък да се разделят упражненията на две групи по 5 и да се редуват през тренировка.

     Опитай,помисли,прецени и действай 🙂

 5. Във втората тренировка всички упражнения ли трябва да се правят с по малко тежести или само тези които са отбелязани, че трябва ?

  1. Здравей Петър,
   само отбелязаните, други се редуват, а трети си остават постоянни. Това е по програмата.

   Ако нямаш достатъчно сила за втората тренировка, то си дай допълнителен ден почивка или пък намали тежестите с 15-20%. Важно е да следиш как реагира тялото ти и на тази база да предприемаш каквито и да е мерки!

 6. с такъв вид тренировка възможно ли е сваляне на излишни килограми,
  трябва ли да запазим броя на сериите и повторенията

  1. Здравей hammer,

   това дали ще сваляш тегло е по-скоро функция на отрицателния калориен прием и различна манипулация на основните хранителни съставки - белтъчини,въглехидрати и мазнини 🙂

   Още от преди повече 15 години, Дориан Йейтс говори,че няма логическа причина да се сменя тренировката с която сме качвали мускули, когато изчистваме. Просто трябва да коригираме храненето и да добавим кардио.Това е мнението и на Майк Менцер по въпроса.

   Отговорих ти малко индиректно, но надявам се си ме разбрал 🙂

 7. Да наистина е много жалко че повечето хора не правят такива тренировки. Тренировките само с базови упражнения 2 или 3 пъти в седмицата може човек да развие невероятна сила и мощ. Някой хора като видят че в тренировката не присъства тяхното любимо концентрирано сгъване за бицепс значи няма смисъл да тренират .. много грешно. В Понеделник правих клек / набирания и кофички и мускулната треска ме държи и до днес. Трябва да се опитват тренировки с упражнения които натоварват няколко мускулни групи те са невероятни !!! А в тази програма защо не присъства анаболното упражнение мъртва тяга ?

 8. По подобна схема тренирам от 2 години, обстоятелствата ме принудиха да тренирам цялото тяло в една тренировка.
  Тренирам от 1999 г. без прекъсване и съм преминал през всякакви видове тренировки и мога да кажа, че този начин, който е описан е много подходящ за натурално трениращи и особено тук в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано от Тренирай.БГ
С добавени 15 тренировъчни програми

Може да нямаш отлична генетика, може да нямаш идеални условия, пари или каквото се сетиш....Но имаш мускули, а те могат да бъдат развити!

Научи повече
Супер Тренировъчен Наръчник

Книга с инструкции за всяко упражнение във фитнес залата. Научи как най-ефективно да натовариш мускулите си!

Научи повече
Тренировъчни Програми от Старата Школа

ЧЕТИРИ тренировъчни курса, програми за над ШЕСТ месеца, които са подредени така,че да ви помогнат да изградите здраво,силно и мускулесто тяло!

Научи повече
Най-Старият метод за качване на мускулна маса

Българското издание на ”SUPER SQUATS ” най-купуваната книга на сп.IRON MAN до днес!

Научи повече
Тренировки от Боб Хофман!

Вижте историята на един от пионерите в бодибилдинга, съчетана с два тренировъчни курса от Старата Школа!

Научи повече
Бодибилдинг без стероиди

BRAWN е знание, което не може да се получи от съвременната бодибилдинг литература. BRAWN е основата, на която всеки, който иска да изгради мускули без стероиди трябва да стъпи.

Научи повече
Енциклопедия на съвременния Бодибилдинг

Българското издание на най-популярната книга в света на културизма! Луксозно издание, твърди корици, уникални снимки и цели 792 страници!

Научи повече
Релефна коремна преса за 3 месеца

Без разводнена теория! Само практически съвети!Примерни хранителни режими за мъже и жени! Примерни тренировки!

Научи повече
Виж още
Айвън Дънбар