сряда , 21 октомври 2020
Начало » Тренирай със .... » Тренирай с Лари Скот
Тренирай с Лари Скот

Тренирай с Лари Скот

Лари Скот е първия Мистър Олимпия и завинаги ще остане в историята на бодибилдинга като такъв. Както се казва първият винаги се помни. Но Лари остава в историята и с легендарните си ръце.Лари Скот е първия, който успява да премине границата от 50 см обиколка на ръката или поне първия при когото това е официално документирано.

Когато чуем името Лари Скот, веднага си правим асоциация с големи бицепси и скотова пейка. Точно така, скотовата пейка е с основен принос за развитието на неговите огромни бицепси.В интерес на истината, не Лари измисля скотовата пейка, тя отдавна си е била факт, но той толкова много я използвал,че хората започнали да я свързват с неговото име и така до днес.

Днес ще ви представя тренировка за ръце на Лари. По това време той използва два варианта на стандартния сплит, който е бил популярен, като ги е редувал в зависимост от възстановяването си. И в двата случая е тренирал 6 дни в седмицата, но в първия вариант натоварва мускулите 3 пъти, а във втория „само“ два пъти в седмицата.Ето и сплита и неговите вариации:

Вариант І:

 • Гърди,Гръб,Крака
 • Рамена,Ръце
 • Гърди,Гръб,Крака
 • Рамена,Ръце
 • Гърди,Гръб,Крака
 • Рамена,Ръце
 • ПОЧИВКА

Вариант ІІ:

 • Гърди,Гръб
 • Рамена,Ръце
 • Крака
 • Гърди,Гръб
 • Рамена,Ръце
 • Крака
 • ПОЧИВКА

Това са доста сериозни сплитове и не са за всеки.Тогава билдерите са наблягали много на здравата храна и съня. Макар,че стероидите вече са започнали да навлизат в бодибилдинга,то старите културисти са били направо в първи клас в сравнение с днешните си колеги.

Ето и тренировката за ръце на Лари Скот:

 • Бицепс:
 1. Едновременно скотово сгъване с дъмбели – 6х6 суперсерии с:
 2. Скотово сгъване с прав лост – 6х6
 3. Скотово сгъване с надхват и крив лост – 4х8
 • Трицепс:
 1. Бутане от лег с тесен хват – 6х6 суперсерии с:
 2. Разгъване на скрипец от колянна опора – 6х8
 3. „Ритник“ на зад с дъмбел – 4х8

Това е много здрава тренировка и както виждате всичките упражнения са изпълнени по нестандартен начин.Първите две упражнения за бицепс и трицепс се изпълняват в суперсерии. Разгъването от колянна опора е може би най-странното упражнение и днес едва ли някой го изпълнява.И както обичам да казвам една снимка е равна на 1000 думи,то моля погледнете картинката по долу.

Лари Скот винаги е казвал,че сгъването било то скотово или от стоеж с прав лост е много по-добро от това с кривия.Причината е в положението на китките, когато сгъваме с прав лост това позволява палеца да е на едно ниво с кутрето, а при тази позиция натоварването в бицепса е най-добро.Още един съществен момент е,че Лари винаги е правил скотовото сгъване прав.

Друга тънкост която Лари прилага е „изгарящи“ повторения в края на всяка серия. Това ще рече, че когато вече сме приключили серията и не можем да правим още едно цяло повторения, то правим 3 или 4 частични такива. Тази техника вкарва по-голяма интензивност в тренировката и увеличава натоварването в мускула, а напомпването и паренето което се усеща е невероятно.

Информация за Александър Георгиев

Здравейте, казвам се Александър Георгиев и съм част от "желязната игра" вече над 20 години. През всичкото това време, аз придобивах опит и знания, които ми позволиха да основа издателство "Сила и Здраве". Така за първи път у нас се появиха едни от най-ценните бодибилдинг книги, които помогнаха на хиляди в битката им с железата и трупането на мускули. Като естествено продължение създадох и сайта "Тренирай.БГ",който вече години наред е любимо място за много трениращи. Вярвам, че всеки един човек може да изгради тялото, което заслужава! Да изгради най-добрата своя версия! И, тук ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете!

4 коментара

 1. Въобще не усещам скотовото сгъване,както бях чел някъде,то създава обратна крива на съпротивление ама ето човека направил легендарни ръце с него.

 2. Ето една програма за маса, която Лари Скот е препоръчвал за средно напредналите:

  Гилотина – 6х6-8
  Клек с щанга зад врат – 6х8
  Повдигане на пръстите – 6х15-20
  Преса зад врат – 6х6-8
  Придърпване на горен скрипец – 6х8-10
  Разгъване на щанга от лег – 6х8
  Скотово сгъване – 6х8
  Повдигане на коленете – 1х100-150

  Лари препоръчва да се започне от 3 серии, като на всеки 30 дни се добавя по една серия, докато не станат 6.

 3. добра статия и информация 🙂

Напиши коментар

Вашият e-mail няма да бъде показан.Маркираните полета са задължителни *

*