събота , 24 август 2019
Начало » Бодибилдинг пионери » Джордж Физдел Джоует – Една мотивираща история
Джордж Физдел Джоует – Една мотивираща история

Джордж Физдел Джоует – Една мотивираща история

Джордж Физдел Джоует е силов атлет и бодибилдер от ранните години на 20-ти век. В последствие става известен изобретател на тренировъчни уреди, автор на  книги, треньор и учител по „телесно изграждане“.Но всичко това Джоржд не постига никак лесно.

Той е пример за силния човешки дух,а неговата биография  може да мотивира всеки един от нас.

Джордж е роден в типично работническо семейство на строител и медицинска сестра на 23 декември 1891 година в град Брадфорд,област Йоркшир,Англия.

В най-ранна възраст Джоует претърпява съдбоносен инцидент. Едва шест месечно бебе той пада от ръцете на майка си върху железата на домашната камина. Травмите се жестоки и детството му минава от болница в болница.Всъщност когато става на 8 години,лекарите определят като истинско чудо ако доживее 15-тата си година, а да не говорим, че никога няма да проходи.

Тук съдбата се намесва. Чичото на Джордж, го запознава с историята на най-силния мъж по това време, великия Евгени Сандов. Както и Джордж, бащата на бодибилдинга Сандов е бил с диагноза „смъртно болен“ в детството си. Въпреки това той е успял да пребори болестите и изгражда най-силното тяло известно на хората тогава.

Тази вдъхновяваща история преобръща живота на Джоует. На 11 години той започва да прави физически упражнения въпреки всичките лекарски забрани.Не след дълго започва да посещава и зала за „Физическа култура“ където практикува и по-сложни упражнения с тежести. На 15 години разбива на пух и прах прогнозите за преждевременна смърт и става шампион по гимнастика в своята възрастова група.

Джордж не спира до тук.Физическата активност така му се услажда,че на 18 години става световен шампион по бокс категория „перо“, а като бонус печели няколко младежки титли по вдигане на тежести. Същевременно Джоржд Джоует успява да изгради добре сложено, мускулесто тяло. Телосложението му не остава незабелязано и той печели титлата „Най-добре развит мъж в Англия“, а по-късно и титлата с по-голяма стойност „Перфектно изграден човек“.

Когато става на 19 години заминава за Канада следвайки мечтите си. Там той остава цели 11 години, след което се премества в Америка. Междувременно е създал семейство и му се ражда дъщеря – Филийз.

Джордж често обикаля по градските събори и панаири, където демонстрира своята невероятна сила. За малката Филийз е било напълно обичайно да гледа баща си как изправя конска подкова с ръце или как отлепя от земята 250 килограмова щанга с един пръст или как хваща 75 килограмова наковалня с една ръка и я вдига над главата си.

Да наистина Джордж Джоует е бил невероятно силен. При едва 70 кг лично тегло той изтласква над глава 140 кг. По-късно когато тежи вече 80 кг постижението е 160, а накрая при тегло малко над 87 кг става първия човек в Северна Америка,който успява да вземе от земята и да изхвърли над глава с една ръка 95 килограмова тежест.През цялата си спортна кариера Джоржд Джоует печели над 300 медала.

През 1923 година Джордж Джоует е силно популярен. Така той получава предложение да стане преподавател по „Физическа култура“ в Университета в Питсбърг . След известно време, той решава да се отдаде на научна дейност с цел подпомагане физическото развитие на хората и се мести във Филаделфия, където основава „Джоует Институт за Физическа Култура“. Института придобива невероятна известност и Джорж открива ще офиси в няколко от по-големите градове като Ню Йорк.

Същевременно, Джоует пише книги оформени като курсове. Това се оказва много доходоносен бизнес за него. Получава поръчки от цял свят,така от книгата „Могъщи мускули“ биват продадени 25 млн. копия.  Следват книги за изграждането на всяка една мускулна група като например Могъщи ръце“. Поредицата от тези практически курсове, го прави известен по цял свят и световен авторитет.

В края на 30-те години на 20-ти век Джордж Джоует притежава 5 международни компании с офиси в Далечния Изток, Австралия, Нова Зеландия, Европа, Канада и Северна Америка. Негови ученици и последователи са хора като Джо и Бен Уайдър, Джони Вайсмюлер (първия Тарзан) и Том Хикс.

През 1940 година при трудова злополука Джоржд наранява гърбът си и е временно парализиран. Не способен да контролира мащабния си бизнес, той постепенно го преотстъпва, а и не малка част продава. През това временно пенсиониране, той и семейството му се връщат в Канада.

След възстановяването си Джоует продължава да бъде физически активен. Така през 1956 година репортер успява да документира как Джордж вдига над глава с една ръка 110 килограмова гира, а е на 64 години.

През 1968 година малко преди смъртта му, Джордж Физдел Джоует е приет в залата на славата в Монреал, като:

Човек допринесъл за културизма повече от всеки друг„.

 

Книги от Джордж Джоует:

МОГЪЩИ РЪЦЕ

МОГЪЩ ГРЪДЕН КОШ

МОГЪЩ ГРЪБ

 

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

2 коментара

  1. Александър Георгиев

    Разбирам намека, но това е името което е наложено в нашата бодибилдинг култура от 90-те на сам.

  2. Цветан

    Изключително много ми допадна името на най – силният мъж Евгени Сандов 😀

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*