тренирай

Да затегнем колана

6 Коментара
Сподели с приятели
Публикувано на 14 мар. 13 от Александър Георгиев

Един от най-често използваните аксесоари във фитнес залата е "колана за тежести". Колана заедно с "фитилите" са олицетворяват вдигането на големи тежести. Кога, как и защо да го ползваме, ще опитам да обясня в тази статия.

Първо - много рядко може да се попадне на наистина добър колан. Повечето са прекалено тесни и не обхващат добре кръста.Други пък са прекалено твърди и не прилепват добре за тялото. А трети прекалено меки.

Истината обикновено е по средата и това се отнася и за твърдостта на колана.Но за ширината няма две мнения, добрия колан е широк поне 15-20 см.Често в залите има по 1-2 оборотни колана, но почти никой не става за нещо сериозно.

Второ - или се използва прекалено много колана или никак. Слагането колана още щом влезете в залата не е най-умното нещо. Разбира се трябва да се пазим, но чак пък толкова.

Има пичове, които така стягат колана с цел "да свият корема", че не могат да дишат добре по време на сериите.Виждал съм да се слага колан при повдигане от лег, раменни преси от сед и дори при сгъване с щанга.

Едно трябва да е ясно, няма смисъл от всичко това.Така рискуваме да "изнежим" мускулите на кръста и след това да патим много.

При кои упражнения да ползваме колан -  честно казано не са много.Клек, тяга ( макар,че съм виждал с очите си един 53 годишен мъж как дръпна 200 кг без колан) раменна преса прав, изправяне на прасци от стоеж (когато правим упражнението с много тежест), набиране с тежест и кофички с тежест.

Кога да слагаме колан - за мен най-добре е колана да се слага само при най-тежките серии.При загряващите и вработващи серии няма смисъл. Нека кръста вземе пълноценно участие в движенията и да поеме своя дан.Това разбира се може да се случи само при перфектна форма на изпълнение. Всъщност добрата техника е много важна и когато ползваме колан.

И така приятели, не прекалявайте със "стягането на колана" ползвайте го умно и по предназначение. Добрия колан е ценно допълнение, но само за най-тежките серии.

Сподели с приятели
Джон Робърт Пийпълс

Подобни статии

Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Нека днес да видим една програма на седем кратния Мистър Олимпия Арнолд Шварценегер! Тази тренировка Арнолд прави в периода, когато се... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! Днес ще ви покажа една тренировка, която може да прилагате с успех когато нямате особено много време. Вече би трябва да... Прочети повече
Здравейте приятели на Тренирай.БГ! В днешната статия ще видим един страхотен начин, как да тренираме цялото си тяло когато разполагаме само с чифт дъмбели. Нека... Прочети повече

6 коментара

 1. За гребане с щанга със тежест 70 кг. и лично тегло 75 нужен ли е колан

  1. Няма нищо задължително.Всичко зависи от състоянието на кръста, техниката на изпълнение и желанието за риск. Травми се получават и при много по-малки тежести, както и при много по-големи.

   Ако си достатъчно сигурен и уверен в това което правиш, ОК. Ако има дори и капка съмнение, то по-добре вземи предпазни мерки,като един вид застраховка.

 2. Ако не чувствам дискомфорт в тежките серии на тяга(160кг.)задължително ли е да слагам колан ?

  1. Разбира се,че не е задължително. Колана просто е една подсигуровка. Стига да знаеш какво правиш разбира се 🙂

 3. Здрасти,искам да попитан кога ще пуснеш статия за Как да тренираме Бицепс и Трицепс?И между другото сайта е наистина много полезен!

  1. Здравей Showoff,
   след 3 или 4 статии ще дойде и техния ред 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.