понеделник , 1 март 2021
Начало » Упражнения » Повдигане краката от вис
Повдигане краката от вис

Повдигане краката от вис

Добре развитата коремна преса дава завършен вид на цялото ни тяло. Това е частта, която приковава завистливи погледи. Това е и частта, която крием под широки тениски, когато не е наред.

Преди да се спрем на едно от най-ефективните упражнения и определено най-доброто според мен, нека ви кажа следното. Каквото и да правите, няма да видите заветните „шест плочки“ докато не махнете подкожната мазнина до ниво от 10% и надолу. А това става със съответното хранене.

Въпреки това, може да се погрижим като дойде момента да топим мазнини, от долу да се появи „теракота“. Коремните мускули са като всеки един мускул в нашето тяло.Трябва да се натоварва за да расте. Не се плашете, общата ширина на талията е резултат на мазнините по нея, махнем ли ги всичко си става в реда на нещата. Изключвам разбира се „стероидните шкембета“, които се появиха последните години.

И така, да си дойдем на думата. Упражнението което днес е на фокус е повдигане на краката от вис. Условно казано то натоварва долната част на корема. Казвам условно, тъй като не съм много съгласен. Това упражнение товари на практика цялата коремна преса и то доста здраво. Също така част от натоварването отива в бедрата и кръста.Ето и упражнението:

Повдигане краката от вис – това е най-трудния вариант за изпълнение, от всички ни известни варианти.Застанете под лоста хванете го на ширина на раменете увиснете до пълно разтягане и започнете бавно и под контрол да повдигате краката. Тук също има два момента.

 • Единият е, краката да са прави и се повдигат до успоредно положение на земята.
 • Вторият вариант е краката да са свити и да се повдигат към корема

Трудността и в двата варианта е да държим тялото сравнително стабилно и да избягваме люлеенето и инерцията. Повдигането на краката трябва да става само със силата на коремните мускули. Трудно е да се направи, тъй като трябва доста голям самоконтрол но направите ли го, ще се „радвате“ на много болка в коремните мускули. Относно хвата, ако ви е слаб и изпуска преди да откаже корема, то сложете фитили и давайте до отказ.

Натоварването е наистина жестоко две серии изпълнени до пълен отказ ще ви убедят. За финал, ще спомена нещо, което прочетох в едно интервю на Милош Сарчев. Там той казва, ако ще правите само едно упражнение за корем, нека бъде това.

 

Бодибилдинг Анатомия

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

7 коментара

 1. Nemoga dA gi nacepq do relef vijdat mi se leko pravq vseki den kardio I vnimavam shranata pomosh malko??

  • Александър Георгиев

   Погледни пак храната, протеини, въглехидрати, мазнини и калории – все някъде има къде да се пипне нещо 🙂

 2. Александър

  Някак си е несериозно да се каже, че определено упражнение за корем натоварва определена част от коремната мускулатура. Въпросното упражнение изпълнено правилно със или без тежест стяга и натоварва целият коремен поят включително мускулите на кръста. Усеща се доста в косите коремни мускули, а долната част на корема е просто част от цялото. Най-добро упражнение не може да се каже кое е, но също така добри, дори повече са и упражненията, повдигане на торса от успоредка, ренегадско гребане с големи максимална тежест, драконов флаг, планк. Най-важното за корема е да се работи с огромни тежести ако упражнението позволява да се прави с тежест, а ако не да се изпълнява бавно или да се задържа в определена позиция по този начин се придобива огромна сила в корема, което стяга много корема и изкарва плочките.
  Нека силата бъде с вас 🙂

 3. Георги

  Здравей,Александър
  можеш ли да ми предловиш нещо за паласките
  корема го постегнах ,но с паласките работата е по трудна
  Благодаря предварително

  • Александър Георгиев

   Има само едно нещо – диета :), колкото и да е стегнат корема имали мазнини по него нищо няма да се види, същото се отнася и за паласките. Следи храната, намали калориите, ограничи въглехидратите и избягвай такива с висок гликемичен индекс, малко кардио в добавка и би трябвало да се наредят нещата.

 4. Привет. Най-добре усещам натоварването като в горно положение се старая да повдигна и таза. Поздрави.

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*